Blek. Ett tioårsjubileum, samt en födelsedag

I många år, kanske tio? har en grupp bloggare turats om att hitta på gemensamma veckoteman. Bäst att kolla… Jo tio år, på ett eller annat sätt. Inte alls illa! Själv har jag halkat av spåret på sista tiden, men nu ska jag försöka ta mig tillbaka igen.

Blek är denna veckas tema och jag trillar in i sista minuten. Det var ju rätt så lätt, tänkte jag först. En selfie, efter denna solfattiga sommar, kanske? Men det slipper ni.

Sådana här hus gillade han.

För det dök upp ett födelsedags-barn just idag, som kan få vara med som blek-tema. En arkitekt som verkar tycka illa om allt utom mycket bleka toner och så vitt förstås. Le Corbusier, föddes idag för 130 år sedan.

Han var arkitekten från Schweiz  som tyckte att vi skulle raka ner Gamla stan i Mälaren och bygga nåt snajdigare i stället. ”Njae”, sa Stockholm, ”det ska vi nog inte”.

”Tråkmånsar” sa Le Corbusier och for vidare i världen. På 1950-talet fick han i uppdrag att rita centrala delar av regionhuvudstaden Chandigarh i norra Indien. Regeringsbyggnaden, parlamentet och högsta domstolen, till exempel. Nyligen fördes Corbusiers byggnader upp på Unsecos världsarvslista. Förra året besökte fotografen Benjamin Hosking staden och kunde konstatera att de omdiskuterade byggnaderna trots allt stått sig ganska bra.

Le Corbusier's Capitol Complex by Benajmin HoskingParlamentsbyggnaden och

Le Corbusier's Capitol Complex by Benajmin Hoskingdetalj från regeringskansliet.

En färgstark person trots sin nedtonade färgskala. Han publicerade en regelbok för personer som planerar att beställa eller bygga om ett hus. Så här ska ni tänka, skrev Corbusier:

 • Kräv ett badrum i söderläge, ett stort ett. Ta vardagsrummet om det behövs.
 • Intill badrummet bör det finnas ett dressingroom. Man ska aldrig klä av och på sig i sovrummet, det blir alldeles för rörigt.
 • Kräv ett stort vardagsrum hellre än flera smårum (men badrummet då?)
 • Placera köket högst upp, så att det inte blir matos i hela huset (och vem kånkar upp alla matvaror till högst upp i huset? Jo det gör förstås tjänstefolket!).
 • Placera inte tjänstefolket på vinden (riktigt var de ska finnas har jag inte hittat)
 • Bygg mindre än dina föräldrars hus. De bor onödigt stort.

Präglad av sin tid och klass, kan man nog säga, men en hel del av hans ljusa luftiga lösningar kan man gilla trots allt.

Här har vi övriga veckotemabloggare (riktigt vilka som är aktiva just nu vet jag inte, men det är ju bara att komma igen, om man pausat lite): Anki,    Anna,  Matfreaket,  Livsrummet, Olgakatt, Pensionären på ön (pausar i höst?), Ulla-Minnatur, Tove, Ingrid Musikanta, Pettas Karin, Yvonne, och Paula, som har levererat månadens teman: denna vecka Blek, nästa 2037, vecka 42 Klippdockor och vecka 43 Myriader.

Det här inlägget postades i färg, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Blek. Ett tioårsjubileum, samt en födelsedag

 1. Karin Eklund skriver:

  Tack och lov för tråkmånsiga Stockholm som inte ville raka ner Gamla stan i Mälaren!
  Det där med dressingroom i anknytning till sovrummet kan jag hålla med om, även om jag inte har ett sådant. Men det skulle onekligen vara skönt att sova i ett mindre rörigt sovrum.
  Tjänstefolket blir det minsta bekymret i och med att de inte ens existerar. Härlig läsning som vanligt inne hos dig! Ett blekt inlägg är det absolut inte.

 2. Paula i pörtet skriver:

  Ja här var det allt annat än blekt, o oj vad mycket jag lärde mig! Denne tjusige herre har jag inte tidigare stiftat bekantskap med, vad gäller arkitekter är det endast de finska och några svenska som jag känner något så när. Men åsikterna, ja jag säger då det! Inte illa alls, egentligen. Den som bär upp maten till övervåningen är förstås tjänstefolket som sedan snabbt får ila ner igen eftersom deras rum är någonstans i källarregionen? Fantastiskt spännande inlägg, tack för det! Och trevlig helg!

  • Karin skriver:

   Så är det nog, Upstairs and downstairs. Köket på övervåningen och tjänstefolket i källaren.

   Tack detsamma Paula!

 3. Tove Olberg skriver:

  Jag säger utan blekt fjäsk att det är finemang att du är med igen!
  Du bildar mig och gäckar mig med intressanta inlägg :-)
  Den goda arkitektens råd gäller inte min bostad – här är halva lägenheten och norr och resten åt söder … min och min – jag hyr ju.

 4. Anki skriver:

  Kul att du är med igen – har saknat dig!
  Härligt och lärorikt inlägg -spännande ny bekantskap för mig denne arkitekt. Tur att han inte fick sin vilja fram där i Stockholm!

  • Karin skriver:

   Och jag har saknat bloggandet! Det har bara varit så svårt att komma igång igen och då är ju temabloggandet en god hjälp.

   Ja, tur att Stockholmarna höll emot den gången, till skillnad från idag då man föll i farstun för en världsberömd arkitekt och hans opraktiska Slussenlösning.

 5. LupusLupus99 skriver:

  Man gör bäst i att undvik Bleke om man ute och seglar. ;)

 6. Musikanta skriver:

  Intressant att ta del av Le Corbusiers tips om byggnation. Det fanns tydligen inga enplanshus i hans sinnevärld. Själv är jag väldigt glad över att slippa springa i trappor hela dagarna. Har gjort det nu under en veckas tid i södra Frankrike där äldsta dottern har ett hus.
  Kram från Ingrid

  • Karin skriver:

   Jag tänkte också på det – varför ha en övervåning och vind överhuvudtaget?
   Och varför anses etagevåningar vara så eftertraktansvärda när det är så mycket trevligare att ha allt på ett och samma plan?

   Men trots det låter det ju hur härligt som helst med en vistelse i ett flervåningshus i Frankrike! Kram tillbaks!

Kommentarer är stängda.