Är dom här för att stanna nu?

Modärna-kvinnor-projektet på Stadsteatern har letat fram glömda teaterpjäser av kvinnor och satt upp dem på nytt. Förlaget Rosenlarv har givit ut dem. Stadsbiblioteket på Medborgarplatsen ordnar ett par kvällar med uppläsning och diskussioner. Rekommenderas varmt!

I måndags berättade en av initiativtagarna, den enastående skådespelaren Ann Petrén om projektet och läste ur Frida Stéenhoffs idédrama Den smala vägen. När projektet presenterades på Stadsteatern möttes det med skepsis och inte minst oroliga frågor från manliga kolleger om det överhuvudtaget fanns några manliga roller i de där kvinnopjäserna. ”Jodå”, kunde hon lugna dem, ”det är alldeles vanliga rolluppsättningar, det råkar bara vara pjäser skrivna av kvinnor”. Men ofta med den viktiga skillnaden, förstås, att huvudrollen är kvinnlig.

I kväll är det regissören Jenny Andersson och Åsa Sarachu som står för presentationen. Åsa har redigerat boken Är de här för att stanna nu? Den handlar om de bortglömda kvinnliga dramatikerna, om projektet och dess mottagande.

Senare i vår spelar den kämpande Fria Teatern Sanna kvinnor av Anne Charlotte Leffler. Hennes pjäser spelades och diskuterades intensivt på 1880-talet och Sanna Kvinnor var ett av de mest spelade verken på sin tid (som alltså samtidigt var Strindbergs tid).

Det här inlägget postades i Böcker, Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Är dom här för att stanna nu?

 1. Eva skriver:

  Det ska bli utomordentligt trevligt att gå dit ikväll!

 2. Kicki skriver:

  Ni har så mycket kul i Stockholm, synd att det ligger så ocentralt.

  • Karin skriver:

   Jo, lite utåt ena kanten bor vi ju, nästan så att man ramlar i havet, men det går i alla fall tåg hit från landets mer centrala delar. Testa det!

   Och i måndags blev det nästan för mycket: Ann Petrén på Medis, Kristina Lugn, m fl på Mariatorget, Sonja Åkesson på Södran. Bland mycket annat. Sådana gånger kan man få så svårt att välja att det inte blir något alls. Jag är glad att jag kom iväg till Modärna kvinnor.

Kommentarer är stängda.