Långa barr: tall …

Och så var det skogvaktaren som hade en fusklapp i sin skrivbordslåda:

Långa barr: tall 
Korta barr: gran

Själv kan jag skilja på gran och tall och jag vet hur en björk ser ut. Ek, ask och al likaså. Och asp, förstås: ”Aspen darrar i vindens musik och kan omöjligt hålla sig still. Den darrar för Jönköpings tändsticksfabrik och det det har den orsak till.” Men när det gäller de ogenomträngliga massorna med almsly och liknande är mina kunskaper bristfälliga. Jag försöker hålla tillbaka växtligheten så gott det går. Eftersom jag tycker det är jobbigt (och kontraproduktivt) att hugga ner almbuskagen, försöker jag håll dem kort. Klipper in och klipper ner. Och visar det sig, det är precis vad man ska göra om en av de där buskarna visar sig vara hasselnöt i stället!

Här har vi hassel till vänster och alm till höger. Det går ju någorlunda lätt att skilja dem åt när man granskar dem så här. Men de kraftiga lövmassorna är svårare att genomskåda.

Men syrran upptäckte små hasselnötskart häromdagen, under bladmassorna på en buske nära uppfartsvägen till mitt hus. Det ska bli spännande att se om det blir något ätligt av dem till hösten.

När hon kollade upp hur man bäst sköter en hasselbuske visade det sig att min slybekämpning har varit helt rätt. Klippa ner och klippa in, regelbundet. Sedan kan det vara så att hasselbusken gärna vill ha ett par varma år på sig innan den bestämmer sig för att det är dags att föröka sig. Som nu.

Här har vi almbuskage till vänster och hassel till höger. Eller var det kanske tvärtom?

Det här inlägget postades i Att odla, Trädgård, Tur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Långa barr: tall …

 1. Grattis till hasseln med nötter. Det ser lovande ut tycker jag.
  Almen vet jag väldigt lite om men jag gissar att du har sysselsättning rätt lång tid framöver.
  En rapport väntas förstås när nötterna har mognat. De egna nötterna brukar vara de allra godaste.
  Tror att hasseln är till höger :)

  • Karin skriver:

   Tack! Vi får se vad det ger. Enligt sakkunskapen kan det handla om små ”vildnötter”, som sannolikt går att äta. Och som förhoppningsvis är goda också. Rapport om ätbarheten utlovas härmed!

 2. Paula skriver:

  Men så spännande, det lönar sig alltså att nyttja sekatören! Jag kommer inte ens ihåg att vattna mina stackars krukväxter på uteplatsen tills det är försent. Jag kommer inte in i rätt rutiner…Vildnötter låter ju väldigt spännande, tänk om kurre hinner före!

  • Karin skriver:

   Krukväxter är en helt annan liga – mycket svårare! Jag har ett blombord i ett litet mellanrum vid hallen, nära till vattenkranen på toa. Där har många stackars krukväxter gått åt, eftersom jag brukar tänka att nästa gång jag passerar här ska jag vattna.

   Det vore ju kul att kunna skörda en och annan hasselnöt i höst, men det bor en ekorre i trädet intill och han håller nog koll på mognadsprocessen. Vi får se vem som vinner!

 3. Kicki Englund Frost skriver:

  Nog är det lite märkligt att vi passerat den där busken i alla år och inte sett den. Några botanister är vi tydligen inte, inte ens redaktören reagerade. Men du får nog bevaka den noga om du ska få några nötter, allt från möss till vildsvin gillar nötter.

  • Karin skriver:

   Busken kan vara av relativt sent datum, eftersom först pappa, sedan jag, har försökt hålla fritt framför den stora silvergranen bakom busken. Men nu ska jag försöka få ordning på trädet intill, som KAN vara hassel. Samma blad, samma växtsätt, men inga nötter. Det brukar hoppa en ekorre mellan det trädet och granen på andra sidan vägen. Möjligen har den ännu inte upptäckt den nya godisbutiken.

 4. Brorsdottern skriver:

  Det kan ju ha hänt nåt,antingen i backen eller med nån annan växt i närheten, som gjort att busken helt plötsligt fått en chans att växa till sig så det helt plötsligt går att se den. Att den fått energi till att växa. Självsådd har den stått där och bidat sin tid…

Kommentarer är stängda.