Maskeringsförbud

Kriminell lynchmobb vore kanske närmre sanningen? Vi har dessutom en lag (2005:900) om förbud mot maskering. Såvitt jag förstår är den i högsta grad tillämplig på just sådana situationer. Hur många av dem har tagits fast, undrar jag.

1 § Den som på allmän plats deltar i en allmän sammankomst, som utgör demonstration eller som annars hålls för överläggning, opinionsyttring eller upplysning i allmän eller enskild angelägenhet, får inte helt eller delvis täcka ansiktet på ett sätt som försvårar identifikation, om det vid sammankomsten uppkommer en störning av den allmänna ordningen eller en omedelbar fara för en sådan störning. /…/
Förbudet gäller inte den som täcker ansiktet av religiösa skäl. Det gäller inte heller i deltagare i en allmän sammankomst, som fått tillstånd att helt eller delvis täcka ansiktet.

2 § Den som uppsåtligen bryter mot 1 § första stycket skall dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. I ringa fall skall inte dömas till ansvar.

Hela lagtexten finns att läsa här.

Jag försöker hitta uppgifter om hur många av dessa maskerade våldsverkare som haffats av polisen, men jag hittar bara en notis om en person som gripits, eftersom han slog till en polis. Har de alltså fått tillstånd att maskera sig för att kunna klå upp folk? Eller åberopar de religiösa skäl? Samtidigt som de ger sig på kvinnor med slöja?

Debatten lär fortsätta. Under tiden lånar jag denna bild från FaceBook.

maskering

Det här inlägget postades i Debatt. Bokmärk permalänken.

8 svar på Maskeringsförbud

 1. kicki skriver:

  Undrar vad de där maskerade männen anser om kvinnor i burka?

 2. Musikanta skriver:

  Polisen orkar väl inte anhålla alla de hundratals maskerade som var där. Men de kunde väl gripit ett tiotal i alla fall just av den anledningen. Det är fruktansvärt att polisen inte sätter hårt mot hårt när det gäller sådana här kriminella gäng som terroriserar offentliga platser.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Nu tycks man i alla fall ha beslutat att ha en specialgrupp som ska ta sig an liknande händelser, såg jag just i tidningen. Hoppas det funkar!

 3. Människor i högermarginalen är otrevliga typer. De visar sig i dessa tider, tar chansen förstås. Måltavlor finns det ju gott om. Själv tycker jag att det är svårt att skilja demonstranter och motdemonstranter åt. Under göteborgskravallerna gav jag upp angående vänstern. Aldrig mer. I den andra marginalen har jag aldrig befunnit mig.
  Och plocka in alla maskerade i finkan. På direkten.

  • Karin skriver:

   Höger- och vänsterkanter måste väl finnas för att det ska funka med demokratin. Men de där odemokratiska avarterna på båda håll, våldsverkare, rasister, nazister och antidemokrater i största allmänhet vill man ju gärna slippa.

 4. Olgakatt skriver:

  Har vid såna här upploppstillfällen ofta undrat varför man inte haffar så många maskerade man hinner. Det är ju så solklart att det inte är tillåtet.
  Sen tycker jag faktiskt inte att de sk religiösa skälen att dölja ansiktet i tyg heller borde vara giltiga i Sverige.

  • Karin skriver:

   Ja, det är ju ändå straffbart, så varför tar man inte in dem för förhör, bötfäller om det finns anledning eller kanske rentav bötfäller i de svårare fallen.

   Och visst är det konstigt med undantaget mot maskeringsförbudet på religiösa grunder. IS kan alltså marschera maskerade på gatorna i Sverige?

Kommentarer är stängda.