Påsk

Ett av barnbarnen intresserar sig för ”förr i tiden”. Hon frågar om det var så där jättetrist på långfredagen när jag var barn. Det var det ju förr i tiden, har hon hört. Jag blev tvungen att fundera en stund. Den allmänna uppfattningen är ju att det var ohyggligt långtråkigt på långfredagen. Allting var stängt. Man fick inte ha roligt. Inte gå på bio. Måste hålla sig hemma. Men bio var ju ändå en sällangrej på den tiden, affärerna var inte bara stängda på långfredagen utan varje söndag och det fanns ingen TV. Så jag förklarade att det var ungefär som vanligt på långfredagen. Man höll sig hemma, läste böcker, ritade kanske, spelade kort (ja, så pass ogudaktiga var vi i min familj) och åt god mat. Marängsviss minns jag som en påskefterrätt, eller valnötstårta. ”Vad mysigt!” sa barnbarnet. Ja, det var det ju.barndomspåsk (1)

Här sitter mamma i gungstolen, sannolikt ditkommenderad av min pappa för fotografiets skull. Valnötstårtan på bordet och så påskduken. Av alla påsktillbehör var nog den där duken det allra påskigaste i min barndom. Här är en närbild av broderierna på duken.påskliljor

Mamma broderade den i sin ungdom. Hon hade sinne för sånt. Den där rosetten, med sitt olivgröna och bruna band, matchar det band som kantar duken. Blåsippor och påskliljor är för mig evigt förknippat med påsk genom den där duken.

Här kommer påskblommorna ”live” med en önskan om en fin påsk till er alla!

påskliljor2 kopiablåsippa besk_2Påsk var Pensionärens på ön sista lördagstema för mars (tack Birgitta!). Nu tar Livsrummet över med följande aprilteman: 2 april – Förpackning, 9 april – Flykt, 16 april – Färg, 23 april – Upplysning, 30 april – Avslut.

Här finns övriga lördagsbloggares påskskildringar: Olgakatt Helena Gnuttan  Livsrummet Pysseliten Tove  Anki  Anna Noton Music  Pensionären på ön Klimakteriehäxan Min natur

Det här inlägget postades i Foto, Livet, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

24 svar på Påsk

 1. margaretha skriver:

  Jag vill också se dina bilder!
  Min barndoms påskar, var nog som dina – jag har alltid undrat över de där tråkiga långfreagarna, som jag aldrig upplevt.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Aj då, I did it again! Eller Firefox did it. Nu har jag hämtat lite andra webbverktyg och fixat så att du förhoppningsvis kan se bilderna i Safari också.

 2. Musikanta skriver:

  Vackert bord – hemsnickrat? Vackra blommor – blåsippor är mina favoritblommor. Får ta en promenad ner till sjön där det finns en blåsippsbacke.
  Önskar dig en fortsatt skön och trevlig påskhelg.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Visst är det fint, det där bordet. Från början var det ett runt mörkbrunt bord, som mamma målade ljusgrått, pappa skar ut mönstret i sargen och mamma fyllde i med gråblå dekorränder. Lite stilblandning är det väl, men snyggt! Stolarna har pappa snickrat, liksom soffan i bakgrunden. Hela möbelgruppen har flyttat till landet nu.

   Vad härligt med en blåsippsbacke! Trevlig fortsatt helg!

   PS. Här syns den där soffan bättre. Den är nu nyrenoverad och fin med fräscht tyg, efter några år i boden på landet.

   soffan

 3. Anna/notonmusic skriver:

  Din beskrivning av långfredag fick mig att minnas min egen barndoms långfredag. Den var trist. Jag växte upp i en kyrklig miljö. Det skulle vara en stillsam dag. Det vankades fisk till middag. Bara det!!! I min mammas barndom gick alla dessutom klädda i svart denna dag. Det reducerades dock i min barndom. Det där med fisken tog jag så småningom över (när mina egna barn började fråga om förr-i-världen) men omvandlade det till fish and chips som vi åt i strutar av tidningspapper. Vi firade med brorsans familj och gjorde denna osiga rätt till tio pers under många år. Huset luktade sen frityrolja under hela påsken! Fantastiskt fin påskduk! Förstår varifrån du har fått din konstnärliga ådra. Och Glad Påsk förstås även om vi fortfarande är kvar på den bittra långfredagen :-)

  • Karin skriver:

   Ja, jag förstod av klasskompisar med mera kyrkligt sinnade föräldrar att det var noga med hur man uppförde sig på långfredagen. Och så fisk på det… Fast fish’n chips i tidningspapper piggar ju onekligen upp!

   Men vad är rätt tillönskan såhär mitt på långfredagen? ”Ha det lagom bra idag och desto roligare i morgon.” Eller blir det för blasfemiskt?

   Jag önskar dig i alla fall en trevlig påskhelg, oavsett vad Ribbing anser!

   • Anna/notonmusic skriver:

    ”Ha en bitter långfredag” önskade mig några kyrkomusiker förra veckan med breda leenden. Fler som har funderat antagligen. I kyrkliga kretsar anses det olämpligt att säga Glad Påsk ”i förväg”. Personligen tycker jag att Glad Påsk är trevligare under hela helgen. Jag menar, alla vet ju hur filmen slutar!

 4. Kicki skriver:

  Jag minns bara valnötterna. Jag nallade några och fick bannor för att jag tog hela nötter, de skulle ju vara till dekoration. Sedan dess skäms jag när jag äter hela valnötter. Men jag jobbar på’t.
  För när närvarande är jag i fäboden och bara slöar. Något blogginlägg klarar jag inte av på iPhonen. Men en god helg önskar jag alla.

  • Karin skriver:

   Men jag tyckte väl att det var lite glest mellan valnätterna på tårtan!
   Men valnötter är nyttigt, så jobba på.

   Fridfull fäbodhelg!

 5. Fint, inte minst broderiet!

  • Karin skriver:

   Tack! På broderifronten vansläktas jag dessvärre. Efter några hyfsat lyckade försök i ungdomen har det inte blivit något alls. Och jag tror inte jag har det rätta tålamodet idag.

 6. HeLena skriver:

  Jättefin duk!!
  Påsken är trevligaste helgen av alla helger, inte så stressig som julen ofta blir.
  När jag var lite var långfredagen trist och låååååååååång av den enkla anledningen att ingen fick komma ut eller släppa/s in heller… Och inget på tvn… trist bara..
  Fina bilder & Glad Påsk!

  • Karin skriver:

   Visst är det mysigt med påsk! Nästan inga måsten alls. Jag hissade inte påskpyntet i år, så det fick bli några små julgranskulor i påskriset. Det fungerar fint det med.

   Glad påskfortsättning!

 7. En sådan underbar duk och så roligt att du har den kvar. Det var ett trevligt inlägg på påsktemat. Hoppas att du får en fortsatt fin helg.
  Hälsningar
  Birgitta

  • Karin skriver:

   Tack Birgitta, tack detsamma och tack för marsteman!

   Den fina duken förvaltas sedan ett par år av min äldsta dotter, så nu får jag njuta av dess påskeffekt hos henne i stället.

 8. LupusLupus99 skriver:

  Glad påsk. :)

 9. Karin på Pettas skriver:

  Lite sent omsider önskar jag också Glad Påsk! Jag hinner nästan….det är ju en dag kvar.
  Duken har du visat förut tror jag. Vacker som en påskdag! Du får gärna visa den alla påskar som kommer.

  • Karin skriver:

   Karin, du träffar alldeles rätt! Det är idag man ska säga glad påsk, har jag så småningom insett. Uppståndelsens dag och allt det där. Så detsamma till dig: Glad påsk och god bättring till Ulf!

  • Karin skriver:

   Men visst har jag visat duken förut – för tre år sedan! Jag hade en vag känsla av att jag letade efter fotografier på den för några år sedan, men trodde att jag hade gett upp. Där ser man; du minns bättre än jag vad jag skriver om på bloggen!

Kommentarer är stängda.