Återfallsnybörjare

Det är inte så länge sedan jag började med akvarell på allvar och jag brukar presentera mig som återfallsnybörjare i akvarellsammanhang.

Vid tidigare försök, för några eller flera årtionden sedan, har jag inte haft tålamod nog, inte haft tillgång till bra material, inte hittat vettiga kurser … Det har blivit några ganska oakvarelliska försök genom tiderna.

De senaste fem året har jag dock envisats med att försöka att lära mig något. Lite veckoslutskurser, några femdagarskurser på akvarellcentret i Malingsbo. Det blir många olika metoder och intryck. Många ”do:s and don’t:s”. Det är därför jag känt mig som nybörjare hela tiden.  Men det är också ett bra sätt att få testa olika stilar.

För att försöka skapa lite ljus i den långa mörka corona-tunneln har jag nu anmält mig till en kurs i Malingsbo nästa sommar. Många fina kurser att välja på men almanackan avgör. Vecka 29 fick det bli och då är det en italiensk akvarellist som håller i kursen, Giordano Gattolin, från Assisi i Italien. Så om sisådär en åtta månader hoppas jag kunna måla så här:

Ett intressant alternativ som passade sämre rent almanacksmässigt var engelsmannen Joe Dowden.

Så här inleder han en liten videosnutt om vad man ska tänka på när man målar akvarell:

Stop thinking – start painting

Stop talking – start painting

Stop waiting – start painting

Kloka ord som man kan ta med sig oavsett vilket akvarellkurs man anmäler sig till!

Det här inlägget postades i akvarell, Planering och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

23 svar på Återfallsnybörjare

 1. Staffan skriver:

  Dowdens råd kan gälla allt skapande.

  Och som nån annan sagt: Skapande bygger inte på inspiration utan på transpiration.

  • skogsgurra skriver:

   Man kan lägga till några -tioner:
   Frustration och Desperation är några ingredienser som jag har kontakt med lite då och då.

   • Staffan skriver:

    Så är det. De flesta -tioner kan funka som turbo. Dock sällan den som börjar med inspira-.

    Motsägelsefullt? Ja visst.

  • Karin skriver:

   För att inte tala om min favorit -tion, assumption, som i ”Assumption is the mother of all fuckups”.

   Till exempel när jag målar och behöver en mörk blå och tar vad som finns i blandtråget. Är man lite lat och otålig är det frestande att anta att den där mörka klatten med kvarbliven färg är en indigo, till exempel. När det sedan visar sig vara en ettrig svart eller mörklila kan det bli problem. då får man tänka om och kanske vända målningen på någon annan ledd.

 2. Bra råd! Action! Fast ibland lättare sagt, än gjort.
  Trevlig advent!

 3. Cecilia N skriver:

  Assisi!
  Jag var där i oktober 2004 och lovade mig själv att återkomma. Det har inte blivit av än.

  • Karin skriver:

   Assisi låter bekant och när jag funderat en stund dyker Fransiskus upp ur minnets djup. (Jag kör med minnesträning, eftersom det fortfarande känns lite fuskigt att Googla.) Först blandade jag ihop det med Eboli, men det är ju en helt annan historia.

   En plats värt ett besök, alltså? Eller i ditt fall ett återbesök.

 4. Brorsdottern skriver:

  Känns som Urk och Spy har en del gemensamt, de kanske skulle passa som vänorter till varandra. Kanske Krä(c)klinge kan få vara med!

  • Karin skriver:

   Strålande förslag! Urk och Spy ligger på varsin sida om gränsen i Nederländerna och Belgien och så Krä(c)klinge här i Sverige. Vilken trio!

 5. Brorsdottern /Dotra skriver:

  Skogsgurra och hyttfogden, det går inte att maila till er. Vet ni om det?

  Ber om ursäkt Karin, vi har usel mottagning på telefon så jag efterlyser dom här.

  //i detta fall, Dotra

  • Karin skriver:

   Jag står så gärna till tjänst som sambandscentral (och även kaoskoordinatior vid behov!).

   Jag tror att dom vet, för det har antytts på en annan blogg som vi alla ägnar oss åt så här års, nämligen en väldigt rolig adventskalender: https://lotten.se Just nu verkar den vara lite överbelastad, men när den funkar igen kan jag hälsa till dem.

   • skogsgurra skriver:

    Te dotra:

    FSdata ligger nere sen i söndag. Vi har haft dem som leverantör sedan nittiotalet och funderat på att byta flera gångar. De är fortfarande inte igång men det verkar som dom jobbar på det.

    • Karin skriver:

     Jag är säker på att dom tar problemet på stort allvar (vilket låter klenare än att ta något på allvar, lustigt nog), och arbetar med att hitta en lösning så fort dom kan …

    • Brorsdottern /Dotra skriver:

     Ja men vad bra, det var en (jobbig) släkting i Tyskland (du anar…) som undrade. Han lever fortfarande i ovisshet…

     //Dotra

Kommentarer är stängda.