Vem vet…

Jag kommer på mig själv med att gnola Lisa Ekdahls populära visa, särskilt när jag är hemma om dagarna och kastar en blick ut genom fönstret.

Vem vet, inte du
Vem vet, inte jag
Vi vet ingenting nu
Vi vet inget idag

Anledningen till det måste vara Slusseneländet. Vem VET någon om detta idag? Hur det blir, vad det kommer att kosta, när det kommer att vara klart.  Blir det någon tunnelbana till Nacka och blir det någon jättebussterminal under Katarinaberget? Vem vet? IMG_2262

Men den här bilden måste jag i alla fall visa, för den är smått sensationell. Kolla på kranen. Hon rör sig! Det syns kanske inte så bra på en stillbild, men i vanliga fall står den mer upprätt. Jag brukar reta mig på att en stor dyr kran (vad kostar den per dygn?) bara står där. År efter år! Men idag rörde hon i alla fall på sig lite grann. I minst en kvart.

Det här inlägget postades i Debatt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Vem vet…

 1. Musikanta skriver:

  Underbart foto! Lycklig du som har den utsikten dagligen. Jag är mest bekymrad om jag kan komma från T-centralen till Mälarhöjden i med tunnelbana i framtiden. Bussar är jag inget bra på…
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Tack! Jag tror att T-banan kommer att gå i stort sett hela tiden. Det är ovan jord som det kommer att bli krångligt. Tror jag, men som sagt, just nu känns det som om jag inte vet någonting alls om detta projekt.

 2. LupusLupus99 skriver:

  Jag personligen tycker att planerna på en bussterminal i K-berget är
  lika lyckade som planen på en gyllene skokartong på Blasieholmen.

  Jag föredrar tanken/förslaget på förlängd t-bana till Nacka och sedan
  upprätta bussterminalen där istället för vid slussen. Det känns onödigt
  att en massa olika bussar ska åka samma sträcka när den sträckan
  istället kan täckas mycket effektivare av tunnelbanan.

 3. Är så glad att jag slipper Slussen. Det är väl där som finnarna brukar dela sina halvpannor. Ja, du hör, Stockholm är inte min paradgren.

 4. Kulturchefen skriver:

  Håller med om allt! Får kallsvettningar av buss-i-berg-idén. Isch.

  • Karin skriver:

   Eftersom det tydligen kommer att bli oändligt långa transportsträckor till fots inne i bergrumsterminalen kommer nog många att välja att stiga av en hållplats tidigare och promenera i friska (nåja) luften till Slussen, i stället för att dras med ner i bergakungens sal. Om det nu blir någon terminal i Katarinaberget. Vem vet?

 5. Lotten Bergman skriver:

  Såsom LupusLupus99 beskriver lösningen … har jag aldrig hört förut. Så enkelt, och så bra. (Jag är väldigt ickeengagerad i Slussen eftersom jag så sällan är där, men blir väldigt upprörd när jag stöter på stollerier.)

  • Karin skriver:

   Lotten, det vore riskabelt blodtryckshöjande för dig att bo här vid Slussen där stollerierna står som spön i backen. Om du kollar noga på bilden, precis bakom den där stora vita lastbilen, ser du till exempel den provisoriska cykelrampen där man lyckats höja en redan brant backe med ytterligare någon meter. Ogenomtänkt, onödigt och framförallt jobbigt att ta sig upp.

 6. Skogsgurra skriver:

  Joru – där seru. Inte så lätt med Slusseländet. Verkar vara värre än Tegelbackseländet var på sin tid.

  Om du undrar varför vi undviker ert pörte så är förklaringen enkel, man kan inte ta sig dit utan avsevärda ansträngningar. Slusstöket hindrar.

  Den där kranen, som av okänd anledning blivit feminin, är nog ändå en av de smärre utgifterna för Slusseländet. Och, med tanke på att man knappt tar sig fram till fots och ännu mindre med bil eller kran, så lär den bli stående där några decennier. Jag tror att en helikopter för tunglyft hade varit en bättre lösning. Den behöver man ju inte ha stående under hela byggtiden.

  På tal om kranars kön så brukar de ju heta saker som Lodbrok, Starkodder, Sture och sådant. Det är ju väldigt manliga namn. Och, om det aktuella exemplaret skulle råka vara en Liebherr, vilket känns rimligt, så antyder slutledet att även detta är en herrekran.

  Den gamla 800-tonskranen på Kockums i Malmö, numera i Sydkorea, kallades ju Bockakranen, och visst antyder ”bock” att det handlar om en mansperson?

  • Karin skriver:

   Eppur si muove! Jag försökte mig bara på en liten anspelning på Galileis (eventuella) utsaga om himlakropparna. Dock rör hon sig!

   Gör gärna nya försök att ta er till vårt pörte. Om man nalkas Mosebacke söderifrån kan jag några knep som gör att man kan ta sig ända till Urvädersgränd, eller till och med Klevgränd. Men det ändras lite dag till dag, så kontakta oss gärna innan!

Kommentarer är stängda.