Lider ni av fräknar?

pippizz_118887889Lider ni av fräknar?” undrar en reklamskylt.

Pippi Långstrump regerar med att meddela ett bestämt: ”Nej!”

Expediten i affären med reklamskylten utbrister: ”Men kära barn, du har ju hela ansiktet fullt av fräknar!”

Pippi svarar att hon inte alls lider: ”Jag gillar dom!”

ljus-sommarnattDen Pippi-episoden kom jag att tänka på när jag såg den här reklamen.

Ljusa sommarnätter har jag aldrig lidit av. Men mörka vinterkvällar däremot… Det lider jag av.

Vilket jag blev brutalt påmind om i går när mörkret sänkte sig plötsligt och oväntat så gott som mitt på dagen. Idag går solen ner klockan 15.56 i den här stan.

Det här inlägget postades i Att resa, Debatt, Livet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

14 svar på Lider ni av fräknar?

 1. Kicki skriver:

  Och så är vi där igen, två gånger om året tänker jag, nej förresten det ska jag inte återge men irriterad blir jag, väldigt mycket.
  Jag var på vårdcentralen idag, det var flera patienter som kom en timme fel för de hade glömt att ställa om klockan. Receptioniste fick hjälpa en gammal man med armbandsuret för ”den där skruven är ju så rackans liten”.
  Lägg ner vintertiden! Och så kan vi passa på att lägga ner vintern samtidigt. Sommar har jag aldrig lidit av.

  • Karin skriver:

   Just prexis!

   Men vad ORÄTTVIST! Hos er går solen ner först 16:03 idag. Måste vara den kombinerade effekten av att ni ligger längre västerut, vilket ger senare solnedgång och längre norrut, vilket ger tidigare solnedgång än här (efter höstdagjämningen). Tror jag. Resultatet blir tydligen + sju minuter!

 2. margaretha skriver:

  Ja, men det är härligt ljust på morgonen, just då när jag behöver lite extra ljus, för att komma igång.
  Och så är du kanske så bussig och avprickar nätterna!
  Margaretha
  som inte
  alls lider –
  inte ens
  när det lider
  emot kvälls

  • Karin skriver:

   Men ÅÅÅH! Att jag aldrig lär mig! Jag kanske borde ta ett snack med Safari och andra sökmotorer som – till skillnad från Firefox – inte vill befatta sig med fräknar, mittåt, jag menar prickar. Nu har jag ändrat till ”ljus sommarnatt” i stället för nätter, vilket förhoppningsvis hjälper.

   Problemet med lite extra ljus på morgonen i stället för på kvällen (well, eftermiddagen) är för min del att jag är så extremt trögstartad på mornarna att det inte spelar någon som helst roll hur ljust det är, medan eftermiddagsmörkret verkligen fördystrar min dag i alla avseenden.

 3. hyttfogden skriver:

  Den där rackarns skruven som Kicki skriver om, den kämpade jag också med i går morse. Fick ta till tänderna när fingrarna inte ville samarbeta.
  Sommartid året runt lär vi få vänta på enligt en artikel i går i Svenskan. Det är inte bara att besluta i Sverige, vi ska ha ”dom andra” med oss också.

  • Karin skriver:

   Starka tänder! Som en av tjejerna som jobbade på samma kontor som jag i Dar es Salaam. Hon öppnade ölflaskor och coca-colaflaskor med tänderna.

   Men vaf… Det är väl vår ensak vilken tid vi väljer. Vi har ju olika tids-zoner i Europa och då klarar vi nog att hålla reda på vilka som envisas med att byta tid och vilka som kör med sommartid året om. Grrrr!

 4. LupusLupus99 skriver:

  Visst blir det ljusare på morgon men hur länge då?
  Det handlar väl om en vecka eller två?

  På länken nedan kan man kolla in tiderna för solens uppgång respektive nedgång
  över hela världen.

  Man kan kolla vilken dag som helst de senaste 10-15 åren, likväl som framtida dagar.

  http://www.sunrise-and-sunset.com

  • Karin skriver:

   Eh…? Det är väl ljusare hela tiden. Alltså jag menar att om man flyttar klockan bakåt en timme blir det till exempel ljust som om klockan vore nio på morgonen, trots att hon är åtta. Hela tiden. Att det sedan blir mörkare och mörkare fram till jul ändrar ju inte den relativa ljusheten, så att säga. Klockan tio på julafton är det klockan-elva-ljust.

   Men det är kul att kolla solen uppgång och nedgång på olika orter i landet och hur det diffar både beroende på breddgrad och längdgrad. Vi hade ju flera olika tidszoner en gång, i alla fall för öst-västliga skillnader.

   • LupusLupus99 skriver:

    Det jag menar är att i och med solen går upp senare varje
    dag fram till jul så kommer det ju likväl bli lika mörkt igen t ex
    kl. 06.30 på morgonen om 3 veckor. Det kommer sedan
    vara så mörkt (eller mörkare) så dags på morgonen fram
    tills 2-3 veckor innan det är dags att ställa om till sommartid.

   • Karin skriver:

    Visst. Men om vi hade behållit sommartid hade mörkret förflyttats en timme. Mörkare på morgonen, ljusare på eftermiddagen. Vilket skulle passa mig mycket bättre, eftersom jag är så morgontrött att jag inte bryr mig om det är ljust eller mörkt klockan åtta på morgonen. Klockan fyra på eftermiddagen däremot vill jag gärna ha en strimma ljus!

 5. Olgakatt skriver:

  Mina numera försvunna fräknar led jag aldrig av men jag skulle väldigt gärna ha den ljusare tiden på kvällssidan liksom du! Fast som panschis har jag mindre bekymmer av vintertiden än då jag jobbade och ville utnyttja ljuset efter jobbet.

  • Karin skriver:

   Det är så här års jag brukar dra mig till minnes detta poem:

   I wish I were a bear.
   If you’re a bear, you get to hibernate.
   You do nothing but sleep for six months.
   I could get used to that.
   And another thing; before you hibernate,
   you’re supposed to eat yourself stupid.
   That wouldn’t bother me either.
   IF you’re a mama bear,
   everyone knows you mean business;
   you swat anyone who bothers your cubs.
   If your cubs get out of line, you swat them, too.
   Your husband expects you to growl when you wake up.
   He expects you to have hairy legs and excess body fat.
   He likes it.
   I wish I were a bear.

 6. Musikanta skriver:

  Säger som Margaretha att det är skönt att det är ljust när man stiger upp. Sen att man sover till halv nio varje morgon gör ju att dagen blir ovanligt kort. För oss gör det inte så stor skillnad, vårt hus är mörkt och jag behöver ha lampor på nästan hela dagen. Även när det är mulet på sommaren. Har föreslagit Kent att måla köket/matrummet vitt men han vill inte höra på det örat.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   OK, Ingrid. Då är det bara att köpa vit färg och roller och sätta igång. Kent kommer kanske inte ens att märka något. Eller kanske han säger att det är skönt att det är lite ljusare väder, i alla fall!

   Men jag vill gärna ha lite mera ljus på eftermiddagen då jag äntligen kan uppskatta det. Morgonljus är liksom lite bortkastat på mig som inte riktigt kommer igång förrän framåt niotiden på morgonen. Förutsatt att det finns gott kaffe till hands.

Kommentarer är stängda.