Veckans tema är ekologiskt

Lördagstemat har blivit ”veckans tema”, och denna vecka är det ekologiskt, enligt Olgakatts förslag.

Vilken tur då att jag formligen vältrat mig i ekologiska produkter på sistone. Så här års kommer kompisar hem från respektive lantställen med hemodlade grönsaker, garanterat obesprutade och så goda!

Version 2Och i helgen åt jag lunch på Äppelfabriken på Färingsö, där man också kan musta sina egna äpplen om man har, eller köpa marmelader, chutneys, moser, muster, geléer, safter och glögg. Den alkoholfria äppelglöggen är populär och skulle man vilja ha i alkohol kan man ju lätt fixa det själv. De använder ekologiska råvaror – äpplen, rabarber,  hallon och jordgubbar. Sockret är ekologiskt rörsocker. Version 2

Gott och vackert och ett trevligt utflyktsmål!

På Färingsö finns också den spännande butiken Juntras Grönt som också är Thailänska restaurang, med rätter gjorda på egna grönsaker, grannens ägg, och annat närproducerat av olika slag.

luktartorI butiken kan man köpa obesprutade grönsaker som plockas varje morgon. Diverse kryp hålls borta utan gifter. Fina kryddväxter och massor med blommor finns det också. Jag har aldrig tidigare sett så stora luktärter. Tvåmeters!juntras

Stället är populärt och det är tur att det finns så många sittplatser runtom i den fina trädgården. Den här helgen (24-25 september) är sista öppna helgen för denna säsong. Lägg namnet på minnet för kommande utflykter. Nästa år är det tioårsjubileum.

olikasorterslokOch så har vi förstås Bonden egen marknad runt knuten. På Katarina Bangata, på Södermalm i Stockholm är det marknad alla lördagar från den 6 augusti till den 22 oktober.

Här är det lite blandat deltagande, så det gäller att kryssa sig fram mellan stånden och fråga hur det är med det ekologiska.

Men nyskördat, närproducerat och småskaligt är det i alla fall, enligt de regler som gäller för bondens marknad. Ibland tänker jag att det är lättare att hitta ekologiska produkter när man bor mitt i stan, än det ibland kan vara på landet. Men är man lite nyfiken och ihärdig hittar man nog ekologiska varor lite varstans i landet. Det är ju allt fler som inser att det är nyttigare för både kroppen och klotet och dessutom ofta godare.

Lördagstemat har blivit Veckans tema och jag ligger lite efter, tror jag. Hursomhelst är temat från och med i morgon: Mitt förhållande till plast och syntet.

Här är listan på deltagare i veckotemat (tror jag). Säg till om någon ska läggas till eller strykas!

Det här inlägget postades i Att odla, Lördagstema, Trädgård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

20 svar på Veckans tema är ekologiskt

 1. margaretha skriver:

  Jag har många gånger gjort den reflektionen att det är enklare att hitta ekologiska och spännande grönsaker i stå’n, än vad det är här på landet, där ica och konsum är de enda alternativen.
  Margaretha
  vars luktärter
  är snudd på
  två meter
  höga, och börjar
  blomma nu

  • Karin skriver:

   Dina luktärter måste vara VÄLDIGT ekologiska! Eller har du något annat knep? Mina brukar bli små söta späda varelser på max ett par decimeter.

   • margaretha skriver:

    Jag fick en påse frön sent på försommaren, hade ingenstans att så dem, men hävde på lite jord på en omöjlig plats, och sådde på friland. Se’n har jag inte gjort något – annat än pratat skit med dem – och vattnat när jag råkat komma ihåg. Kraftiga som 17, nu hoppas jag på en lång och mild höst så alla knoppar hinner slå ut.
    M

   • Karin skriver:

    Aha! Det måste vara skitpratet som gjorde susen!

 2. Musikanta skriver:

  Underbara bilder på luktärterna. Har knappast sett sådana sedan barndomen – doftar ljuvligt. Verkligen ett perfekt inlägg till temat! Var ligger Färingsö?
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Just precis. Tack LL99 för info. Själv trodde jag länge att Färingsö var ett samhälle på Ekerö! Det gillar varken Ekerö-bor eller Färingsöbor har jag förstått. Det råder tydligen någon slags rivalitet mellan öarna sedan gammalt.

 3. Anna/notonmusic skriver:

  Här är en till som ligger lite efter, men jag pinnar på i ekologisk takt, inte så snabbt. Kanske i morgon :-) Den där kaffebilden är helt underbar! Vilken trädgård! Det är nog så att det kan vara lättare i storstaden än på landet med ekologiska produkter, men jag tycker att utbudet blir både bredare och större även i småstaden. Det svåra är väl att kunna lita på att det verkligen är ekologiskt! Tänk när jag prenumererade på tomater! Bästa sommaren ever! Varje torsdag låg en brun papperspåse i postlådan med stora röda ekologiska tomater. Barnen åt tomaterna som äpplen! Sen blev odlaren allergisk och fick nässelutslag över hela händerna och så var det slut på det roliga :-( Ha en fin helg!

 4. Anki skriver:

  Härliga bilder … och vilka fantastiska luktärter!
  Lägg gärna till mig i listan :)
  Ha det gott!

 5. Olgakatt skriver:

  Vi bor ju inte i storstan eller ens i stan och våra butiker är inte särskilt bra på ekomat sen den förra ICA-handlaren sålde sin affär, tyvärr. Nu är det en annan ort som har glädje av henne. Men vi har Mossagården som med biogasbil varje fredag sedan 2007 levererar en låda hem till oss med grönsaker. Suveränt!

 6. Lena i Wales skriver:

  Äppelglögg var något nytt för mej! Spännande! Glögg existerar ju inte i UK.
  Vilket trevligt ställe med restaurang och butik och så fint det ser ut!
  Ha en trevlig söndag!

 7. Äpplen är användbara så här års. Äppelvin för egen del. Hustrun har gjort ingefärsäpplen. Äppelvinet från förra året jäser än! Ha det gott på Söders marknader!

 8. Karin Eklund skriver:

  Ja, det blir som det alltid blir här på din sida. Jag fastnar i kommentarsfältet och har hejdundrande roligt och härmed har jag lärt mig att jag ska prata mera skit med mina växter i fortsättningen ;)
  Jag vet precis var jag ska så luktärter nästa vår och försommar
  Bondens marknad i din närhet har jag besökt, föga anande att du fanns i knutarna

Kommentarer är stängda.