Om ett år

Idag om ett år kommer USA:s nästa president att installeras i en högtidlig ceremoni med installationstal och allt.

washington 1989 (1)

Washingtons installation, som ägde rum på Wall Street i New York

När USA:s första president, George Washington, installerades 1789 blev det inte mycket till tal. Andra gången, 1793, höll han det hittills kortaste installationstalet på 135 ord där han lovade att göra sitt bästa och om han misskötte sig fick man sparka honom. Det längsta installationstalet någonsin hölls 1841, av William Harrison, som pratade i två timmar i iskallt regn utan några ytterkläder. Väldigt oförnuftigt, för han blev förstås förkyld och en månad senare dog han i lunginflammation.

lincolns andraEn ceremoni som lät tala om sig var Lincolns andra installation 1865, då hans vicepresident var stupfull, men ändå satte igång att orera tills någon tog tag i hans frackskört och drog ner honom från talarstolen. Därefter räddade Lincoln situationen med ett tal som var kort och tydligt och som anses vara ett av hans bästa.

Man skulle tro att installationstalen är späckade med one-liners, men det är ganska tunnsått. Några ofta citerade finns dock,  som i Roosevelts tal 1933: ”the only thing we have to fear is fear itself”, Kennedys 1961: ”Ask not what your country can do for you but what you can do for your country.” Och Bill Clinton 1993: ”There is nothing wrong with America that cannot be cured by what is right with America.”

Nu börjar primärvalen i Iowa den första februari. När man hör på nyheterna idag att Sarah Palin stöder Donald Trump blir man fundersam. Det kan ge många extra röster från den kristna högern. Man bävar inför tanken på en presidentkandidat som förnekar att klimatförändringarna är ett problem, som vill bygga murar runt USA och som säger saker om kvinnor som inte lämpar sig att citera. Hur skulle hans installationstal se ut? Nej, den nyfikenheten vill jag nog inte ha stillad…

Här ser vi ett inslag med Tina Fey (som är kusligt lik Sarah Palin). Många av Feys/Palins repliker är tagna ordagrant från intervjuer med den riktiga Sarah Palin. Fler finns som inslag på Youtube.

Det här inlägget postades i historia och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

5 svar på Om ett år

 1. LupusLupus99 skriver:

  Som jag skrev hos Lotten så kan hon säkert vinna en del röster från
  bl.a. Tea-partyväljarna men hon också att göra att många mittenväljare
  kommer att rösta på någon annan.

  Så på det stora hela så tror jag att det är en förlustaffär för Trump.

 2. Musikanta skriver:

  Jag uppfattar T som mer eller mindre galen. Kan inte förstå att han har så höga opinionssiffor som han har! Jag kan inte se någon skillnad på Palin och Fey. Jag vet ingenting om den sistnämnda damen.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Visst är det obegripligt och lite skrämmande med Trumps polularitet!

   Tina Fey är en begåvad skådespelare och imitatör som (med rätt smink, frisyr och glasögon) är så lik Palen att det är svårt att avgöra vem som är vem. Hon brukar (brukade?) vara med i satirprogrammet Saturday Night Live och hennes karriär tog fart när Sarah Palin klev in i politiken och Fey började göra sina Palin-nummer.
   Här har vi Palin till höger (tror jag…).
   fey palin

Kommentarer är stängda.