Att angöra en brygga – och ligga kvar

Det har regnat duktigt i Dalarna och Gästrikland. Mest i Gävle, verkar det som, men även i delar av Dalarna.

Båten fylldes till relingen. Hur öser man en båt som är alldeles full?

Lägger man sig på mage på bryggan och försöker ösa därifrån? Nej, armarna räcker inte till.

Hoppar man i sjön och trampar vatten medan man öser liksom från utsidan? För jobbigt!

Gör man loss båten och leder den till stranden och öser där? För stor risk att den skadas mot vassa stenar när den är så tung och det blåser friskt.

Nej man tar såklart en stege och ställer intill relingen, så att man kommer åt att ösa tillräckligt mycket för att det ska gå att hoppa i båten och fortsätta.

Det gick hyfsat bra, även om det blev lite vingligt när vinden tog i. Efter ett tag kunde jag i alla fall klättra i båten och fortsätta ösa. För att få plats med stegen mellan båt och brygga hade jag lossat tampen i fören. Vågorna (i och utanför båten) vickade iväg den så att den hamnade bak och fram. I manövern att vända den rätt, gick andra tampen av. Båten gled den iväg från bryggan och jag måste ta fatt i en bryggstolpe för att inte driva till havs. Nåja, till sjöss, men ändå. Jag hade inte varit förutseende nog att ta med årorna.

På sätt och vis är jag glad att ingen bevittnade och dokumenterade mitt lika klumpiga som desperata sätt att hålla kvar båten vid bryggan. Men å andra sidan hade det ju varit praktiskt med en bild. Ungefär såhär såg det nog ut. Kallt var det, så jag hade ylletröja över baddräkten.

Till sist lyckades jag i alla fall angöra bryggan igen, utan att dratta i sjön. Nu ligger båten där, nyöst och fin och väntar på nästa skyfall. Under tiden kanske jag ska skaffa en pump av något slag, även om det känns lite som fusk.

Det här inlägget postades i kaoskordinator, När det skiter sig, otur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Att angöra en brygga – och ligga kvar

 1. Brorsdottern skriver:

  Hade varit roligt att se men jisses! Tänk om du drullat i och din ylletröja, vattenfylld, dragit ner dig i djupet (nåja). Vi stod faktiskt och tittade på ekan redan i söndags och sa att vi kanske borde ösa och dra upp den.

  • Karin skriver:

   Det var länge sedan jag tränade klädsim, hann jag tänka när jag trodde att jag skulle ramla i. Nu slapp jag det i alla fall och det får vänta lite, tror jag.

   Jag fick erbjudandet i söndags, att få båten öst och uppdragen, men invände att det inte var någon idé att ösa för den, för den skulle bli full igen inom ett dygn. Och att dra upp den känns för mycket som att sommaren är slut. Och det är den ju inte. Väl?

 2. Kicki Englund Frost skriver:

  Ja jag kom på det när vi åkte hem, att vi missade att ösa ur båten. Det var inte riktigt läge att göra det när vi stod där och mumsade våfflor. Flå’t.

  • Karin skriver:

   Med det annalkande hällregnet hade det nog inte gjort någon skillnad. Båten hade blivit full, oavsett. Men tack för tanken i alla fall!

 3. Staffan skriver:

  Duktigt. Nu har du tränat nog för hela augusti.

 4. Cecilia N skriver:

  Månne nån sorts presenning , med en ås, som ett gammaldags tvåmanstält kunna hjälpa?

  • Karin skriver:

   Jag har funderat i de banorna. men det verkar svårt att få till en vettig konstruktion, som inte blåser bort när det tar i. Å andra sidan är det första gången, ever, som problemet med helt fylld båt uppstår. I vanliga fall kan man hoppa i och ösa, men förra måndagsdygnet var ju inget vanligt fall, med över 160 mm regn på ett dygn i det någorlunda närbelägna Gävle.

   Vad jag helst av allt skulle vilja ha är förstås ett båthus!

 5. Paula skriver:

  Haha, vilken härlig illustration! Fattar precis! Hoppas inte ylletröjan blev blöt!
  Har nog aldrig varit med om något liknande, att båten är fylld till brädden av vatten! Förstår dilemmat, men du är inte född i farstun, du fixade det galant!

  • Pysseliten skriver:

   Snyggt illustrerat både med ord och bild. Hur man öser en båt, eller kanske hur man förtöjer en båt? Om den ligger nära bryggan med långsidan borde väl armarna räcka att ösa från bryggan, eller ligger båtbotten ändå för långt ut?
   Jag kommer bara att tänka på hur man med svårighet tar upp vatten ur en jokk vintertid. En hink på rep kastas ner i ett långt snöschakt och upp får man i bästa fall en liter vatten … om den landat rätt.

   • Pysseliten skriver:

    Äsch! Kommentaren var till ditt inlägg Karin, men ville visst hamna här …

   • Karin skriver:

    Hink! Såklart jag skulle ha tagit en hink och knutit ett rep i handtaget, som när man öser upp vatten ur en djup källa eller brunn som saknar pump. Eller ur en jokk, dårå.

    Lägger det på minnet till kommande rekordregn!

  • Karin skriver:

   Tack Paula! Det var lite svårillustrerat och svårförklarat, så jag är glad att du fattar hur det gick till, på ett ungefär.

   Jo, ylletröjan blev rätt blöt …

Kommentarer är stängda.