Jag som alltid drömt om att bli gåramålare …

Vårt sopsug-system renoveras. Vi har en fiffig anordning för soporna där man lägger allt organiskt material i gröna påsar (och övrigt i vanliga soppåsar) och slänger i sopnedkastet. Sopsugen fraktar påsarna till en sopsorterings-central, som plockar ut de gröna påsarna så att det biologiska materialet kan bli biogas. Under renoveringen ser det ut såhär och det är ju inte så kul. Liknar aggressiva jättespindlar.

Det måste ju piffas upp. Frågan är hur.  Ett sätt skulle ju kunna vara att helt enkelt tejpa för någon målning som är tillräckligt stor. Det fungerar någorlunda, men det ser lite konstigt ut med vanliga tavlor i sopnedkasthöjd.

Därför tänkte jag att det vore kul att göra något mer tematiskt. Ett sopnedkastporträtt. Kanske såhär, helt enkelt.

Sopsugsrenoveringen gäller alla hus längs gatan, så jag skulle säkert kunna få avsättning för ganska många sopnedkastmålningar. Det skulle ju vara en variant av det som var mitt drömyrke som barn: gåramålare. Gåramålarna var mer eller mindre skickliga konstnärer som gick runt i bygderna och målade av folks hus och sålde målningarna till dem. Deras yrke dog dock ut när det i stället blev vanligt med flygfotobilder av gårdarna.

Jag skulle kunna variera lite från port till port, genom att till exempel färgmatcha de olika trappuppgångarnas väggar. Kanske så här?

Dessvärre ser min nya konstnärliga bana ut att vara lika hotad som en gång gåramålarnas. Det verkar som om sopsugen är färdigrenoverad och det ryktas att den redan är igång i ett grannkvarter… Nåväl. Då får jag väl glädja mig åt ett fungerande sopnedkast i stället.

Det här inlägget postades i akvarell, Arkitektur, Att måla, Porträtt, renovering och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

9 svar på Jag som alltid drömt om att bli gåramålare …

 1. Det är ju en utmärkt gåramålar-idé tycker jag. Du kom på idén i det huset där du bor men de kommer ju att renovera på många ställen efter det eller hur?
  Du får agera lite spion och ta reda på var de ska renovera nästa gång och nästa gång. Du kan t.om. återanvända målningarna från ett hus till ett annat men ta hyra medan renoveringarna pågår. Sen springer du från hus till hus med dina målningar. Får motion samtidigt. Du har underbara idéer Karin! Ingenting blir tråkigt när du är på gång!

  • Karin skriver:

   Tack Äventyret för finfina utvecklingsförslag! Jag kanske ska starta egen firma och i så fall kunde den få heta Potemkin, till exempel. Eller ger det kanske lite negativa associationer?

   • Du skulle märkas i alla fall om du kallade ditt företag Potemkin ;)
    Associationer blir det säkert båda vad gäller trappor och pansarskepp, men all reklam är bra, även den som ger dåliga vibbar, huvudsaken är att man syns.
    Men varför inte Gåramålarn? Det låter ju betydligt mycket trevligare.

   • Karin skriver:

    Ja, Gåramålarn låter ju trivsamt. Bättre än mitt andra tänkta företagsnamn: Sopnedkastmålarn.

 2. hyttfogden skriver:

  Du kan väl komma till nypörtet och träna på det.

 3. Tove skriver:

  Äventyret påminde mig om din blogg i sin blogg om Tjechovs gevär. Gåramålare, slå till!
  En kort sekund – eller fyra så ramlade tanken ner; om jag skulle göra en liten sopainspirerad konstrunda i mitt hus och ställa ut tavlorna vid de igenbommade sopnedkasten? Fem trapphus om tiovåningar, tre lägenheter på varje plan … Du har en lockande titel på föregående inlägg så jag tar med mig det också.
  Lev väl i sommaren!

  • Karin skriver:

   Klart du ska göra en konstrunda i ditt hus! Här har vi två lägenheter per våningsplan i tre våningar = 6 lägenheter, allt som allt, så det är ju rätt begränsat (om jag inte kliver över till nästa hus och nästnästa, förstås). Hos dig är det 5*10*3=150, så där har du en bra publik! Go for it!

   Önskar dig fina sommardagar!

 4. Staffan skriver:

  Beklagar att din bana som gåramålare är slut. Men hav tröst. Allt som sägs vara över eller slut är inte alltid över eller slut. Häromdagen träffade jag – exempelvis – en livslevande skyltmålare. Han var inte ”tidigare skyltmålare” eller ”före detta” skyltmålare för nu skulle han söka jobb igen – som skyltmålare.

Kommentarer är stängda.