Hello Kitty!

Hello Kitty-bensin

Månadens svenska nyord i januari är enligt Språkrådet ”kawaii”. Jag har sett det i popkultursammanhang, men bara hört det användas i samtal en gång, helt nyligen. Två tonårstjejer stod med huvudena tätt ihop på bussen och tittade på något i en iPhone: ”Men åh jag dör, så otroligt kawaii!” ”Eller hur, värsta kawaii-grejen!”

Kawaii betyder gulligt. Det är ett japanskt kulturfenomen och en jätteindustri, med Hello Kitty som främsta symbol och alla hennes vänner förstås.

Detta är Kitty och hennes kompisar. En bild med mycket hög kawaii-faktor, om jag förstått rätt. Hello Kitty är jag redan lite bekant med av ren självbevarelsedrift. Katt som katt, tänkte jag först och kallade Kittys tvillingsyster Mimmy för Kitty. En femåring som jag träffar rätt ofta tyckte det var obildat, så nu jag har läst på. Fast jag råkade ändå kalla Kittys katt för Kitty. ”Men det är ju Kittys KATT!” Båda är med på bilden, Kitty med röd rosett och katten Kittys katt med rosa rosett. Hänger ni med?

Tillverkare av såväl kommersiella som mer hemslöjdsbetonade Kittyprodukter verkar ha en outtömlig fantasi. En som har fått nog av Kitty, publicerar då och då rapporter från sitt ”Hello Kitty Hell” . Senaste inlägget visar en portion Hello Kitty-äggröra med kommentaren att detta inte är något som en normalt funtad person vill vakna till.

Hello Kitty-bensinen längst upp kommer från samma plats och där kan man också få en förvarning om hur det kan bli under vinterolympiaden i Ryssland 2014.

Det här inlägget postades i Ord. Bokmärk permalänken.

3 svar på Hello Kitty!

  1. Kicki skriver:

    Brr, jag gruvar mig för att få barnbarn. Jag ska sätta en täljkniv i handen på dom och så ska vi göra barkbåtar eller också ska dom få lära sig att sticka och knyppla. Vad som helst bara det är kreativt och inte är plast.

  2. Karin skriver:

    Ska jag spara din kommentar och plocka fram den igen när du sitter i ett berg av Kitty & co samt troligen några Barbies också? Nej, så illa ska det väl inte gå, sorry. Barkbåtar låter fint. Handsydda trasdockor. Och en egendesignad dalahäst, förstås. Kolla den Hello-Kitty-update som kommer inom kort. Jag får bilder, protester etc via mejl och kommer att uppdatera bloggen med dem.

Kommentarer är stängda.