Katakreser igen

Jag skrev för ett tag sedan om mitt färgnörderi. Men det är verkligen inget mot mitt språknörderi. (Allmänheten varnas, jag kan hålla på hur länge som helst.) Jag måste veta hur orden är hopsatta, varifrån de kommer, hur de utvecklats.

Katakres, till exempel, kommer från grekiskans katakresis, som betyder missbruk. Sammansatt av kata = mot och chresis = bruk. En slags urkatakres är till exempel plastglas eller guldplomb.  Eftersom plomb är härlett från bly frågar vän av ordning: är det nu guld eller bly? Eller ett mer näraliggande exempel: Avestapilsner. Pilsner är öl från Pilsen, så då borde Avestapilsner vara en slags katakres? Fast egentligen ska det vara hopblandade metaforer och det ska vara en riktig katakres som man använder ordet idag. Bildliga uttryck som krockar.

Att bli herre över sina känslor är kanske en katakres om man är tjej?  Fast paradexemplet är förstås alla svensklärares favoritkatakres: Tidens tand läker alla sår.

En annan sak är oxymoron, som är en självmotsägelse, skapad för att förstärka ett uttryck eller skapa intresse: jätteliten, hemskt bra, talande tystnad. Jag gillar katakreserna bättre, helt enkelt för att de kan vara så roliga. Som den Kicki tipsade om häromdagen: Nu har grannen fått vatten på sin gås.

Det här inlägget postades i Ord och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Katakreser igen

  1. Kicki skriver:

    Ja och idag har solen inte stått som spön i backen.

  2. skogsgurra skriver:

    Jag kan också hålla på rätt länge. Avesta Pilsner är ingen katakres. Pilsner betyder ”öl av pilsenertyp” till skillnad mot de öltyper som man tidigare (före ca mitten på artonhundratalet) konsumerat. Möjligen skulle man kunna fundera över namnsnylteri. Men inte ens det känns som allvarligt i jämförelse med det faktiska namnsnylteri som Budweiser innebär. Där förs av och till diskussioner mellan Anheuser-Busch och tjeckiska intressenter. Det där om kanoten behöver vi kanske inte ta upp. Det illasinnade ryktet kommer troligen av att ölet till en del bryggs på ris.

  3. Karin skriver:

    Oj, detta kräver nog ett rejält inlägg, ser jag! Återkommer i frågan.

Kommentarer är stängda.