Åsikter medan ni väntar

aida hadzialicVisst är det spännande med nya regeringsbildningar? Och denna gång blev det ju ovanligt många nya namn att lära sig. Men även de helt nya namnen visar sig ha en hel del skinn på näsan.

Den nya skolministern, till exempel, Aida Hadzialic har varit kommunalråd i Halmstad sedan 2010. Där har hon satsat på ökad lärartäthet i skolorna och ett samarbete med näringslivet om fler platser för praktikanter och lärlingar. Nu bli hon skolminister med ansvar för gymnasieskolan. Kan vara rätt bra att ha med sig erfarenheter från det kommunala arbetet när man ger sig i kast med de viktiga och omdebatterade skolfrågorna.

Och så var det regeringsförklaringen. Två saker lade jag särskilt märke till och lustigt nog tycks ingen av alla dessa radio- och TV-kommentatorer ha noterat dem, inte än i alla fall. Den ena är nyheten att estetiska ämnen blir obligatoriska på gymnasiet igen. Heja! Jag vill inte hävda att det är denna bloggs förtjänst, men visst har jag propagerat för detta i många år.

Den andra är soporna. Det är en miljardindustri; den svenska sopmarknaden bedöms vara värd över 20 miljarder kronor. Även om situationen i Sverige inte är riktigt så dramatisk som i Italien så finns det konflikter. Sophanteringen sköts dels av kommunerna – framförallt för hushållssoporna – dels av sophanteringsföretag för tidningar, förpackningar, glas och annat. Men gränserna är inte tydliga och det uppstår revirstrider när företagen vill utvidga sina marknader. Nu föreslås en kommunalisering av sophanteringen. Jag tror att det är bra.

camorrasoporKommunpolitiker brukar tycka att sophantering ska ingå i den kommunala servicen, som vatten och avlopp. EU tycker att allt ska upphandlas.

Erfarenheterna från Italien förskräcker. Där vinner maffian ofta upphandlingarna, med sina oslagbart billiga anbud, särskilt Cammorran i Neapeltrakten. Sedan dumpar de bara allt, även miljöfarligt avfall, i naturen. Bilden är från ett område mellan den italienska kusten och Vesuvius sluttning.

Nej, jag tror inte att vi är på väg mot en sådan situation. Jag är ingalunda någon expert på området, men jag tycker att sophanteringen är en viktigt samhällsfråga och jag tycker det är intressant att man tar upp den i regeringsförklaringen.

Det här inlägget postades i Debatt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

29 svar på Åsikter medan ni väntar

 1. Pingback: Helvete! Och hurra! | Kulturchefen

 2. Olgakatt skriver:

  Faktiskt hörde jag i P1 i förmiddags kommentar om att minst ett estetiskt ämne skulle vara obligatoriskt på alla linjer. Det var apropå den nya kulturministern.
  Gläder mig! Har en kompis som är lärare och som har olika sådana ämnen på sin lyra och förlorat möjlighet att undervisa i dem.
  Hoppas även att gympa återupplivas så att barn återigen kan sätta in i sin benbank medan tid är.

  • Karin skriver:

   Vad kul om någon uppmärksammade det! Jag har kampanjat så gott jag kan för detta, mycket för att jag vet hur viktigt bildämnet var för mig en gång i tiden. Utan det hade jag hoppat ut genom fönstret och aldrig återvänt till gymnasiet. Hoppas också att gympan får mer plats, särskilt i grundskolan.

 3. hyttfogden skriver:

  Sophantering var väl det som också gangstrarna i New Jersey ägnade sig åt. Var det därför som många av dem hette Sopranos?

  Det var väl nästan väntat att Wallström skulle bli utrikesminister och jag tror hon blir en bra sådan. Hon måste ha knutit många fina kontakter under åren ute i Europa, många känner till henne och dessutom måste man nog ha en viss känsla för hur man ska bete sig när man träffar delegationer från andra länder, för det finns ju ofta underförstådda regler som man måste ta hänsyn till i umgänget med ”främmat fôlk”. Margot blir bra.

  Så många relativt unga ministrar vi har fått. Jag hoppas att deras nöjda leenden
  och stora ambitioner att göra nåt bra inte ska komma av sig och bli förstörda när
  journalister och reportrar om några dagar börjar komma med insinuanta frågor då de grävt i folks privatliv och hittat en och annan försyndelse begången långt tillbaka i tiden. Ja ni vet hur det kan bli och så ska det krävas avgång och avbön och göras pudlar för saker som kanske egentligen ingenting är att bry sig om.

  Politiker ska bara ha dom! Jag minns när jag för många år sedan tog på mig att sitta i centerns valstuga på torget en stund när jourhavande politiker var på muggen. Jag skulle ju bara ta hand ôm´et en stund och skulle dela ut broschyrer.

  Då kom där några ungdomar som såg ut att ha uppnått åldern för att få rösta och de ställde kosan mot ”min” stuga. En av gossarna borstade upp sig rejält och tänkte nog att nu skulle han minsann ställa frågor till den där politikern, klämma till riktigt ordentligt, och han klev med myndiga steg in i stugan och började prata. Han verkade väldigt otrevlig och när han orerat en stund lyckades jag få en syl i vädret och talade om att om han skulle vara så där otrevlig och dum så kunde han väl vänta tills den han eventuellt tänkte rösta på infann sig, jag var ju bara en vanlig tant.
  Rodnande backade den unge mannen ut ur lokalen och försvann.

  • Karin skriver:

   Ja Margot blir bra. Västerbotten, Värmland, Bryssel och New York. Bra balans.

   Väldans många ungdomar i regeringen, ja. Men ungdomar som ändå verkar ha hunnit med en del i livet. Ska bli spännande att följa.

   Men åh, du kunde väl ha ”tagit debatten” med den stöddiga gossen! Jag är säker på att du kunde ha uppfostrat honom på ett framgångsrikt och bestående sätt. Tant-power!

 4. Kulturchefen skriver:

  ”Jag var ju bara en vanlig tant”. Det är minsann inte det sämsta, det!

  • Karin skriver:

   Precisamente! När det nu ska kvoteras till bolagsstyrelser hoppas jag verkligen att man tänker i tantkvottermer. Då kan det bli lite ordning på affärerna.

 5. LupusLupus99 skriver:

  Är det bara jag eller saknas det en kommentar?

  ”7 kommentarer till Åsikter medan ni väntar” men jag set bara 6 kommentarer.

  • Karin skriver:

   Nu är det ju sju! Eller åtta… eller…
   Det är den där pingbackningen som ställer till det. Alldeles under ”x kommentarer till…” finns ett meddelande att Kulturchefen pingbackat på sin blogg. Räkneverket betraktar det som en kommentar, och det är det ju på sätt och vis om än på annan plats.

 6. LupusLupus99 skriver:

  Jasså jaha på så vis. Jag trodde det var någon som hade varit olydig och
  hade hamnat i skamvrån . ;) Men nu kan vi skylla på Kulturchefen. ;)

  • Karin skriver:

   Fast Kulturchefen skulle jag nog inte placera i skamvrån i första taget…

   De olämpliga kommentarerna hamnar liksom i en liten hög för sig, oräknade. Ibland när jag kommer ihåg det (tack för påminnelsen!) rotar jag igenom högen och kollar att det inte ligger något oskräp där. Det gör det vanligtvis inte och då slänger jag hela högen.

   • LupusLupus99 skriver:

    Nej det var inte så jag menade.

    Det jag menade med skylla på var pingbacken som KC gjorde
    som medförde att räknaren visade fel. Inget annat och
    absolut ingen skamvrå.

 7. Kicki skriver:

  För några år sedan klagade en journalist över (ett till mig närstående) kommunalråd; Bjuder han bara på Dagens Rätt på Konsumbaren när det kommer ministrar till kommunen? Och inga reseräkningar har han heller!

  Kan inte vara lätt att vara journalist med såna politiker.

  • Karin skriver:

   Fast jag vill minnas att någon journalist kom på samma kommunalråd med att ha ätit lunch för över sex hundra kronor! Det var bara det att han hade bjudit en besökande delegation på lunch på ett äldreboende (eller annan kommunal inrättning, minns inte så noga) och lunchkostnaden per person var mycket blygsam…

 8. hyttfogden skriver:

  Det hann inte gå så värst många timmar igår innan Aftonbladet var ute och surrade om ministrar som rökt på i sin ungdom och någon som fått sota för en protestaktion
  lång bak i tiden, – skulder ehuru mycket små – hos kronofogden för elräkningar och hyror och givetvis blev alla syndarna nämnda vid namn.

  Artikeln har idag kommit i skymundan, istället är det oraklet Mellin som yttrar sig om samtliga ministrar och deras möjligheter i framtiden.
  Stackars männscher!
  Vi har ett ordstäv i trakten. ”Dä ä inte lätt te vare männsche, dä ä bätter te vare oxe i Berg.” (En gård som var mycket mån om sina husdjur.)

  • Karin skriver:

   Ja det är ett tufft och påpassat jobb att vara statsråd. Och en arbetsbörda som egentligen är omöjlig att klara av. Erlander skriver då och då i sin dagbok om ministrar som börjar längta efter att få vara ”oxar i Berg”, vilket han uttryckte som att de led av landshövdingesjuka, en längtan bort till en fridfullare tillvaro. Och på den tiden var medierna ändå inte alls så framfusiga som idag.

  • Skogsgurra skriver:

   Vad väntar du dig av en blaska som uppenbarligen lever på att kommentera millimetergränser mellan synliga eller ej synliga bröstvårtor? Eller TV-kanaler där dialogen blir obegriplig på grund av alla ”Bleep” som klistras på talarnas munnar?
   Snart blir det väl brallor och BH på hundar och katter också.

   Skenhelighet, dubbelmoral och Fy faan!

   • Karin skriver:

    Förvånansvärt egentligen att någon vill ge sig in i detta frivilligt. Men det går nog inte att föreställa sig hur pressande det kan vara. Jag minns hur något nyblivet statsråd som konstaterade att det är som att tillbringa dagarna i en torktumlare. När man ramlar ur den på kvällen är man rätt mör.

 9. Kulturchefen skriver:

  Tack för att jag inte hamnade i skamvrån. :)

 10. Storfiskaren skriver:

  Det där med soporna är bra. Det är riktigt bra. För ett par år sedan kom en statlig utredning med förslag på detta område som bitvis var bra. Ett samlat kommunsverige hade remissbehandlat frågorna och föreslagit att ansvaret skulle överföras till kommunerna. Det är förpackningarna det är frågan om. I dag får förpackningsindustrin betalt för varje förpackning som säljs i affärerna, detta för att de ska ta rätt på förpackningarna och återföra dessa i kretsloppet. Detta sköts inte riktigt bra. Det finns inte en vilja från industrin att ställa ut återvinningsstationer på platser i glesbygden då de anser att de är olönsamma, dessutom sköter de dem dåligt och har ingen förståelse att en del glesbygder av landet har många turister under vissa delar av året. Vid ett möte med deras vd om dessa problem som vi hade för något år sedan i kommunen sa han rent ut att de inte har ambitionen att samla in 100% av förpackningarna, de nöjer sig med 80 %. De får dock betalt för 100 % så det är nog en bra affär för dem. Jag ser med stor tillfredsställelse fram emot att det blir en ändring på detta efter att haft ett visst politiskt ansvar för frågorna i kommunen under många år. Det kan tyckas vara en marginell fråga, men med det sätt som vi lever i dag så är det en viktig pedagogisk del i miljöpolitiken.

  • Skogsgurra skriver:

   Problemet kommer förhoppningsvis snart att behandlas i Riksorganet. Här en skizz (jo, det heter så) om ett demografiskt problem som ledde till sophanteringsfunderingar:

   Upprörande obalans i den demagogiska pyramiden [rubrik]
   En upprörande obalans i den demagogiska pyramiden har uppdagats vid analys av populationstalen i Grönköping med landsförsamling. Visar det sig nämligen att pyramidens topp utgörs av polishunden Carolina, som med sina drygt 600 hundår intager en ohotad förstaplats med Stadsäldstan, Frkn Sofie Liljedotter (103) på andra plats. Därefter kommer ingenting och därefter kommer ingenting och först på femte plats finner man Herr Bataljonsveterinär Åkerblom.
   ”Där ser man att även det mest fragranta missförhållande kan breda ut sitt fula tryne i folkhemmet” säger Herr Folkmagister Ludw. Hagwald när GV skajpar honom för en interview. ”Och har” återtar Hr Folkm. Hagw. ”jag länge haft en misstanke om att det faktiskt kunde förhålla sig just å detta vis. Ha vi ju haft mycket svårt att hitta hyresgäster till kommunens både äldreboenden Haltegården resp. Läspebo – och har vi för övrigt även haft problem med personalrekryteringen”.
   GV vill i sammanhanget påminna om det så kallade ”rävspel” (fula knep och transfersummor under bordet) som refererats i lokalupplagan och där såväl en viss vaktmästare K-lt-ng som en konferensvärdinna (27) figurerat i nog så komprometterande situationer. Det enda som fungerat tillfredsställande är måltidsförsörjningen, vilken skötts genom att Hr Bat.vet. Åkerblom, som åtagit sig uppgiften som en form av proaktiv samhällstjänst, burit med sig matkassar från Stadts Bakficka till äldreboendena. Det har därvid konstaterats att konsumtionen inte alls motsvarar vad man kan vänta sig i en svensk medelstor stad med normal åldersfördelning och den rejektnäring (rester) som vidarebefordrats till Brylunda Svineri har i allt väsentligt motsvarat vad som levererats från Bakfickans kök.
   Ett lovvärt rationaliseringsinitiativ, föranlett av viss inkurans hos Hr Bat.Vet Åkerblom (återkommande knäsmärtor efter incidenten med mångruset), togs därför av firma HP Express som åtagit sig att leverera matkassarna direkt från Bakfickans kök till Svineriassistent Rask så att de kontraktsenliga leveranserna kan löpa vidare utan komplicerade omförhandlingar.
   Svineriassistent Rask säger sig ha märkt ett markant ökat inslag av potatisskal, sur gröt och skulor i leveranserna och saknar de mera klassiska krogrätterna från tiden innan HP Express tog över distributionen. ”Ibland tycker jag mig fortfarande känna dofterna från de tidigare läckerheterna från HP Express täckta flakmoped” säger Hr svineriassistent Rask och tillägger ”men det är nog bara mitt goda doftminne – välutvecklat som det blivit i umgänget med mitt klientel (suggor, galtar och kultingar, GV anm.) – som spelar mig ett spratt”. Detta verifieras av mopedryttaren, som säger sig inte kunna känna några dofter från flaket.
   (viss fortsättning under arbete)
   G.

 11. Karin skriver:

  Jamenvisst och eller hur? Jag tyckte det lät väldigt vettigt och vad bra att expertisen instämmer! Eftersom vi numera lever på sopornas planet blir sophantering en alltmer brännande fråga. Oavsett om man bränner skräpet eller ej. Men jag kan tänka mig protester från företagen som får betalt för jobb som de inte utför till mer än fyra femtedelar!

 12. Musikanta skriver:

  Var i Neapel för fem (tror jag) år sen då det var sopstrejk. Min besvikelse var enorm eftersom jag alltid hade hört hur vacker staden var. ”Se Neapel etc.” Alla gator var belamrade med sopor, i utkanterna hela berg. Det luktade obeskrivligt.

  Konstigt nog sorterar man inte glas, plast och metall i Stockholm som vi gör härnere. Jag får alltid dåligt samvete när jag är upp hos Mirren och måste slänga konservburkar och glasflaskor i soporna.

  Bra att du talade om att gymnasieministern hade kommunal erfarenhet. Det är mu väldigt många som har ifrågasatt henne på grund av hennes (relativa) ungdom. Jag visste inte det.
  Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

  • Karin skriver:

   Jomen det gör vi väl?! Sorterar glas, etc. Papper för sig i stora kassar, glasflaskor, burkar etc i andra stora kassar. Vi har lyxigt nog sortering i källaren, annars får man gå till uppsamlingsstationerna. Kartonger för sig till grovsoporna och batterier i ”hem till holken”. Fast plast, nej det är inte lätt att bli av med, så det åker i hushållssoporna för det mesta. Men visst ligger vi lite efter i Stockholm, det gör vi, eftersom både bostadsrättsföreningar och privata hyresvärdar är lite tröga när det gäller att ordna bra soprum för sortering.

   • Cecilia N skriver:

    Och jag som tyckte att vi låg efter. Inte förrän i år kan man sortera ut komposterbart här. Det vet jag de hade i Östersund 2007.
    Komposterbart, brännbart, plast, metall, färgat/ofärgat glas, pappersförpackningar, tidningar och dessutom en liten hållare för batterier och lampor.
    Numera hämtas det vid tomtgränsen ur två enorma soptunnor med flera fack.

   • Karin skriver:

    Det härmed sopor är oooolidligt spännande. Vi har inte sortering för komposterbart och ibland undrar jag om det är för att de kommunala värmeverken behöver sopor till sina förbränningsanläggningar, för att producera fjärrvärme. Nu IMPORTERAR man sopor (till och med från Neapel) för att mata värmeverken!

Kommentarer är stängda.