Problemet löst?

Jag jobbar vidare mot den organiserad brottsligheten. I mitt fall gäller det Stockholms Lokaltrafik, som jag skrev om i förra inlägget. De stjäl pengar pengar från sina resenärer genom att i smyg dra betalning för extra biljetter, lite då och då, från resenärer som redan har köpt månadsbiljett eller andra biljetter. Metoden kallas skimming och innebär att deras kortläsare inte bara registrerar ditt SL-kort, utan i förbifarten också snor 42 kronor från ditt vanliga betalkort. I mitt fall Visakortet.

Det finns också kriminella som försett sig med kraftfulla scanners som kan läsa av ett betalkort på en halvmeters håll, men hittills är det bara SL som agerat digital ficktjuv mot mig.

Motmedlet är ett kortfodral som sägs stoppa möjligheterna att fjärravläsa bankkortet.

RFID blocking, står det på förpackningen, dvs blockering av radiofrekvensidentifiering. Systemet för snabbavläsning av bankkort, SL-kort och liknande bygger på att korten sänder ut en svag radiosignal, vilket brottslingar kan använda sig av. I SL:s fall är det väl inte medveten stöld, men de låter det ske och rycker på axlarna när man påpekar det.

Nu har jag köpt ett blockerings-fodral och ska ge mig ut på stan för att kolla om det funkar.

Jag undrar hur det går om jag lägger på fodralet med bankkortet i, på SL:s kortläsare.

Det måste jag pröva. Återkommer med rapport efter min utflykt med lokaltrafiken!

Mission accomplished! Nu må ni tro har jag varit en sväng till Södermalm, som var regnigt och småtråkigt, så jag köpte bara några akvarellfärger och åkte hem igen. Syftet med resan var ju också att kolla hur mitt nya RFID-skydd funkar. Jag var beredd att offra en slant på försöket.

Om skyddet inte fungerar förlorar jag 42 kronor för resan, i stället för att betala ingenting när jag använder mitt månadskort.

Och HUR gick det? Jotack, det gick utmärkt! Här har jag lagt mitt Visa-kort på SL:s kortavläsare, i sitt nya fodral, och avläsaren kunde bara blinka hjälplöst, utan att öppna spärren.

Jag har för säkerhets skull kollat hur det ser ut på kontot och bortsett från att akvarellfärgerna är svindyra, ser det bra ut.

Det här inlägget postades i När det skiter sig, Planering, SL och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Problemet löst?

 1. Kicki Englund Frost skriver:

  Men åk nån gång nu’rå! Spänningen är olidlig!

  • Karin skriver:

   Nu är frågan utredd och det verkar funka med den där skyddsmojängen. När jag kollade på SL:s hemsida såg jag att de rekommenderar sina resenärer att köpa ett skydd för sina betalkort. Med tanke på alla extramiljoner som de får in på sin skimminghantering tycker jag att de borde tillhandahålla skydden gratis till alla som köper månadskort. fast då får dom förstås inte in alla dessa extra miljoner …

 2. Brorsdottern skriver:

  Hahaaaa! Pilutta er dummajäklakundpratarepersoner på SL och som bonus, alla tjuvar och banditer som också blir blåsta på dina pengar nu när de inte heller kan skimma dig.

  Jag tror som Kicki, nån typ av samarbete. Som jag hörde rykten om för många år sen, troligen en skröna, att en firma som håller till i en stad solen alltid skiner ( om ni fattar…) som sanerar klotter. Det sas att nån brorson fick en liten peng och spraytuber för att nattetid åka runt och klottra.

  • Karin skriver:

   Jag tror att jag läste om en liknande historia här i Stockholmstrakten. Kanske att en klottersanieringsfirma rentav blev dömd för att den hade anlitat klottrare för att få lite fart på affärerna.

   Hursomhelst, nu får SL tji, när de försöker skimma mitt Visa-kort och det känns bra. Dessutom kommer jag inte att köpa någon månadsbiljett för maj, för nu kan jag cykla i stället!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.