Kamouflage

 

Tarnschriften kallas de böcker med vilseledande bokomslag som fanns i Tyskland från ungefär 1933 och fram till 1945.

Här har vi till exempel en bok om krukväxter. Efter inledande text om kaktusskötsel går man mer rakt på sak och diskuterar hur Hitler ska störtas.

kaktus

Hitler kom till makten i januari 1933 och började med att avskaffa yttrandefriheten. Sedan förbjöds nybildning av politiska partier och dödsstraff infördes för antinazistisk verksamhet. Vänsterpressen fick allt större problem, tryckerier och förlag beslagtogs av regimen. Men man lyckades ändå få ut en del publikationer illegalt, genom att trycka dem i grannländer och mycket tack vare finurliga förpackningar.

En bok om hur man sköter och reparerar sig symaskin borde knappast tilldra sig censurens intresse. Inuti boken behandlas oktoberrevolutionen och annat kontroversiellt.

symaskin

Med dessa Tarnschriften, eller “kamouflageskrifter” spred man regimkritiska texter. Det var bokstavligen livsfarligt att ertappas med sådana skrifter.

Därför var man mycket påhittig när det gällde att hitta omslag som såg ”oskyldiga” ut. Folkskoleupplagor av Goethe och Schiller, turistbroschyrer, kokböcker, “kiosklitteratur”, instruktionsböcker i rakning, nazistiska lagsamlingar.  Oftast kommer den politiska texten  flera sidor in i häftena.

Det går inte att veta hur stor utgivningen var totalt, men drygt tusen kamouflageskrifter finns bevarade, de som klarat sig undan bokbål, vattenskador, bränder och gallring. På Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i Stockholm finns ett åttiotal av dessa skrifter, som lämnats in till arkivet av tyska och österrikiska flyktingar.

Det här inlägget postades i Böcker, Debatt, historia, Livet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

14 svar på Kamouflage

 1. Anna/notonmusic skriver:

  Så himla smart! Jag har köpt nya böcker som döttrarna kommer att slita i, jag ska naturligtvis lägga ett kamouflageomslag från nån psykologibok omkring den …hehehe Då får jag garanterat ha den ifred :-)

 2. Olgakatt skriver:

  När de första Harry Potter- böckerna kom ut tyckte en del vuxna läsare att det var pinsamt att sitta på pendeltåget och skylta med att man läste barnböcker. Då gav förlaget ut en upplaga med, just det, kamouflageomslag! Men det var förstås inte livsfarligt att avslöjas att avslöjas som Harry Potter-fan. Snarare blev det snart populärt att vara det även som vuxen.

  • Karin skriver:

   He, he… Så smart var inte jag när jag var lite nyfiken på Harry Potterböckerna och tog med dem för att läsa på någon tjänsteresa när de just kommit ut. Olika kolleger som var med på samma resa frågade intresserat vad jag läste och reaktionerna när jag höll upp omslaget var minst sagt varierande. En och annan såg rentav ogillande ut!

 3. kicki skriver:

  Tack för gammal ost, du brukar ju sno mina idéer innan jag hinner få dom på pränt. Kan det vara så att vi har en del gemensamma referensramar?

 4. Så intressant att läsa om dessa kamouflageomslag. Fiffigt och djärvt!
  Hälsningar
  Birgitta

 5. Karin på Pettas skriver:

  Ja, det finns förpackningar som man verkligen önskar enkelresa till månen ibland.
  Nästan omöjliga att öppna. Undrar hur man har tänkt?

  Människan har alltid varit påhittig. Smart förklädnad för motståndsskrifter.
  Tur att vi kan be liknande otyg som Hitler flyga och fara i vår tid, fastän kanske inte helt
  riskfritt men vi kan och vi har rätt att göra det!

  • Karin skriver:

   WHAT!? Varför har ingen berättat det? Det var väl inte publicerat 1 april, eller? Visserligen åker jag nästan aldrig just den sträckan, men i alla fall – många andra gör det.

Kommentarer är stängda.