Trevlig midsommar!

Hur ska man nu förhålla sig till små grodorna? Det är ju egentligen en marsch-låt från Napoleontidens Frankrike, som engelsmännen sedan gjorde om till en nidvisa om fransmännen, les frogs, grodorna. Svenskarna anammade den som ”Små grodorna” troligen utan att veta att det var ett hån mot fransmännen. Här skrev jag om den för tre år sedan.

En visa med djupa kulturhistoriska rötter alltså, som får lite extra laddning en dag som denna då England bestämt sig för att lämna EU!  Så här är den igen:

Man kan ha många kritiska synpunkter på EU, men det verkar som om en stark drivkraft för Brexit-anhängarna har varit en slags nynationalism, som känns både omodern och oroande.

Jag hoppas på trevlig, fredlig och gärna lite kosmopolitisk midsommar för er alla!

IMG_1685

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Trevlig midsommar!

  1. Olgakatt skriver:

    Att annektera ett hån eller något nedsättande så att det blir i stort sett sin motsats är ett smart drag, som bög och flata, t ex. Litet så har det blivit med grodorna också även om det förmodligen var omedvetet. Synd att inte fler begrepp röner samma öde, det hade lyst upp istället för som nu att ord efter ord blir oanvändbara för att grupper känner sig kränkta.
    Jag blev bla en gång utskälld för att jag sa sjuksköterskeelev istället för sjuksköterskeSTUDENT! Och gud nåde den som kallar en biomedicinsk analytiker för labass. Men det finns gamla sjukgymnaster som vägrar betala hundratals kronor för att få titeln fysioterapeut. (Mina brittiska kollegor kallade dem oftast physioterrorists, f ö).

Kommentarer är stängda.