It ain’t over …

Jag är rätt trött på allt medietugg om USA-valet och ändå kan jag inte låta bli att skriva om det. USA:s valsystem är besynnerligt på många sätt, ålderdomligt och skapat för en annan tid och ett annat land. När konstitutionen antogs 1791 hade USA 13 delstater och drygt 3 miljoner invånare. Idag är det 50 delstater och över 300 miljoner invånare.

De som skrev konstitutionen på 1780-talet ville inte låta varje medborgare få en röst i presidentvalet. Bättre att låta dem välja betrodda män som i sin tur fick välja president, typ jurister, höga militärer och personer som innehaft olika förtroendeuppdrag.

Man överlät åt delstaterna att bestämma hur elektorerna skulle utses och det blev i nästan alla stater ett vinnaren-tar-allt-system.

Resultatet av den modellen såg vi till exempel i förra presidentvalet i USA, då Hillary Clinton fick bortåt en halv miljon fler röster än Trump, men ändå förlorade valet, eftersom Trumps elektorer var fler.

Så skulle det nog kunna bli i år också när alla röster är räknade, när ett antal ogiltiga röster är bortsorterade och när olika domstolsbeslut slagit fast vilka röster som ska räknas. Det som gäller nu är att de poströster som poststämplats fram till valdagen ska räknas om de kommit senast på fredag. Kommer de fram senare än så är de inte giltiga.

Just nu, dagen efter valet, är det mycket jämnt mellan kandidaterna. Och då undrar man ju vad som händer om det blir oavgjort. Jo, då går bollen till kongressen. Representanthuset utser president, men är det antalet delstater som är viktigt, inte antalet kongressledamöter – vid presidentval gäller en stat en röst. Så, visserligen finns det fler demokratiska än republikanska ledamöter i representanthuset, men det finns fler republikanska delstater.

Men, vi vet ju inte hur nästa kongress ser ut, den som valet i går också handlade om. Den tillträder i januari, liksom den nya presidenten, vilket också är en kvarleva från förr.

Om valdagen ligger den 3 november måste man ge alla en chans att hinna komma fram till Washington tills kongressen öppnar. Att starta sammanträdandet före jul vore i knappaste laget. Därför blev det den 3 januari. Alla försök att ändra det har varit förgäves.

Så, kära frihetsgudinnan, han är fortfarande kvar och kommer att vara det till i början av nästa år. Vad som händer sedan vet vi kanske lite mera om i slutat av denna vecka. Eller i januari.

Uppdatering den 5 november.

Bara 6 elektorsröster återstår för att Biden ska vinna valet. Under tiden mobiliserar Trump och kräver att röster räknas om eller att rösträkningen stoppas i olika delstater.

En av Trumps många advokater menar att poströsterna kan vara från Mars, eller att Biden själv postat tusentals röster på sig själv.

Uppdatering 7 november 18.00. Nu meddelas att man kan räkna med att Biden har vunnit valet i USA och han har själv sagt att han betraktar sig som USA:s blivande president. Kommentatorerna på olika nyhetsmedia kallar honom ”President elect”. Så då är det nog så frihetsgudinnan och alla som gömt sig tillsammans med henne kan ng våga sig fram nu.

Det här inlägget postades i Debatt, historia, kongressen, Politik. Bokmärk permalänken.

32 svar på It ain’t over …

 1. Brorsdottern skriver:

  Puh! Pust! Huvva! Jag tror att jag gör som frihetsgudinnan och gömmer mig en stund.

 2. Musikanta skriver:

  TV2 presenterade valsystemet så pedagogiskt igår kväll att t.o.m. jag fattade det. Det är konstigt att systemet fortfarande fungerar – det gör det ju dåligt efter allt som man hör på radio och TV. Sen, om representanthuset utser en president som är republikan och en vicepresident som är demokrat, eller tvärtom om det blir oavgjort, undrar man ju hur det kommer att gå med samarbetet dem emellan!
  Tack för ytterligare intressant information om valet.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Visst är det både krångligt och ålderdomligt! Det vore ju på sätt och vis spännande om valuppdraget går till kongressen, för det var väl ett par hundra år sedan senast. Just det där att representanthuset utser president och senaten vicepresident bäddar ju onekligen för komplikationer.

   Det senaste nu är att Trump tänker begära omräkning av rösterna i stater där det är knapp ledning för Biden, vilket han såvitt jag förstår har rätt att göra. Och omräknandet kan ta ett bra tag. Å andra sidan kan högsta domstolen besluta att det inte ska bli något omräknande, som år 2000.

 3. Karin Eklund skriver:

  Ja, suck och stön! Denne Trump! Förhoppningsvis så ska vi slippa eländet i framtiden!
  Han är ovärdig som president.

 4. skogsgurra skriver:

  Jag har problem med färgerna.
  Jag har vant mig vid att rött är vänster och att blått är höger (vad brunt är förbigår jag med tystnad).

  Så det är lite förvirrande med färgerna i USA. Är det bara jag som fastnat i ”Så är det ju”?

  • Karin skriver:

   Ja, jag måste påminna mig varje gång det är val over there att det är tvärtom. Men från början var ju republikanerna mera vänster – Lincoln och slavförbud, mm.

 5. Olgakatt skriver:

  Sicken soppa. Och sicket knasigt röstningssystem som får bli kvar trots att det sägs att de flesta amerikaner skulle föredra ett rättvisare.
  Hillary Clinton hade nästan 3 miljoner fler röster, ändå blev hon inte president.
  Mest skrämmande är så många röstar på en gangster som Trump. Är det bara jag som får obehagliga 30-talsvibbar av hans massmöten med masshysteri? Jag bara väntar på sieg heil-ropen i klartext.

  • Karin skriver:

   Oj, var det 3 miljoner! Jag mindes det som en halv miljon. Men även det visar ju på skevheten i systemet. Det krävs 2/3 majoritet i kongressen för att ändra och det har inte gått att uppnå, de gånger man försökt. Så den konstitution som en gång var världens mest moderna är nu hopplöst föråldrad.

   Ja, masshysterin är obehaglig och en aspekt som kanske underskattas hos oss är den kristna högerns roll i sammanhanget. Om man ser Trump som en frälsare – vilket många gör – blir man nog rätt okritisk.

   PS. Har du bytt dator? Jag blev tvungen att lyfta in dig i kommentarsbåset för hand. Som om du vore okänd!

   • Olgakatt skriver:

    Nej, ingen ny dator och ingen ny iPad heller. Men jag måste skriva in mig med namn och e-post varje gång. Outgrundliga äro nätets vägar.

   • Karin skriver:

    Mystiskt. Men det hände en del vid en uppdatering för ett tag sedan. Det går inte längre att klicka på bilderna så att de blir större och jag måste ju också skriva in namn, mm när jag kommenterar, om jag inte är inloggad i redigeringsläge.

    Men jag blir i alla fall insläppt i kommentarsbåset, utan problem. Ska se om jag hittar någon lagom kunnig person att rådfråga

 6. Tove Olberg skriver:

  Det må jag säga – så har jag sagt det – att det är inte helt enkelt när det så komplicerat. Möjligen ljusnade det lite när jag förstår – fast jag inte begriper …

 7. Brorsdottern skriver:

  Eftersom jag gömt mig ihop med frihetsgudinnan och alldeles ignorerat valet så undrar jag om vi kan komma fram nu? Jag undviker nyheterna nu, är mätt på pandemier och presidentval!

  • Karin skriver:

   Nej du får nog vänta lite till. Kanske till i kväll, eller till början av december. Beväpna dig i så fall med tålamod, matsäck, en trevlig stickning och några bra böcker!

 8. skogsgurra skriver:

  Det har varit läge länge. Men nu är det nog dags att Trumpty Dumpty får samma behandling som Caligula fick. Putin har ändå lite sans men i Vita huset finns inte mycket kvar att hoppas på.

  • Karin skriver:

   Jag hoppas att Biden avstår från den frestande, men lite för osofistikerade passningen till Trump när det väl är klart med alla rösträkningar och omräkningar, som rimligen borde leda till en Bidenvinst:
   ”Mr Trump, you are fired!”

  • Karin skriver:

   PS. Putin sitter ju lugnt i Kreml efter att ha fixat en ändring av den ryska grundlagen som gör att han kan sitta kvar till 2036 om han vill.

 9. Mycket intressant historiebeskrivning av val i USA.
  Lite liknande parlamentsvalet i UK. De som har flest röster kommer inte alltid till makten p g a valdistrikt. Är det demokrati? Mycket tvetydig till detta.
  Jag är också så trött på tugget i detta valet. Några uppdateringar är inte fel, men jag är inte så intresserad att jag behöver 10 timmar om dagen med det.
  Trevlig helg!

  • Karin skriver:

   Grundlagsfäderna var kanske lite inspirerade av England, när de valde majoritetsvalsystemet? Även om de la till det där med elektorskollegium.
   Konstigt och odemokratiskt system där presidenten kan väljas av en minoritet.
   Trevlig helg i Wales!

 10. Brorsdottern skriver:

  Woop Woop! Skönt att krypa fram ur gömman, benen har somnat!

 11. Paula skriver:

  Inte har jag förlorat nattsömnen men nog har jag tillhört de nyfikna som gång efter annan går in på mobilen och läser senaste nytt. Nu har han fått sparken, men det blir nog en segdragen historia detta…
  -detta med den otroligt gamla konstitutionen är märkligt att man fortsätter att lyda när världen förändrats så mycket.
  Nå, den som lever får se…

  • Karin skriver:

   Ja, nu gäller det väl att hålla tummarna för att han inte ska hitta på alltför mycket galenskaper innan det blir dags för överlämnandet i januari.

Kommentarer är stängda.