En femtedel avverkad – akvarell nummer tjugo!

Visst ser hon ut att ha det lite skönt, La Joconde? Eller Mona Lisa som vi brukar kalla henne. Museerna stänger ner runt om i Europa och även här i Stockholm. Då kan man i stället besöka dem nätledes. Många museer lägger upp särskilda visningar, andra är generösa med att visa upp sina målningar och föremål.

Jag brukar försöka hinna med ett museum per dag. Utöver en akvarell per dag, alltså. Plus lite gymnastik och gärna en tur med cykeln.

I morgon ska jag se om jag kan få med mig ett litet akvarellkit på min cykeltur, för nu borde det ju gå att måla utomhus. De gånger jag har försökt tidigare har det ofta samlats en liten åskådarskara och då blir det lite svårare att måla. Men nu! Nu kan jag jag vända mig till en eventuell publik och säga: ”Vik hädan!”

Dagens målning återspeglar viss materialbrist. Inte nog med att jag saknar bränd sienna, jag börjar dessutom få ont om papper. Förhoppningsvis löser det sig i morgon. Tills vidare använder jag vad jag har. Här har jag målat på grövre gräng än jag är van vid. I morgon kommer (om jag inte får någon leverans) motsvarande motiv på en slätare gräng än jag brukar använda.

Det här inlägget postades i konst och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på En femtedel avverkad – akvarell nummer tjugo!

 1. skogsgurra skriver:

  Där skulle jag gärna plumsa i!

  Då, på den tiden, när enkla skämt och rätt så dåligt språkkunnade samverkade till motverkande av tråkigheten på landsbygden (fanns den?) så förklarades ”Fine Grain” med att det, papperet, var gjort av finsk gran. Idag vet ju alla att det betyder Fint Gryn.

  • Karin skriver:

   Det går förhoppningsvis att ordna – det ska föreställa sjön vid Akvarellcentret i Malingsbo, som är mycket plumsvänlig.

   I morgon blir det nog ”satin” i stället, HP. (Det är just Fine Grain som jag saknar.) Satin hörs ju vad det är, men det hörs nog inte hur svårjobbat det är. Dagens alster är gjort på Rough Grain. Eller som det heter på franska (det är Arches) Grain Torchon. Vilket är ungefär som de säckvävshandukar som användes på verkstan en gång i tiden.

 2. skogsgurra skriver:

  Nu skulle jag kunna sväva ut i pappersmakartermer (kypkar, vira, gusk, kalander och sådant, men avstår. Svårt är det, så jag säker bara att ”ark” kommer sig av att arken lades i hög på ett bågformat underlag så att vattnet rann av på ett kontrollerat sätt. Tyskarna säger ju fortfarande ”Bogen” om ett ark.

  Sorry, kunde tydligen inte låta bi. Men en hel del slapp du ju.

  De där handdukarna minns jag mycket väl. Med ett elegant monogram i form av en hyvel där ett hyvelspån formade ett ”E”. Finns det såna kvar någonstans?

  • Minns också handdukarna men har inte sett till någon på mycket länge.

   Arch har jag en bunt av i A0 men det är sedelpapperskvalité. Handslaget papper har jag en del men helt utan ytbehandling, lite läspappersliknande. En gång gjorde jag papper på physalisskal, det blev bra men duger knappas till akvarell.
   Nån guskbräda har jag inte men lite linters och någon ram kan du låna om du vill göra själv.

   • Karin skriver:

    Nej, ingen säckvävshanduk, så långt ögat når. De måste ha bedömts som ”förbrukade” vid något tillfälle och slängts. Mycket ovanligt!

    Tack för erbjudande om papperstillverkningsutrustning, men jag tror mig inte riktigt om att kunna få till det. Köpte ett dyrt handgjort akvarellpapper för ett par år sedan och det var svårt att förstå sig på. Så jag håller mig nog till färdiggjort, eftersom de i alla fall uppför sig likadant från papper till papper (om man köper samma sort, förstås – de är väldigt olika mellan fabrikaten).

  • Karin skriver:

   Men jösses Skogsgurra, vad intressant. Hade jag ingen aning om, men it makes sense! Ark. Båge. Kul!

   Arches är ett franskt fabrikat och det är liksom akvarellpapprens Rolls Royce (jag letar förgäves i minnet efter motsvarande fransk lyxbil men hittar inget). En engelsk variant, som är helt OK och inte lika dyr är Saunders Waterford. Sen finns det märken som jag aldrig kommer överens med, men som är andras favvomärken, som Bockinford. Det önskar jag mig INTE i julklapp.

 3. Så museerna i Sverige har inte stängt ännu. Här i Wales är allt stängt.
  Har också sett att många museer har bra rundvandringar över nätet.
  Så fin målning! Jag vill gå in i den bilden. Ser så svenskt ut.
  Pasg hapus! Glad påsk!

Kommentarer är stängda.