Att rösta blankt är att lämna walk over

Hörni, vad är detta som jag stöter på hos de mest oväntade personer? Hos kloka, samhällsintresserade, omdömesgilla personer från alla möjliga håll och med olika politiska preferenser – en undersköterska, en samhällsdebattör, en f.d. hovrättsjurist, en kommunal tjänsteman, för att ta några exempel. Alla säger sig vara så trötta på allt politiskt tjafs och så missnöjda med politikerna att de tänker rösta blank.

”Blankröster räknas ju också”, säger någon. ”Nja”, svarar jag ”de räknas som ogiltiga”. Riksdagsmandaten fördelas de på de giltiga rösterna. Blankrösterna påverkar bara – tillsammans med övriga ogiltiga röster – nivån på valdeltagandet.  Om blankrösterna också resulterade i tomma stolar i riksdagen kunde jag möjligen förstå poängen. Men att rösta blankt är helt enkelt att lämna walk over till de politiker man tycker sämst om.

”Det spelar ingen roll vad man röstar på, det blir ju ändå som det blir, säger någon annan.” Förvisso kan det bli lite olika lösningar och konstellationer, det har vi ju sett täta exempel på de senaste åren. Men vill man att politiken ska dra åt ena eller andra hållet är det viktigt att vara med och putta den just åt det hållet.

På bilden från Söndags-Nisse 1908, flirtar socialdemokraternas Hjalmar Branting med Liberalernas Karl Staaff. Staaff är lite besvärad av uppvaktningen, men ändå inte ointresserad. Han vill att Branting håller avstånd ”så att folk inte märker att vi är i sällskap”. Vilket påminner om TV-utfrågningen av Magdalena Andersson häromdagen, när hon oväntat räknade in Liberalerna i ett tänkbart regeringsunderlag efter valet.

I en representativ demokrati, som vår, överlämnar man ju mycket till de politiker som man litar på. De kanske blir tvungna att kompromissa och göra överenskommelser som ingen förutsett, men helt omöjligt är det ändå inte att förutse var gränserna går.

När jag ser hur blankröst-tanken dyker upp lite varstans, inte minst i sociala medier, kan jag inte låta bli att undra om det är en kampanj på gång. Blankröster kommer ofta från engagerade och samhällsintresserade personer som menar att politikerna bör få sig en tankeställare. Jag menar att det finns bättre sätt att utnyttja sin röst; om man inte hittar något att rösta för, finns det alltid något att rösta mot.

Från och med den 24 augusti kan man förtidsrösta. Det har jag gjort, för säkerhets skull. För om jag skulle råka förolyckas före valdagen räknas min röst ändå (till skillnad från en blankröst). Visserligen missar jag det där lite högtidliga med att gå och rösta på valdagen, men det får det vara värt.

Det här inlägget postades i Debatt, Jubileum, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Att rösta blankt är att lämna walk over

 1. Så kloka ord Karin!
  Att rösta blankt är som att inte rösta alls. Det är bara statistiken som har nytta av den blanka rösten och de partierna man inte vill att ska få makt.
  Själv har jag alltid känt en stolthet i att ha rösträtt, att kunna säga det jag vill med min lagda röst. Sen är politiken som den är, man måste kompromissa som politiker många gånger. Den som inte röstar eller röstar blankt ska vara väldigt tyst när valet är över enligt mitt förmenande. Det är liksom lite för sent att ha en åsikt då. Att ha rösträtt är att ha en demokratisk möjlighet att göra sin röst hörd och den ska göras innan valet är över.

  • Karin skriver:

   Någon som delar din (och min) uppfattning uttryckte det ungefär så här på FB nyligen: Gå och rösta nu, för annars får du ju inte klaga över politiken på fyra år och det vore väl trist! Sammanfattar läget rätt bra tycker jag.

   Visst är den politiska debatten ovanligt hätsk och tjafsig i år, men det hjälps inte, att rösta är viktigt och att ”straffa” politikerna med att inte rösta alls eller blank kan vara att släppa fram dem man ogillar mest.

 2. Brorsdottern skriver:

  En kollega klämde ur sig idag att hon brukar rösta blankt för att statuera exempel….okeeeej…..hur då? Jag la ner hela diskussionen genom att helt enkelt strunta i att svara. Ibland orkar jag inte! Antagligen kommer hon att klämma ur sig sin uträknade plan oombedd vid ett senare tillfälle.

  Hon får inte gnälla på fyra år och det kommer att bli mycket svårt för henne!

  • Karin skriver:

   Men! Jag har försökt lägga in en bild här, men nu ger jag upp efter tredje försöket och beskriver den i stället Jag anonymiserar partiet, eftersom jag vill uppmana till att rösta, men inte på vilket parti man ska eller inte ska rösta.

   Bilden föreställer två män som sitter och pokulerar och den ene säger att han röstat på xx-partiet för att visa sitt missnöje med de andra partierna. Den andre mannen svarar då: ” Jag bajsade i grannens soffa och körde över två slumpmässigt valda husdjur för att visa mitt missnöje med badhusets öppettider.”

   Vore intressant att få veta hur din kollega tänker.

 3. Brorsdottern skriver:

  Jag lovar att om jag nånsin kommer på hur hon tänker så ska jag tala om det för dig! I 17 år har jag försökt att förstå henne men…

  Samma människa som valde att ta bilen till en kickoff för att kunna åka hem på kvällen och satt och hällde rödvin i sin vattenflaska för att hon ansåg sig ha rätt till vinet. Ja du hör ju!

 4. Jag tycker inte att rösta blankt är samma som att inte rösta.
  Om man inte röstar vet man inte om personen är missnöjd eller bara lat eller helt enkelt inte bara har lusta att rösta.
  Om man röstar blankt visar man klart sitt missnöje med vad politikerna gör och är absolut inte lat. Man visar sitt missnöje.
  Märker att jag här har sträckt ut hakan rejält. Tar gärna emot kommentarer, kan ändra mig om någon har en bra förklaring.
  Trevlig helg!

  • Karin skriver:

   Visst är det skillnad på att strunta i att rösta och att rösta blankt, eftersom blankröstning är en aktiv handling. Problemet, som jag ser det, är att blankrösterna är svåra att utvärdera eftersom de kommer från så många olika håll. Och att politikerna efter ett val aldrig funderar över vad blankrösterna betyder. De som vunnit ser sin politik som framgångsrik. De som förlorat brukar i regel anse att deras budskap inte gick fram till väljarna. Det är därför jag tycker att blankröster blir verkningslösa så länge de inte resulterar i tomma platser i riksdagen. Det är ju först då missnöjet blir synligt och politikerna påminns om att det finns anledning att fundera på hur man bättre vinner väljarnas förtroende.

   Politiken, och kanske framförallt den politiska diskussionen, har varit ovanligt trist den senaste tiden och massmedierna tenderar att vilja öka på konflikt och aggressionsnivån. Som någon undrade: ”Måste en politisk utfrågning låta som ett polisförhör?”

   Vanligtvis finns det bättre och sämre alternativ i ett val och i år verkar det vara väldigt många som röstar ”mot”, snarare än ”för”, vilket är trist, men även det tycker jag är ett bättre alternativ än blankrösterna.

 5. Storfiskarn skriver:

  Om det är missnöje med alla partier som gör att man röstar blankt eller avstår att rösta så tycker jag att det är lite lågt engagemang från en själv då det gäller samhällsfrågor. Det finns nog inget parti eller politiker som är eller kan vara alla till lags. De förtroendevalda politikerna gör nog så gott de kan i vart fall de flesta. Som väljare får man välja det minst dåliga om man inte vill engagera sig själv i politiken. Efter mer än 40 år som aktiv kommunpolitiker har jag mött många väljare som är missnöjda med det ena eller andra för det finns alltid något som inte är perfekt i kommunen. Det är nog som i det egna hemmet och då är det bättre med lite skit i hörnen än ett rent helvete. Man kan börja med att göra en källsortering av partierna, då bör man kunna få fram det minst sämsta och därmed få en ledtråd.

  • Karin skriver:

   Ja, demokrati betyder att folket styr. Folket kan ju strejka, genom att inte rösta alls och då är det fritt fram för vilka krafter som helst. Dock kan blankröster få lite samma effekt. Visserligen innebär det inte ett totalt avståndstagande från demokratin som idé om man ändå gör sig besvär att rösta. Men det är liksom ingen som tar ansvar för blankrösterna. Hittills har det nog varit en rätt verkningslös protest.

 6. hyttfogden skriver:

  Nu har jag varit och röstat i det gamla gulliga tingshuset i Kopparberg och ingenting kan ha varit bekvämare för en som stracklar fram med käppar eller rullator utomhus.
  Parkera tre steg från dörren, kliva in och sätta sig på en stol varefter valbetjäningen passade upp på mig hela tiden.
  Så nu är det gjort.

  • Karin skriver:

   Vad bra – så välordnat! Se där ytterligare ett skäl att rösta. När det läggs ner så mycket pengar och möda på att det ska fungera smidigt med röstandet är det ju det minsta man kan göra i gengäld: att rösta. (OK, jag inser att detta inte är något starkt argument mot blankröstande, men ändå…)

Kommentarer är stängda.