Skotta snö och klippa gräs

Jag tittade på Skavlan i går och Greta Thunberg, som sade många kloka saker. Till exempel att det är dumt att klippa gräs. Hellre mer naturliga ytor med ängsblommor och annat som humlor, bin och andra insekter kan ha lite glädje av.

Jag har redan tidigare funderat på att sluta hata maskrosor och en naturlig följd av att inte klippa gräset är ju att maskrosorna får härja fritt.

Så kanske jag ska låta lite större ytor vara vildvuxna i fortsättningen, även om en del av gräset måste snaggas kort så att man kan röra sig mellan olika delar tomten utan att fästingarna anfaller.

Nu väntar jag på motsvarande råd när det gäller snöskottning.


Det här inlägget postades i Att odla, Debatt, Livet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Skotta snö och klippa gräs

 1. Cecilia N skriver:

  Vår första tomt var platt. Så det blev en handjagare. Nästa tomt lutade och var dubbelt så stor. Så då byttes den ut till en med motor. Den går fortfarande men nuvarande tomten är nästan platt och återigen mindre.
  Maken, som sköter gräsklippningen, funderade på att skaffa får till den lutande tomten. Egentligen är det vansinne att använda fossilt bränsle att meja ner levande material anser han. Men alla tomter är i stadsplanerat område så det blir inga får.

  98% av alla insektsindivider läste jag var borta nu jämfört med för ett antal år sen.
  Borde betyda katastrof.

  • Karin skriver:

   Det är oroväckande med insekter som försvinner. Och väldigt dumt att det inte i första hand är fästingarna som dör ut, för de har såvitt jag förstår ingen funktion alls i naturen.

 2. Jag gillar att klippa gräset och klarade hela sommaren på fem liter bensin. Så att. Men jag flyger ett par tre gånger om året. Vilket är ett elände. Sägs det. Men jag fortsätter nog med det. Greta Thunberg är så klok och lillgammal. Hon hade slutat att flyga, sa hon. När jag var 16 hade jag inte börjat än. Hemskt så mycket snö du har! Vore trevligt om vi fick lite tilldelning. I så fall tar jag skyffeln (har inget motordrivet) och klarar miljöångesten.

  • Karin skriver:

   Men hörnu hördu, sabba inte denna utmärkta ursäkt för att slippa klippa!

   Bilden med snödrivorna är från 19560-talet, så snödrivorna är inte mina, även om huset numera är mitt. Men det kom en hel del snö förra veckan. Först skottade jag såpass att det gick att komma in med bilen. Sedan plogade snöplogen vägen som passerar huset och plogade upp en vall som jag inte rår på. Och nu funderar jag om jag kan kvitta den motordrivna gräsklippningen (som jag alltså funderar på att avstå från) mot en motordriven snöslunga.

 3. hyttfogden skriver:

  Tur att vi inte har petiga grannar som tittar snett på oklippta grönytor. Huset är inbyggt i en sluttning och på ena sidan är en perfekt backe för pulkaåkning. I somras beslutade jag mig för att låta gräset i backen växa ifred, med tanke på fjärilar och humlor. En helt invändningsfri (bort)förklaring varför det ser ut som det gör och så kan man strö ut en påse med blomsterängsfrö också. Det blir fint.

  • Karin skriver:

   Perfekt med en fjärilsslänt! Farbror Erland hade koll på vilka blommor som fjärilarna gillar. Själv vet jag bara att stjärnflockan alltid drar till sig fjärilar, men det är ju knappast en ängsblomma. Men lättodlad och tålig är den.

 4. Karin Eklund skriver:

  Vi har rätt vild natur på vårt ställe, förutom på nedre plan där vi klipper gräset nu och då, beroende på om det är torrt eller inte. Är det torrt så får det vara oklippt.
  Snön kan man ju också lämna kvar, den sköter sig själv på något sätt och försvinner när våren kommer.

 5. Storfiskaren skriver:

  Det där med att inte klippa gräset kan vara känsligt. Det verkar vara otroligt inrotat hos folk att det ska vara nyklippt överallt. Här i Mora får kommunen ständiga påringningar under sommaren om det är någon lite gräsyta som kommunen äger och inte har slagit av gräset. Klagomål på att det är dåligt skött. Men det är förhoppningsvis en ny tid i antågande. För något år sedan läste jag att Sundbybergs kommun skulle låta bli att klippa gräset på flera av de gräsytor som de hade ansvaret för. Motiveringen var flera. Dels ekonomiska, miljömässiga, för mera mångfald av växter och insekter. Men de hade också insett att de måste förekomma klagomål från allmänheten. De satte upp skyltar där de förklarade varför gräsytan var oklippt. Du får väl göra en bra motivering på en skylt så blir det nog bra även i Horndal.
  När det däremot gäller snöskottning så har jag ett bra tips. Det gäller att tänka efter ordentligt. Man måste bestämma sig för åt vilket håll som snön ska skottas. Det kan ta sin tid och sedan måste man klura ut om det är bra för marken att den blir avskrapad all snö. Det blir lite kallt för maskarna i marken om kylan tränger ner för djupt då inte snölagret isolerar mot kylan. Innan man har klurat ut alla dessa saker så har tiden förhoppningsvis runnit iväg så att det blivit vår och att snön börjar tina, då är det ju ingen ide att börja skotta. Det brukar ju bli snöfritt före midsommar i alla fall. Jag är nämligen lite skotträdd när det gäller snöskottning.

  • Kicki Englund Frost skriver:

   och då går din lilla fru ut och skottar med sin lilla skyffel och då kommer grannen med stora traktorn och tycker synd om den lilla tanten och så kör han undan snön och storfiskaren får lite dåligt rykte.
   Så kan det gå.

   • Karin skriver:

    Han är smart, den där Storfiskarn! Lite dåligt rykte kan det vara värt att få plogat.
    Och tack Storfiskarn för goda råd om gräsoklippning och oskottning!
    Jag skulle kunna tillverka några lämpliga skyltar med texten ”Naturreservat” och sätta upp lite här och där.

    Vad de oskottade ytorna ska få heta får jag fundera lite på.

  • LupusLupus99 skriver:

   Fördelen med att snöfritt och många minusgrader är att man förhoppningsvis
   blir av med åtminstone en del av de spanska skogssniglarna.

 6. LupusLupus99 skriver:

  Jag kan själv bidra med några snöbilder, dock inte lika mycket snö som på din bild.

  Den sista bilden är mest som referensbild även om vattenståndet
  skiljer sig lite från år till år. Bilderna är tagna i januari/februari 2010.
  Nu var det länge sedan jag skrev en kommentar med finlänkar
  så det är helt säkert att det blev rätt.

  gräsmattan

  plattgången

  Översnöad brygga

  Isig Brygga

 7. Karin skriver:

  Ja, riktigt så mycket snö är det inte idag, som på den svartvita bilden från 60-talet. Men en hel del har vi fått och jag blir alltmer frestad att skaffa snöslunga.

  Fina bilder! Den där bryggan som har snövolanger och isfransar ser ut som om den ska gå på fest!

 8. Anna/notonmusic skriver:

  Kan det vara 1966 som det var sådär mycket snö? Har en liknande bild från ett snörikt Malung där jag bodde som barn. Vi åkte kana från uthustaket eftersom snödrivorna var så höga! Vi har alltid haft maskrostomt så länge vi har bott i hus. OCH trevliga grannar som också ser charmen med maskrosor. Och kirskål :-)

  • Karin skriver:

   1966 kan nog stämma, av min skottande fasters ålder att döma.

   I somras var jag med på en liten ”ogräsvandring” där en kunnig kvinna berättade om allt ätligt som vi inte tar vara på. Hon var upprörd över att vi importerar olika dyra salladssorter (”på sommaren!!!”) i stället för att ha några kvadratmeter kirskålsodling i trädgården. Varför är det ingen som fyller sin trädgård med kirskål!? utbrast hon med darr på stämman. Jag kunde räcka upp handen och trösta henne med att det är nog precis det jag gör. Och jag äter faktiskt av den också.

Kommentarer är stängda.