Fångat i de strida bloggströmmarna

Det skrivs ofattbara mängder på nätet. Blogginläggen virvlar förbi och man missar tusentals intressanta, kloka och roliga blogginlägg varje dag.

Då är det bra att det finns en slags tipsverksamhet i form av olika bloggutmärkelser, varav en nu landat hos mig. (Tack Eva, mycket hedrad!) Så här skrev upphovskvinnan till just denna:

Under de åtta månader jag har bloggat har jag stött på så många fantastiska kvinnor i bloggvärlden. Starka, kompetenta, intelligenta kvinnor med driv, jävlaranamma, ödmjukhet och talang. Kvinnor som inte gett upp trots att livet tufsat till dem ibland. Kvinnor som jag ser som mina vänner i dag och som alltid finns där för varandra när någon av oss har det jobbigt. Därför vill jag dela ut denna ”girl-power award”.

Väldigt sant! Möjligen med tillägget att karlarna ofta kan få till det också. Men nu är jag alldeles villrådig om vad jag ska göra härnäst. Situationen kräver att jag skickar utmärkelsen vidare. Men som nybörjare på fältet kan jag väl inte börja dela ut ”awards”?

Jag gör i stället så att jag tipsar om två bra blogginlägg som riskerar att alltför snabbt spolas bort i de strida bloggströmmarna. Det första är skrivet av Ketchupmamman som har ”en omtänksam blogg som får andra att känna sig som bättre föräldrar”. Hon är alltid läsvärd, väldigt rolig, mycket klok (nej förresten, ibland kan hon vara rätt galen!) och med en skarp blick för samtidens udda sidor. Hennes inlägg om skolans roll för demokratifostran kan man gott spara ner och läsa om ibland. Samt bokmärka henne i största allmänhet, för att få en daglig dos uppiggande läsning.

Den andra är Kafka på jobbet, som delar med sig av sina läsupplevelser på ett generöst och ambitiöst sätt. Alltid en oväntad vinkel, alltid mycket välskrivet. Men det inlägg som jag fastnade särskilt för, handlar om när Johanna Tydell besöker modersmålslärarnas förening. Ett litet mästerverk, med mycket värme, humor och självironi.

PS. Bland alla bloggar därute finns en som jag försöker läsa någorlunda regelbundet, Tawna Fenske i USA. Låt er inte luras av det rosa fluffet. Eller att hon skriver i genren ”Romantic comedy”. Det är en skärpt tjej. Hon skrev för rätt länge sedan (dvs i höstas) ett inlägg om det där svåra med att skriva genom att gestalta, inte genom att beskriva. Ni vet: ”Show, don’t tell!”

 

Det här inlägget postades i Att läsa. Bokmärk permalänken.

2 svar på Fångat i de strida bloggströmmarna

  1. Grattis till ”Awarden” – fick en jag också men vågade inte skicka den vidare. Läste med nöje dina läsvärda bloggare, även den fluffiga – bra. Tack, man kan behöva navigeringshjälp i bloggrymden.

  2. Karin skriver:

    Tack. Visst är hon bra Tawna? Ja de andra också, man blir ju alldeles matt av all denna begåvning som forsar fram i cyberrymden. Jag gjorde en lite matteövning på det där med ”awards” innan jag bestämde mig för att inte skicka vidare utan tipsa om bra inlägg i stället: Antag att en person skickar till fyra bloggare, med uppmaning att skicka vidare till fyra etc. Och antag att alla verkligen gör det inom ett dygn. Dag tre är det då 16 personer som skickar till 256, som nästa dag skickar till 65536 som skickar till 4294967296…Sedan vägrade mitt Excelprogram att räkna vidare, det blev bara någon mystisk formel. Men inom någon vecka borde hela jordens befolkning ha fått sin award (vilket på sätt och vis är en trevlig tanke) med uppmaning att skicka vidare till… till… världsrymden nästa!

Kommentarer är stängda.