Solförmörkelse? Nu?

På lite håll och utan glasögon trodde jag ett ögonblick att vi fått röda näckrosor. Eller i alla fall orange. Men det var solen som speglade sig bland näckrosbladen.röd sol

Den såg mest ut som en augustimåne, trots att det var mitt på dagen. Eller som solförmörkelse.

röd sol 5

Och så kom det en häftig vindil som blåste ner några tunga grenar strax intill bilen. Det kändes olyckbådande. Och snart kom lukten av brandrök. Ingenting på radion så jag kollade nätet. Facebook var fullt av meddelanden om den stora branden utanför Sala. Det är ju sju – åtta mil bort! Och ändå skyms solen och brandlukten sticker i näsan.

Nu tycks branden vara under kontroll, men ett tungt jobb har det varit och det kunde gått mycket värre om det inte kommit oväntad hjälp. Nej, inget regn, det hade ju annars varit det bästa. Men just som man fick veta att försvarsmaktens helikopter pajat och skulle ta minst tolv timmar att fixa, då ringde en person som har ett helikopterföretag i Hudiksvall. Han hade hört talas om Sala-branden och undrade om det behövdes hjälp. För i så fall hade han tre små och en stor helikopter i närheten av Sala, på hemväg från en skogsbrandsläckning på Västkusten. Mycket välkommen hjälp från ovan!

Uppdatering 4 augusti, klockan 21. Det verkar som om branden fortsätter, trots allt. Hettan och torkan ger elden goda chanser att sprida sig. Nu täcker den en dryg kvadratmil och verkar inte avta. Röklukt och sotflagor sprider sig miltals omkring. brandkarta

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 svar på Solförmörkelse? Nu?

 1. Skogsgurra skriver:

  Näckrosorna i Giverny! Du hade nog väntat dig den kommentaren?

  • Karin skriver:

   Japp. Jag hann tänka tanken när jag såg ”näckrosen”/solspeglingen. Men sedan hann jag också tänka nästa tanke: Äsch, ingen idé att ta fram målarfärger. Röda näckrosor är sååå Giverny!

   • Skogsgurra skriver:

    En av Cézannes stora målningar tar upp en långvägg på MoMA. Fan for i mig så jag ställde mig framför den och harklade mig lite lätt. Det behövdes inte mer för att jag skulle få ett gäng åhörare.
    Jag berättade det jag visste om Palle (OK, jag kallade honom Paulie) och hur lätt han hade för att snöa in på vissa motiv. Det där berget, till exempel. Och nu dom där jämrans vattenliljorna, dårå.
    Jag menade att vi på grund av hans envisa fixering vid vissa motiv hade gått miste om många fina målningar och att det var lite oförskämt av Palle att inte ge oss lite mer variation. Jag menar – ungefär sex yards med vattenliljor – vad säger man?

    Jag tackade sedan för uppmärksamheten, fick applåder och sökte upp Hyttis. Hon hade som vanligt dragit sig undan. Förstår inte varför hon alltid gör det…

 2. LupusLupus99 skriver:

  Snart kommer även ett flygplan av den här typen, som man har lånat av Italien.

 3. Skogsgurra skriver:

  Det inlöper meddelanden från Stora Skedvi att det faller sotflagor och förkolnade barr från himeln. Dom ligger ju längre bort än ni. Vad faller från himeln hos er?

  • Karin skriver:

   Usch ja, sotflagor på bilar i Krylbo och troligen i Horndal också. (Vi lämnade rekordhettan i Horndal för lite svalka på Urvädersgränd. Från 33 grader – och rekordvarma 34,3 i Sala – till bara 29 i Stockholm.) Branden härjar nu på en dryg kvadratmil och det är bara att hoppas på lite regn, annars blir det svårt.

 4. Musikanta skriver:

  Näckrosorna har ju Monet målat, eller? Jag fick se dem första (och enda) gången på MOMA och blev helt tagen. Det var ju ett helt runt rum med bara näckrosor.
  Ingrid

  • Skogsgurra skriver:

   Jorå, eller Euro, som vi säger ibland. Visst är det Monet.

   Men Monet och Cézanne hade lite av samma envisa koncentration på ett och samma motiv. Det intressanta var att ingen protesterade eller ens påpekade att jag var ute och cyklade.

   Det var först här som Karin och du drog ner brallorna. Det säger en del om MoMA och dess besökare.

  • Karin skriver:

   Musikanta, jag tror Skogsgurra testar vår uppmärksamhet. Och den är ju god!
   ”Näckrosrummet” på MoMa är verkligen fascinerande.

   • Skogsgurra skriver:

    Njae – det är nog en alldeles för välvillig tolkning.

    Möjligen att Freud var med på ett hörn. Jag kan inte låta bli att tycka mycket mer om Cézanne än Monet. Cézanne jobbade träget med sitt berg medan Monet mera känns som han vevade en sedelpress med sina ”intryck”.

    Intressant ändå att ingen ens harklade sig eller höjde ett ögonbryn.

 5. Kicki skriver:

  I går gick jag in och stängde dörrar och fönster och stängde av ventilationen. Det var för mycket rök i Mora också.
  Ändå får man väl kanske uppskatta att det inte var Forsmark.

  • Karin skriver:

   Usch, mycket rökigt fortfarande, även om solen orkar sig igenom rökdiset nu. För ett par timmar sedan såg man knappt Storön. Och även om det är illa nog som det är kunde det ju ha brunnit på ännu värre ställen, ja.

 6. Pysseliten skriver:

  Karlsloken åkte till Borlänge med dottern igår (hon ska plugga ett år där), dom kom hem med fantastiska bilder på rökmolnet, vita flagor på bilen och det kommer fortfarande röklukt ut ur fläktsystemet när man sätter sig i bilen …

  • Karin skriver:

   Ja rök och aska sprider sig vida omkring. Kanske, kanske det sänker temperaturen någon grad och hjälper till i brandbekämpningen också?

 7. Cecilia N skriver:

  Det sägs att röklukten som kan kännas i Sollefteå härrör från Sala-branden.
  Och då är det antagligen den lukten vi har känt här också ibland.

  • Karin skriver:

   Röken ska ha nått Härnösand, sägs det. På nyheterna drog man till med Kiruna i den allmänna upphetsningen, men det tror jag inte riktigt på.

Kommentarer är stängda.