Fiber

På jakt efter världens starkaste fiber (som jag trodde var spindeltråden) hittar jag detta: Slå en knut på en fiber så blir den 25 gånger segare. Det kan göra en vanlig polymertråd segare än grafen. Forskaren Nicola Pugno vid universitetet i Trento i Italien har tillverkat världens segaste material. Knepet är så lätt att han döpt sin rapport till ”Columbi ägg för att tillverka världens segaste fiber”. En knut gör att fibern kan ta upp mycket mer energi innan den går av.

Ett av de material som idag anses ha störst seghet är grafen som klara av last på knappt under 1 000 joule per gram. (Det där har med hur mycket belastning den tål.) Med en knut på en fiber av grafen räknar Nicola Pugno med att segheten kan ökas till 100 000 joule per gram.

”Det är enkelt att slå knut på en enstaka tråd, men att göra det på de miljontals fiber som exempelvis finns i en skottsäker väst av kevlar är något helt annat. Möjligtvis kan en robot knyta knutarna, men frågan är med vilken täthet och hur mycket det skulle kosta”, skriver tidskriften Extreme Tech i en kommentar till Pugnos teorier.brynja

Och jag, jag tänker BRYNJA! Så många knutar och verkligen inte knutna av en robot. Här är en bild på syrrans dotters kille (vad blir det? systersvärsonskandidat?) som visar upp en brynja, modell mindre på vikingadagarna i Årsunda. En mer fullvuxen modell hänger på en stång till höger i bild. Massor med knutar för att försvara krigarna. Tydligen visste man redan då att knutar gör materialet många gånger starkare.

Fiber är Livsrummets förslag till denna veckas tema. Här finns övriga veckotemabloggare: Anna Ankis tankar   Jordgubbar och bubbel  Livsrummet   Pettaskarin  Tove Olberg olgakatt Min natur Pensionären på ön

Det här inlägget postades i Lördagstema och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

24 svar på Fiber

 1. Olgakatt skriver:

  För att inte tala om hur starka fibrer blir när man tvinnar några ihop.
  När grafén blev känt pratades det mycket om vad det skulle användas till men än har i alla fall jag inte sett nåt om nåt praktiskt användningsområde.
  Spindlar är, förutom excellenta spinnare och vävare, föredömliga återanvändare och käkar upp kasserad tråd.

  • Karin skriver:

   Jag började egentligen skriva om spindlarnas fantastiska väv- och planeringsskicklighet, men insåg att det skulle bli alldeles för långt. Dom har OLIKA sorts trådar för olika ändamål. Och nu har forskare kommit på att spraya spindlarna med grafen så att de spinner en grafenförstärkt tråd. Med sådana nät skulle man kunna fånga till exempel ett störtande flygplan, menar en entusiastisk forskare. Om man råkar ha det till hands vid rätt tidpunkt och på rätt plats, invänder jag, som tänker att om man vet i så god tid att ett plan ska störta, då kanske man vidtar andra åtgärder… Fascinerande värld i alla fall. https://arxiv.org/abs/1504.06751

  • Redaktören skriver:

   Visst är det fascinerande. Så mycket ståhej och ännu oklart om vad grafen har för praktiska nytta.

   Det påminner om lasern. Ingen visste vad den skulle användas till i början förutom till något ”st0rt och viktigt”. Och den spådomen har slagit in. Laser är vad som används i optiska kablar och därmed grunden för hela Intrnet.

   Undrar vad som väntar av grafen?

 2. Tove Olberg skriver:

  Brynje i meningen bra om fiber :-)

 3. Anki skriver:

  Spännande det där med fibrers styrka!

  • Karin skriver:

   Fascinerande – man kan förirra sig hur långt som helst om man väl börjar läsa om olika fibrer och deras egenskaper. Silkesmaskens fina trådar till exempel!

 4. matfreaket skriver:

  Ja fiber behöver vi och vi har tydligen varit kloka nog att använda på bra sätt också. Tack för spännande lärorikt inlägg!

 5. Karin Eklund skriver:

  Jaha, nu blir det till att slå knut på det mesta i fiberväg :)
  Vi har alla sagt det förut och kommer säkert att få säga det många gånger om igen
  Man lär sig mycket och alltid någonting nytt i bloggvärlden.

  En brynjemästare finns även här i huset. Sonen har tillverkat en sådan åt sig själv för ett antal år sedan. Det gick många timmar innan alla ringar av metall var där de skulle vara.

 6. Fiber – här gräver vi för framtiden! Säg brynja till folk under 62 och ett halvt. Eller inte.

  • Karin skriver:

   Jodå, det finns en hel flock av ungdomar som knypplar brynjor och bråkar lin och späntar spånt (eller nåt). Min svärdotter känner ett par som håller på med traditionella grejer som medeltidslajvande, gammaldags smide och ålderdomliga textilformer. Nu är det så att syrrans dotter och mågämne håller på med precis samma saker och är i samma ålder. Så jag tänkte: Hur många kan dom va? Och frågade om inte svärdotterns kompisar känner systerdotter med mågämne, men blev utskrattad. Det är den vanligaste kombon som finns bland alla dessa lajvande ungdomar, fick jag veta. Folk i trettioårsåldern och trettioplusarna är brynje-experter!

  • Karin skriver:

   PS. Det verkar som om du hamnade i spamfiltret (ovisst varför), men nu har jag lirkat loss dig.

 7. Musikanta skriver:

  Man lär sig mycket på bloggen. Att spindelväv och silkesmaskens tråd var fibrer har jag aldrig tänkt på. Men vad skulle det annars vara? När jag såg rubriken FIBER hade jag bara bredband i sikte – tänkte inte på att även det ordet har en plural. Fibrer som mat har man ju hört talas om – att man ska undvika det om man vill bli smal. Samtidigt som det är utmärkt för matsmältningen.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Ja, min första tanke var också bredbandskablar med optiska fibrer, helt enkelt för att man gräver ner sådana på landet och frågan är om man ska hoppa på tåget eller ej. Vi har tvekat, eftersom både redaktörn och jag hittills klarat oss med mobilt bredband. Dataöverföring via satellit, alltså, som är en rätt smidig lösning om det funkar. Och det gör det ju, hittills i alla fall.

   Men fibrer finns överallt och inte minst Pettas-Karin har lyckats fånga de flesta sorterna i sitt inlägg. Där lärde jag mig också att silke räknas till djurfibrer. Såklart! Om man tänker efter, vilket jag inte hade gjort.

 8. Anna/notonmusic skriver:

  Jag var också inne på fiber/dator först. Men då är det betydligt mer spännande med andra sorts fiber! Det där med spindlarna tyckte jag lät fascinerande, olika tråd för olika syfte! Men det är ju så hos oss också! Jag lagar mycket med snöre men inte skulle jag hänga upp avgasröret med sytråd precis! Fantastiskt med brynjan! Men vilken tyngd det måste ha varit!

  • Karin skriver:

   Sök på spindeltråd på nätet – i alla fall om du har gott om tid. Så spännande!

   Jag kände på brynjan i barnstorlek och, ja, den kräver en stark liten knatte!

Kommentarer är stängda.