Upplysning

”Det ska komma en dag, då tyranner, präster och deras förvillade eller brottsliga redskap endast skall finnas på teaterns tiljor och på historiens blad, och då solen skall gå upp över ett släkte av fria människor, som inte erkänner någon annan herre än sitt eget förnuft.”
Skrev fransmannen Condorcet, som inte är vem som helst, utan en inflytelserik tänkare under tiden kring franska revolutionen, som i sin tur var ett resultat av upplysningstiden.

Många anser att upplysningstiden började med Newton. Jorden snurrar runt solen! Med upplysningstiden fick man förnuftstro, vetenskapliga framsteg, encyklopedier (alla skulle kunna ta reda på hur det är!), växande städer, ökad läskunnighet, religionskritik, politiska pamfletter, ett borgerskap med sinne för litteratur och friare författare, inte bara hovpoeter.

robinson-crusoeRomaner accepterades som en egen genre. Och även om Rousseau hatade böcker ”de lär oss endast att tala om saker, som vi inte känner till” gillade han Robinson Cruse av Daniel Defoe. ”Eftersom vi absolut måste ha böcker, så är det värt att veta att det finns en som enligt min mening utgör den bästa tänkbara avhandlingen om naturenlig uppfostran”.

Upplysningen är också tryckfrihetens fadder och denna lördag är det dessutom Världsbokdagen.

Så jag återpublicerar denna hyllning till den mest geniala av uppfinningar. En fiffig anordning som inte kräver batterier, inga sladdar, den är helt portabel och den har en lagringstid på tusentals år, om man sköter den väl.

Upplysning är Livsrummets förslag till lördagstema denna vecka. Här finns övriga lördagstemabloggare: Olgakatt Helena  Gnuttan  Livsrummet  Pysseliten  Anki  Anna Noton Music  Pensionären på ön Klimakteriehäxan och Min natur

Det här inlägget postades i Att läsa, Böcker, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

20 svar på Upplysning

 1. Anna/notonmusic skriver:

  Hahaha :-) Vilken underbar liten film! Klockren! Perfekt att sprida denna upplysningens lördag som jag inte visste var världsbokdagen! Men nu vet jag! Tack för upplysningen!

  • Karin skriver:

   Vassego, alltid i upplysningens tjänst:-)

   Visst är den fin den där lilla filmen. Och alla dessa finesser som detta bio-optiska medium har: ingen omstart behövs, någonsin, det finns överskådlig paginering, och dessutom bokmärken som tillbehör!

 2. LupusLupus99 skriver:

  Två låtar på temat ljus:

  Norah Jones – Sunrise
  https://www.youtube.com/watch?v=fd02pGJx0s0

  Miss Li – I See A Star
  https://www.youtube.com/watch?v=2O4DT_S_7NU

 3. Just det! Perfekt att matcha temat upplysning med världsbokdagen!!!

 4. kicki skriver:

  Just det, böcker är bra. Tjusiga franska inbindningar är dock ett elände, dom funkar nästan som råttfällor. Det borde vara förbjudet att tejpa i böcker, möjligen undantagsvis kan man tillåta det i dåliga pocketböcker.
  Hälsningar f.d. bokbindare.

 5. Tror vi ska vara glada för att präster och religion spelar andra fiol i vårt sekulariserade västerland. Ännu gladare kan vi bli när muslimerna gör sammaledes.
  Och boken är bra. Tvivelsutan.

  • Karin skriver:

   Frankrike gjorde ju tidigt allvar av det där med att skilja staten från kyrkan. Här hemma tog det som bekant lite längre tid. Men i gengäld fick vi ju folkrörelseaktiga frikyrkor och en rätt så ”sekulariserad” kyrka innan det blev dags att avskaffa statskyrkan, mot slutet av 1900-talet. Hursomhelst håller jag med dig om att religion ska vara vars och ens ensak och inte något man har till grund för statsbildning eller lagstiftning.

 6. Musikanta skriver:

  En bok gör dessutom bussresan upp till Mälarhöjden till ett äventyr.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Lyllos dig som kan läsa på bussen! Jag blir illamående så fort jag tar blicken från vägen; kan knappt kolla på klockan!

   Men när jag flyger eller åker tåg är det böcker som gäller. Oj vad många långa resor som räddats av bra böcker. Och som är för evigt förknippade med varandra.

 7. Olgakatt skriver:

  En god vän menar att BOK betyder Bättre Organiserad Kunskap. Filmen är obetalbar!
  Men visst är det bra att kunna ha med sig MÅNGA böcker i digital form i sin padda så det ena goda behöver inte utesluta det andra.

  Och måtte alla religioner avlägsna sig från medeltiden genast! Påvar och ayatollor och vad de nu heter.

  • Karin skriver:

   Bättre Organiserad Kunskap – mycket välfunnet!

   Och visst kan en laddad padda (laddad med böcker OCH tillräckligt starkt batteri) vara skönt på långresor. Men det är nåt visst med pappersböcker ändå.

   Ja, tänk om olika religioner kunna besinna sig. Den nuvarande påven verkar ju ändå faktiskt göra allvarliga försök att ta itu med avarter.

 8. Tove Olberg skriver:

  Tack för upplysningarna!
  Filmen är fantastisk!
  olgakatts goda väns förklaring om BOK satt fint!
  Så jag går härifrån med nyfikenhet och får nog svänga förbi de övriga om detta spännande tema :-)

Kommentarer är stängda.