Glas

Lördagstemat som Musikanta ger oss denna vecka är Glas, så jag tänkte reda ut det där med vad klockan är när den slår åtta glas. Det kan ju verka lite svajigt, eftersom åtta glas kan betyda lite vad som helst, klockan 4, 8, 12, 16, 20 och midnatt. eight-bells

Den här tavlan är av Winslow Homer från 1877. Den heter ”Åtta glas”. Det skulle alltså kunna vara klockan åtta på morgonen, klockan tolv på dagen, eller klockan åtta på kvällen. Eftersom den har undertiteln ”Noon sight” handlar det alltså om mitt på dagen.

timglas kronanDet där med glas berodde på att man mätte tiden ombord med timglas och delade in i vaktpass om fyra timmar. Varje gång man vänder timglaset, som mäter halvtimmar, ringer man i skeppsklockan. Hundvakten börjar vid midnatt och håller på till klockan fyra. Sedan tar dagvakten vid (som nog egentligen betyder gryningsvakt) till klockan åtta. Därefter förmiddagsvakt, middagsvakt, plattvakt och så den sista vakten för dygnet, som kallas första vakten. Varje vakt består alltså av åtta halvtimmar, eller glas, som markeras från första halvtimmen med ett slag till sista, åtta glas.

De här fina timglasen hittades ombord på regalskeppet Kronan under de undersökningar som inleddes av samma person som fick upp Wasaskeppet, Anders Franzén. Kronan var längre, bredare, tyngre och sjödugligare än Wasa och klarade sig också fram till striden vid Ölands södra udde år 1676. Krutet ombord antändes när Kronan förliste och mycket av det som fanns ombord förstördes.  Men de här timglasen hamnade i en ficka med segelduk och rep som stötdämpande emballage och klarade sig fint.

Det händer ibland att man stöter på begreppet åtta glas i minnesord över sjömän som dött. Det är sjöfolkets sätt att säga att personens vakt är över. Och det kan inte hjälpas en dag som denna att tankarna går till alla offren för terrordådet i Paris i går kväll, eller vid andra terrordåd denna dystra vecka, många av offren så unga. Man ska leva sina åtta glas, man ska dö av ålderdom, inte av våld. Så många som dog i förtid och som inte fick gå av sin vakt som de skulle, vid åtta glas.

Här kan man se andra lördagstemabloggares glasinlägg: Anna  BildbloggenGnuttan   Helena   Karin på Pettas, Klimakteriehäxan,   Livsrummet  Marietts Foto, musikanta,  Olgakatt, Pensionären på ön, Pysseliten,  Stenstugu, Tove  Ulla-Minnatur

Det här inlägget postades i historia, Lördagstema. Bokmärk permalänken.

24 svar på Glas

 1. kicki skriver:

  Det där med åtta glas var verkligen intressant, fast ganska förvirrande men nu är jag är i alla fall förvirrad på ett högre plan.

  Terrordåden i Paris skedde fredagen den 13, otursdag, medvetna planerade illdåd kan man inte kalla otur. Och hur får man stopp på sånt?

  • Karin skriver:

   Ja, hur? Mitt i all Parissorg börjar nu också kommentarer från andra länder tränga igenom. Som de om motsvarande attacker i Beirut, som ignorerats totalt av våra medier. Återkommer om det…

 2. Olgakatt skriver:

  Som jag fattar din förklaring betyder således åtta glas helt enkelt fyra timmar och betecknar inte något specifikt klockslag. Eller?

  • Karin skriver:

   Njae, snarare var fjärde timme. Och inte vilken var fjärde timme som helst, utan just var fjärde timme från midnatt och framåt. Ett glas är alltså halv ett osv. Och vid nyår slår man sexton glas vid midnatt. Den äldsta ombord slår först åtta glas och den yngsta sedan åtta till.

 3. Karin på Pettas skriver:

  Uttrycket åtta glas är någonting som jag har vuxit upp med bland alla sjömän i släkten.
  Ett fint beskrivande inlägg. Vilken målning! Wow, säger jag.
  Ja, det är helt enkelt för fruktansvärt allt som sker just nu i terroristernas framfart.
  Jag har inte ord för allt detta

  Ha en fin söndag!

  • Karin skriver:

   Ja, jag kan tänka mig att det är välbekant terminologi för dig! Och visst är det en härlig målning – man känner hur det blåser!

   Ha en fin söndag på Pettas!

 4. Anna/notonmusic skriver:

  Ja man ska verkligen få leva sina åtta glas och framför allt inte falla offer för vansinnesdåd. Det känns verkligen fruktansvärt det som händer och ofattbart.

  Jag hade ingen aning om det där med ”glas” – men jag undrar som Olgakatt, det betecknar alltså ett tidsintervall, inte klockslag eller började man alltid vid midnatt så att det per automatik även fungerade som klockslag?

 5. Skogsgurra skriver:

  När vi nu ändå är inne på tidmätning och sjöfart så kanske det kan vara läge att påpeka att just ”Noon Sight” inte bara är namnet på den där målningen utan också ett centralt begrepp inom navigationen.

  Genom att ta solhöjden vid högsta läget, vilket infaller just vid Noon, kan man enkelt få reda på latituden. Longituden är en helt annan sak. Där dög inte sanduren och det var först när skeppskronometrarna fulländades en bra bit in på sjuttonhundratalet som det gick att bestämma positionen även i sida.

  Sedan kom Decca, Loran och andra radiobaserade system och nu har vi GPS. Det finns knappast någon, utom de mest inbitna romantikerna, som tar solhöjden numera. Och när de gör det är det mest för att kola hur väl resultatet stämmer med GPS.

 6. Ulla Maria skriver:

  Tack för intressant inlägg på temat glas. Det här med glas och sjöfart berör mig lite extra då jag bor vid havet, har en far som var på sjön och en son i flottan. Mycket spännande att läsa alla olika inlägg med samma tema.

 7. Tove Olberg skriver:

  Karin Englund, åtta glas på tema glas! Vilken tavla dessutom!

 8. Musikanta skriver:

  Jag tänkte faktiskt också just på ”glas” i den betydelsen och undrade om någon skulle skriva om det. Tack för inlägget, nu vet jag lite mer om hur man delar in tiden i glas och varför man gör det. Vackra timglas också.
  Det som har hänt är helt ofattbart. Vilken värld är det som våra barnbarn kommer att få leva i? Jag känner sorg i hjärtat och en stor oro för framtiden.
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Ja det känns verkligen tungt. Och det senaste attentatet som verkar vara riktat just mot ungdomar och mångkulturella miljöer gör det om möjligt ännu värre.

 9. Anki skriver:

  Intressant detta om tidmätning i glas. Jag snuddade ju lite vid ämnet och tackar dig för en djupare insikt och kunskap. Fantastisk tavla!

  • Karin skriver:

   Det där mindre timglaset hade en annan funktion, minst lika intressant. Med det mätte man fartygets hastighet. Jag citerar beskrivningen från Kalmar museum: ”Vid loggningen mättes fartygets fart genom att en sektorformad träskiva fäst vid en lina med knutar (knopar) slängdes i vattnet. Efter 30 sekunder togs loggen in och antalet knopar på linan som löpt ut räknades. Farten kunde därefter anges i knop.”

 10. HeLena skriver:

  Mycket intressant och lärorikt inlägg. Tack för det!!
  Finns inga ord för attentaten, var dem än händer! Fasansfullt och vansinnigt!
  Tavlan blåser även till mig.

Kommentarer är stängda.