Lyxklimatflyktingar

Akvarellfärgerna har varit någorlunda snälla och lydiga under 98 målningar men nu vill de släppas loss ett tag. Bara färger och vatten, inget motiv och så får man se vad det blir.

Liiite motiv verkar det som om dom ändå vill ha, dom där färgerna … Spansk bergsby?

Sedan börjar örtkryddorna i det tillfälliga kryddlandet på balkongen protestera: Vi vill inte vara här längre!

OK, det är söderläge och ganska gassigt. De har gjort nytta i stan sedan i början av maj, levererat alldeles lagom vartefter och till och med förlåtit mig ett ganska hårdhänt skördande för pesto och annat. Särskilt den finbladiga grekiska basilikan är väldigt bra med sin milda smak och sin snabba återväxt.

Nu kan de också behöva komma ut på landet. Persilja, både småbladig och storbladig basilika, oregano, mynta …

Och det är väl lika bra att luktärterna och krassen får följa med också för säkerhets skull.

Tuffingar som pelargoner får stanna i stan, dock inte på balkongen.

Dessutom har det dykt upp konstiga småkryp i sjöarna i närområdet. Vattenloppor? Nån slags parasit? Hursomhelst känns det som rätt läge att ta en liten sväng norrut och fixa ett lagom skuggigt sommarland åt mina klimatflyktingar till kryddväxter. (Ja, jag inser att de är klimatflykt av det lyxigare slaget.) Och själv längtar jag efter ett dopp i en parasitfri sjö. Mot norr!

Det här inlägget postades i Att odla, Böcker, Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Lyxklimatflyktingar

 1. Tove Olberg skriver:

  Hej Karin!
  Surfande på nätets våg klickar jag på din ikon på mitt skrivbord, det gick bra jag kom hit.
  Konstutställning av lärande modell akvarell, härliga texter, de där ordens formuleringar som du får till så käckt och underbyggt på något vis. Och jag minns tydligt att jag från början gillade denna ”litterära” stilen du har.
  Började min vandring den 17 juni. Dagen därpå har du trängsel på Götgatan, underbart.
  Grodan Kermit; de fantastiska midsommarstängerna från 19 och 20 juni, snacka om motiv och skön fantasi, förenklade och frisinnade.
  22 juni; Sammålandets stora dag! Eller kanske generationsmålande!
  25 juni; Hemmahamnen, WOW för bild o text!!!
  Nu är jag framme; ”släpp fångarna loss det är sommar”, färg flöda fritt och visst är det
  så att även i frihet abstrakt så finner sig motiven.
  Du bildar mig och ja, jag får med mig kommentarer också i det syftet.
  Lycka till med dina lyxklimatflyktningar, fortsatt glad sommar, på återskrivande!

  • Karin skriver:

   Hej Tove! Vad trevligt att ha dig här – alltid lika välkommet med dina formuleringsrika kommentarer! Där kan vi tala om litterär stil!

   Kul att du hängde med fiskarfamiljen ända hem!

   På återskrivande (vilket bra ord)!

 2. skogsgurra skriver:

  Lite vid sidan om. Vi lider stor brist på riktig böckling. Nästan så vi försmäktar.
  Om vädret normaliseras blir det nog en utflykt till Norrsundet eller Bönan. Just sayin.
  Stanna i Tvåbo ett tag så vi får ses nån gång i år.

  • Karin skriver:

   En strålande idé. Då gäller det att vinden vänder och tuppen gal, eller vad det är som ska till för att vädret ska neutraliseras. Det blir lite hit och dit de närmaste åtta tio dagarna så kolla först, för säkerhets skull.

 3. Paula skriver:

  Jag har läst om några otäcka larver som kryper in i skinnet på badande, låter inte alltför trevligt och såg lite läskigt ut även om det knappast var farligare än mygg- och knottbett. Det får då vi om vi sitter ute ett tag på kvällarna. Livet är fullt av utmaningar. Kanske kan jag någon gång frestas att bara leka med färg och form, jag skulle så gärna vilja gå en kreativ målarkurs. Har kikat på dem som ordnas av PRO i gysinge, men då uppstår problemet med hund och katter…
  Hoppas du fått bada i loppfritt vatten, trevlig söndag

  • Karin skriver:

   Precis sådana där fulingar till larver vill jag verkligen undvika! Idag blev det ett dopp i vår fina badsjö och såvitt jag kan bedöma var det inga parasitlarver i farten. Och myggorna har flugit någon annanstans, för här är det alldeles för torrt för dem. Knotten däremot trivs finfint!

   Jag har just varit med på en akvarellkurs på nätet: Vi var, utöver kursledaren, fyra deltagare och det fungerade riktigt bra. Fyra tvåtimmarsträffar, lite diskussioner emellan via mail och så blir det återsamling på tisdag.

   Du tror inte Gysinge kan ordna så att du kan ha med hunden, medan någon kanske kan titta till katterna hemmavid? På akvarellcentret i Malingsbo är det ibland deltagare som har hund med sig. I år är dock allting inställt, tyvärr. Men kanske något att hålla utkik efter nästa år?

 4. Musikanta skriver:

  Vilken fantastisk konstnär du är! Jag har njutit av dina akvareller en lång stund. Beundrar också din otroliga disciplin att måla en akvarell om dagen i hundra dagar. Längtar efter att som du få sitta och måla med yngsta barnbarnen igen. Jag har inte träffat dem sedan i slutet av januari och det känns väldigt sorgligt.

  Själv har jag börjat få lite lust igen att måla – det har varit dåligt med inspirationen senaste tiden eftersom jag har tyckt allting jag målar blir mer eller mindre misslyckat. Kanske den ofrivilliga karantänen gör sitt till.
  Varma (puh) hälsningar från Ingrid

  • Karin skriver:

   Tack Ingrid! Vad glad jag blir!

   Men oj, att du inte kunnat träffa barnbarnen på så lång tid! Det förstår jag känns jobbigt. Vi har ju turen att ha varsitt fritidshus intill varandra, så det går att bo separat, men ses utomhus.

   Kanske dags att plocka fram målargrejerna igen, för det är både meditativt och ofta en humörhöjare att måla. Och du gör ju så bra målningar, för sjutton! Jag vet att det är lätt att hamna i att man underkänner det man gör, men om man kämpar på måste man själv ibland medge att ett och annat kanske inte blev så tokigt (fast kanske bara var tionde målning eller så…). Förlåt om jag låter förnumstig, men det är ju bara genom att jobba på som man kommer någonvart.

   Varma hälsningar tillbaka till dig!

 5. Kristina Lejdström skriver:

  Hej Karin
  Din spanska bergsby är bara helt i min smak. Vill bara säga det!
  Har bara målat en gång i sommar nämligen i söndags. Då vi var tre
  På Lottas veranda. Ha det bra i Horndal.
  Kristina

  • Karin skriver:

   Tack Kristina! Se till att hålla penslarna igång!

   Själv har bytt till grövre penslar och målar just nu en veranda. Målar, alltså, inte målar av. Ha det så gott på ditt fina land!

Kommentarer är stängda.