Redan de gamla grekerna…

”Det finns ingen central makt som kan handla snabbt och beslutsamt eftersom de alla har rösträtt; de kommer från olika nationaliteter och var och en är för det mesta upptagen av sina egna intressen. Resultatet är vanligtvis att ingenting blir gjort eftersom några inte vill stöta sig med andra och andra är rädda om sitt eget skinn. De har inte insett att deras bristande engagemang skadar alla.”

Nej det är inte EU-kommissionens ordförande Barrosso, som beklagar sig över förhållandena i unionen, inte heller en förhandstitt på vad generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen kommer att säga i sitt tal om tillståndet i NATO på måndag.

Det är helt enkelt Thukydides, grekisk historiker kring 400 f.Kr, som kommenterar Sparta och deras allierade. Texten är tämligen fritt översatt från en engelsk version av hans text. Resonemanget finns i deckaren Perikleskommissionen, av Gary Corby, där Sokrates lillebror Nicolaos försöker klara ut ett mord. Den mördade är ingen mindre än Ephialtes, demokrat och en av Athens framstående politiker. Rolig, spännande och allmänbildande och som sagt, rätt samtida på många sätt. Hoppas något svenskt förlag nappar på att översätta den. Garys blogg är också värd ett besök, där man får lagom doser av klassisk kunskap och respektlösa anekdoter om den tidens kändisar.

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

4 svar på Redan de gamla grekerna…

 1. Eva skriver:

  Den boken vill jag läsa!

 2. Greken skriver:

  Sokrates lillebror? Fanns det verkligen en sådan. Nicolaos?

  • Karin skriver:

   Hur trevligt det än vore att föreställa sig att den där charmiga och smarta huvudpersonen i Perikleskommissionen har funnits, tror jag att han är en fiktiv figur, om än väldigt levande i boken. En hitte-på-person. Men ändå är boken en bra beskrivning av antikens historia och många av de andra personerna är sådana som funnits.

Kommentarer är stängda.