Tunga moln

hotfulla molnNej nu byter jag ut den där dystra bilden i sidhuvudet. Men den kändes rätt i går, med sina hotfulla moln när Svenskarnas Parti höll sin manifestation där borta vid Gustav Adolfs Torg. Problemen är förvisso inte borta, men molnen ligger i alla fall inte lika tunga över stan i dag.

Man glädja sig åt att så många kom till motdemonstrationen och man kan dra en lättnadens suck att inte någon blev allvarligt skadad. Men det finns mycket att undra över.  Varför fick detta ”parti” överhuvudtaget tillstånd att demonstrera? Jag letar fram en artikel i Svenska dagbladet från i våras, om hur man tidigare ingrep mot nazistiska demonstrationer, medan polisen nu skyddar dem, i yttrandefrihetens och demonstrationsrättens namn. I Helsingborgs Dagblad finns en kort redogörelse för hur praxis förändrats trots att lagarna är samma.

Sverige får kritik från FN för att vi inte lever upp till FN-konventionen mot rasism, som Sverige anslutit sig till. Det innebär att vi lovat ”olagligförklara och förbjuda organisationer, samt organiserad propaganda och all annan propaganda, som främjar och uppmanar till rasdiskriminering”. Vilket är precis vad Svenskarnas Parti gör. Men justitieministern menar att vi har de lagar vi behöver. Och så fortsätter diskussionerna: Antingen är det fel på lagarna, eller på deras tillämpning.

Jag var på väg till motdemonstrationen i går, men hindrades av mitt eget slarv. Mobilen var försvunnen och det innebar att jag måste gå tillbaka till de platser jag varit den senaste timmen för att leta efter den och sedan var det för sent att ge sig av till Kungsträdgården. Kanske lite lättad, rentav? Nej, jag tror inte risken för att skadas är så stor, även om det finns gott om berättelser om våld både från polis och demonstranter.

Bild på AFA-aktivister, från nätet

Bild på AFA-aktivister, från nätet

I går kväll pratade jag med en av dem som deltagit i motdemonstrationen och hon bekräftade den komplicerade bilden. En liten grupp våldsbenägna motdemonstranter skapar stora problem vid den här typen av arrangemang.

Hon hade frågat en person i ”AFA-uniform” (svartklädd, svart halsduk, mössa med skärm) varför de uppträdde så provocerande. När de är med i en fredlig demonstration borde de kunna acceptera det, anpassa sig och inte gå omkring och se hotfulla ut.

Den svartklädde visade sig vara dansk och han svarade: ”Vi har inte kommit hit för att sjunga sånger. Vi har kommit hit för att slåss!” Just denna lilla grupp provokatörer skymmer ibland det verkliga problemet, att nazister marscherar på gatorna i Stockholm och i andra svenska städer.

Det här inlägget postades i Debatt. Bokmärk permalänken.

22 svar på Tunga moln

 1. Olgakatt skriver:

  Jag kan inte heller för mitt liv förstå att polisen ger tillstånd till nazister och fascister att demonstrera eller hålla torgmöten.
  Sen dessa yrkeshuliganer som verkligen inte kommer för att sjunga sånger utan just för att slåss, gärna maskerade – varför haffar man inte dem direkt? Det är inte tillåtet att vara maskerad, punkt. De tycks ju inte bry sig om i vilket sammanhang de slåss, fotboll eller politik, sak samma för dem. Risken är ju stor att deras agerande bara hjälper SD och SVP att få fler röster från högersidan.
  Synd att inte alla kyrkklockor ringer alarm för fara överallt där nassarna drar fram.

 2. hyttfogden skriver:

  Förra lördan stog det en tocken en figur på vårt torg i stan och prata och prata och
  snuten hade satt upp kravallstaket och mot detta lutade sig några ungfôlk med ryggen åt talarn. Och klockera i körka ringde så finnt för det hade biskopen i Kallsta bestämt. Mer väsen var det inte här.

 3. Musikanta skriver:

  Här i Mogata är det lugnt. Inga demonstrationer – varken rasistiska eller antirasistiska. Men jag skulle nog tänka mig för två gånger innan jag gick iväg till någon demonstration, antingen av det ena eller andra slaget. Bra att du slapp gå dit!
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Jo, jag tänkte mig för några gånger, men man hade utlovat lugna hörnor och dessutom är tanter extra välkomna, eftersom vi anses ha en lugnande inverkan på alla inblandade!

 4. Karin på Pettas skriver:

  Vi lever i en ruggig värld.
  Vid Finlands gräns mot Ryssland har Putin stationerat 3000 soldater i dagarna
  Och ingenting tycks människan har lärt sig av sin historia
  Till all lycka lever vi rätt fredligt ännu i vårt lilla samhälle här men vi har också röster som ropar nazistiskt.

  • Karin skriver:

   Ja vi lever i en ruggig värld, men kan vara tacksamma att vi ändå hamnat i ett relativt fridsamt hörn av den.

   Den 1 september är ju ett ominöst datum. Precis 75 år sedan Tyskland invaderade Polen.

 5. Pysseliten skriver:

  Svenskarnas Parti lockar än så länge en liten skara som inte är rumsrena och BORDE vara lätta att stävja. Mer skrämmande är Sverige Demokraternas framfart i media. Vattenkammade och vältaliga sprider dom samma budskap i en städad förpackning. Jag vill inte ha dom i riksdagen och undrar varför partiledarna inte gör gemensam sak och argumenterar mot SD?

 6. Skogsgurra skriver:

  På tal om politik så får Lövet min röst.

  Det har blivit lite för mycket glidningar i politiken. Så nu är det bara att hoppas att hans egna glidningar har en solid grund.

  Men jag fattar fortfarande inte hur jag ska uttala hans namn. Att pilla bort en ”flugskit” med hänvisning att den skulle vara ett främmande element i språket, kanske till och med lite fisförnämt, tycker jag är fånigt. Men vill han heta Löven så får han väl det då – konstigt bara att alla andra säger Lövén.

  • Karin skriver:

   Håller med om att det var dumt att ta bort ´. Kanske skedde i ungdomligt oförstånd? Eller kanske i tron att det inte gör någon skillnad?

 7. Kulturchefen skriver:

  Alla röster räknas. Noga, och sammanlagt tre gånger om jag minns rätt. Skänk en tanke till alla som jobbar ideellt med valförrättning; det är demokratins stöttepelare, det!

Kommentarer är stängda.