Nyårslöften

Äsch, nyårslöften är sååå 1900-tal, eller? Jo, på sätt och vis. Löften om att i år, i år minsann, då ska jag verkligen bli sund och spänstig och gärna smal! Eller bli en bättre människa i största allmänhet, få ordning gamla foton, läsa klart Släkten Thibault (av Roger Martin du Gard), alla åtta delarna.

Känns lite oviktigt idag, kan jag tycka. De löften som känns vettiga nu handlar om klotets framtid och välmåga. Och nyåret kan vara en bra tidpunkt att tänka igenom vad som går att göra, BÅDE som individ och som – ja vad ska jag kalla det – samhällsmedborgare, kanske. Även om var och en gör sitt bästa i vardagen (mindre köttätande och resande, mer egen odling och bättre sopsortering) krävs det krafttag från regeringar och storföretag också. Och det händer ju bara om alla uppmuntrar, tjatar, påverkar och bojkottar. Så, jag lovar att bli mycket bättre på att sortera plast (där slarvar jag ibland) och jag ska fortsätta att lära mig mer om skogsbruk och tjata på de personer och institutioner som jag tror kan påverka utvecklingen.

Teckning av Horndalskonstnären Rune Bergström

Just nu sitter jag i det där huset längst bort på bilden och har utsikt över uthusen och grannhuset. I huset till vänster bodde för hundra år sedan åtta familjer och i mitt hus bodde fem familjer. Det långa låga huset är en jordkällare, där varje familj hade sin avdelning. Över större delen av markytan odlades potatis. Och utanför bild till höger finns de tolv dassen, ett för varje familj.

Alla som kunde odlade potatis Här får min farbror hjälp av en släkting att ploga upp ett rejält potatisland vid sitt hus, intill sjön.

Det gällde att ha potatis för hela vintern i potatiskällaren. Och morötter, juläpplen, äppelmos, och lingonburkar. Om man dessutom, som farmor och farfar hade höns och ko kunde det gå att klara även rätt svåra tider.

Nej, jag tycker inte att allt var bättre förr, men jag vet att man var bra på att ta tillvara det som fanns. Man producerade inte lika mycket sopor som idag. Det kan ju vara ett nyårslöfte så gott som något: att minimera allt avfall. Allt från matsvinn till förpackningar.

Gott 2022, med ett minimum av sopor!

PS. Dessutom kommer jag att stoppa alla fyrverkerier jag kan, trots att det är så härligt. Jag blir extremt uppiggad och på bra humör av fyrverkerier, men, men …

Det här inlägget postades i Livet, Nyår, Trädgård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Nyårslöften

 1. Margaretha skriver:

  Jag var vuxen innan jag förstod att det fanns nyårslöften (och Kalle Anka på julafton) — har aldrig känt mig manad att ägna mig åt någondera.
  Men goda intentioner är väl något man får förnya, och kanske revidera, varje dag. Flera gånger om dagen ibland.
  Önskar dig allt gott på det nya året!
  Margaretha

 2. hyttfogden skriver:

  Här började en av grannarna fyrverka redan klockan 16.00 varpå en stund senare en annan granne anslöt. De kanske gjorde några tester inför kommande dunder och brak om några timmar.
  Gott Nytt År önskas alla som läser din blogg och önska mig särskilt lycka till ty på måndag ska jag byta GKEs bredband till ett eget privat bredband. Grejerna finns hemma bara att skruva i det nya, påstår Telia. Håll tummarna och blir det en längre tystnad från Sjöstigen vet du vad som hänt. Men Lars står redo att gripa in …
  hyttis

  • Karin skriver:

   Jo det pangas och smälls lite varstans i nejden … Jag är ju egentligen väldigt förtjust i fyrverkerier, men inser att det är dumt. Vad blir man då? Fyrverkeriälskande fyrverkerimotståndare, typ.

   Håller tummarna om ditt bredband. För att det ska lyckas alltså. Men efter att ha lyssnad på radioprogrammet Plånboken idag inser jag att du kanske har en hård kamp framför dig. Telia är ett av de bolag som får flest klagomål för usel service och noll kundkontakt. Hoppas du och Lars med förenade krafter kan brotta ner Telia!

 3. Kicki Englund Frost skriver:

  Det där med nyårslöften kan ju bli en alldeles underbar sak, en typ av Bucket List fast tvärtom. En Fucket List. Så mycket man kan slippa!
  Jag ska inte börja med porslinsmålning
  Jag ska inte odla eterneller
  Jag ska inte renovera huset
  Jag ska inte supa, röka, knarka
  … det kan ju bli hur mycket som helst.

  Gott nytt mycket bättre år allihop

  • Karin skriver:

   Ja, en Fuckit list! Bra idé och en variant på slippsarna, som föräldrarna lanserade. (Wollen Sie nich so slippsen Sie.) Om någon mot förmodan skulle fråga varför jag inte har satt upp några julgardiner skulle jag svara att det är en av mina slippsar.

   Gott slippsrikt 2022!

 4. Brorsdottern skriver:

  Jag hänger med på Kickis Fucket list. Dessutom kan jag hålla det här med att inte elda på fyrverkerier. Både sonen och jag tycker det är läskigt och vansinnigt att elda upp pengar. Tänker på rädda djur och barn från länder i krig.

  Sopsorterar gör jag i sån hög grad att de här hemma kallar mig sopterroristen samt att en kompis påminde mig igår om när jag gav henne en avhyvling när hon tänkte kasta plast i soppåsen under diskbänken.

  Gott nytt år och håller tummarna för bredbandet i norr

  • Karin skriver:

   Bravo sopterroristen! Och terrorisera mig gärna om du kommer på mig med att slarva med sopsorteringen.

   Gott 2022, med föredömligt sorterade sopor och förhoppningsvis ett fungerande bredband i norr!

 5. Har sällan gett nyårslöften. Så ej heller i år.
  Jag sopsorterar bra redan, tycker jag.
  Så fint med de gamla bilderna. Många bodde trångbott förr, stor skillnad mot idag.
  Gott 2022!

Kommentarer är stängda.