Schack matt

Den 11 maj 1997 blev en sorgens dag för schackspelare över hela världen. Redaktör’n försökte lära mig spela schack, så länge han levde. Det gick inte så bra, men hans berättelser om stora schackhändelser gillade jag att lyssna till.

Underbarnet 1974

Garry Kasparov var en av hans schackidoler, ett schackunderbarn, som sedan blev regerande världsmästare i schack i många år. När stordatorerna utvecklades på 1980-talet satsades mycket på att skapa en dator som kunde bli bättre än människan på schack.

År 1989 hade man utvecklat schackdatorn Deep Thought som gick en match mot Kasparov och förlorade. Redaktör’n var mycket nöjd. År 1996 vad det dags för nästa monsterdator, Deep Blue, som hävdade sig rätt bra, men Kasparov hade övertag. Den 11 maj 1997, spelades en returmatch och då vann datorn.

MEN riktigt så enkelt var det inte, enligt redaktör’n. Under matchen 1997 gjorde Kasparov ett drag som han ansåg skulle vara en idiotsäker fälla för datorn. Deep Blue blev så ställd (eller var inte programmerad för detta) att den bara drog till med något urdåligt slumpdrag till svar. Kasparov hade förväntat sig att en dator ska vara logisk och tappade koncepten och matchen bröts. Datorn hade inte alls vunnit, hävdade redaktör’n. Men dagens datum räknas ändå som den dag då datorerna gick om människorna i schackhänseende.

Dagens akvarell fick bli ett lite färggladare schackbräde. Kanske inget för seriösa schackspelare, men kanske en piffig inredningsdetalj?

Kasparov har numera övergivit schackspelandet och ägnar sig åt politik och Deep Blue har dragit sig tillbaka till ett museum. Undrar om Kasparov har hälsat på Deep Blue någon gång.

Det här inlägget postades i färg, historia, otur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Schack matt

  1. Karin Eklund skriver:

    Oj, Kasparov kunde väl ha fortsatt med schackspelandet istället för att ägna sig åt politik? Fast förstås, det har jag ju inte att göra med men att spela schack är roligare, tror jag. Men politik är ju på sätt och vis ett schackspel det också. Alla försöker göra sina motståndare schack matta.
    Så snyggt med ett akvarellfärgat schackbräde. Du kanske har skapat en ny trend? Välj färg på ditt schackbräde så det passar in i din inredning.

    • Karin skriver:

      Jag tror Kasparov tog det rätt hårt, den där Deep Blue-incidenten. Och sen är det tydligen så att det finns ett bäst-före-datum för alla schackspelare, även de skickligaste. Nuvarande världsmästare är Magnus Carlsen, som blev världsbäst redan som 23-åring. I år fyller han 30 och deltar i världsmästerskapet i höst.

Kommentarer är stängda.