Den andra mamman

I radions kulturprogram idag kunde man lyssna till en intervju med regissören Anna Muylaert, som gjort den brasilianska filmen Den andra mamman. Hoppas filmen får vara kvar på biograferna ett tag till, för den är mycket sevärd.

Hembiträdet Val (Regina Casé) är huvudperson och hon pysslar om den någorlunda liberala övre medelklassfamilj som hon jobbar åt. Hon har tagit hand om deras son hela hans liv, medan hans mamman, doña Barbara, haft fullt upp med sitt. den-andra-mamman-3_825x468

Fullständigt normalt i Brasilien, enligt Anna Muylaert. Det händer till och med att de blivande mammorna tar med sin nanny till BB, så att de får ta sig an den nya bebisen från första början. Sin egen dotter har Val knappast träffat; hon fick stanna kvar hos släktingar i norr, när Val fick jobb i São Paulo.

Men nu kommer Vals dotter Jessika till storstan för att studera och de oskrivna reglerna och osynliga gränserna mellan herrskap och tjänstefolk blir tydliga med hennes entré. Val har fått tillstånd att ha Jessika boende hos sig ett tag, i sin minimala pigkammare, tills dottern hittar egen bostad i São Paulo.

Val o JessicaJessika kan inte koderna som styr tjänstefolkets liv och hon ställer omöjliga frågor. Varför hon ska bo på en madrass på golvet i mammans trånga rum när det finns ett ledigt gästrum? Varför har hennes mamma aldrig ens doppat stortån i poolen under alla dessa år? I Brasilien har filmen skapat uppståndelse och debatt, med sitt stillsamma klassuppror.

Det är som om regissören ställt till det på samma sätt som Jessika med sina ofina påpekanden. Filmen speglar av allt att döma verkligheten. Regissören berättar om kvinnor som hon träffar vid filmvisningar och som storgråtande berättar för henne att de är Val. Eller Jessika.

image_large (1)Hela filmen igenom följer vi Val i hennes vardag som är fylld av absurditeter, som hon tacklar som om det vore självklarheter.

Hon är på pass hela tiden. Som när hon serverar snittar vid doña Barbaras födelsedagsmottagning och ingen av gästerna, inte en enda, ger henne en blick, nick eller ett tack. När mannen i huset  sitter vid matbordet, några meter från kylskåpet, kan han ropa in Val för att ge honom en läsk.

Hon tar dock sina små mikropauser, som när hon hänger tvätt och unnar sig en minut i solen.

För Val slutar filmen med ett omvälvande uppror, för doña Barbara med en förtretlighet och för Jessika med en riktigt bra lösning.

Det här inlägget postades i Debatt, film, Livet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Den andra mamman

 1. LupusLupus99 skriver:

  Länk till IMDBs sida om filmen. http://www.imdb.com/title/tt3742378/combined

  • Karin skriver:

   Tack för länk LL99! Jag önskar jag förstod portugiska så att jag kunde kasta mig över debatten om filmen i Brasilien. Har skickat en fråga till min dotter i São Paulo om filmen. Vi får se om hon hinner se den och kommentera den.

   • LupusLupus99 skriver:

    Varsågod & tack själv för tipset.

    Den visas tydligen på bio här i stan men jag väntar nog
    tills den kommer på DVD/blu-ray.

 2. Olgakatt skriver:

  Har både hört och läst om den här filmen. Får se om den kommer så nära att jag kan gå och se den!

  • Karin skriver:

   Ser lite dystert ut när det gäller distributionen, skulle jag tro. Nar jag såg den var vi sex personer i salongen, varav två hade gått fel… Men förhoppningsvis kommer den på DVD med tiden. Den är ju ändå översatt till svenska (om än lite haltande ibland).

  • LupusLupus99 skriver:

   Jag har kollat på sf.se och den verkar för närvarande inte visas alls i skåne.

 3. Musikanta skriver:

  Skulle gärna se den filmen efter din fina recension.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Passa på när du är i huvudkommunen! Den går på Viktoria som är en av de trevligaste biograferna i stan.

   • LupusLupus99 skriver:

    Viktoria har jag inte besökt ännu. Däremot så har jag
    varit på både Rigoletto och Skandia-Teatern.

    Rigoletto var bättre innan de byggde om den.
    Skandia är en riktigt fin bio med bra läge då det är
    nära till station och tåget hem. :)

    • Karin skriver:

     Viktoria har den stora fördelen att ligga på Södermalm. Men Skandia vinner nog alla skönhetstävlingar här i stan. Såhär ser en av Asplunds interiörskisser ut.
     skandia

 4. Karin på Pettas skriver:

  Den filmen ska jag försöka få filmklubben Vera att ta in hit så jag också får möjlighet att se den. Skönt att det finns regissörer som sätter katten på bordet.
  Tack för tipset, önskar jag hade lite närmare till biograf Viktoria.

  • Karin skriver:

   Ja det vore väl toppen om du hade närmare till Viktoria, för då vore vi grannar! Men å andra sidan skulle du ju inte finnas på Pettas då, och det vore ju synd.

   Försök få filmklubben att ta dit filmen! Det är en underbar film på alla sätt och dessutom en mycket intressant film att diskutera i en filmklubb!

Kommentarer är stängda.