Olof kastar första kallstenen…

Det var ganska glest på badstranden i går, trots det varma vädret. Och det kändes faktiskt lite kallare i vattnet än dagen innan, även om det fortfarande handlar om temperaturer gott och väl över 22 grader. Jag kommenterade badtemperaturen till en av de få andra medbadarna vid stranden.

”Klart det är kallare idag”, sa hon ”Olov kastar ju första kallstenen.”olov kastar

Bondepraktikan! Jag kollade upp uttrycket när jag kom hem: Förr ansåg man att det egentligen inte går att bada efter Olov, den 29 juli, för då blev det för kallt i vattnet. Några tappra typer kanske fortsatte till andra kallstenen, på Larsdagen, den 10 augusti. Och de verkliga vikingarna härdade ut till tredje kallstenen som Bartolomeus kastar, vid Barrmäss, den 24 augusti.

Det ser jag som en utmaning!

 

Det här inlägget postades i historia, Livet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Olof kastar första kallstenen…

 1. Hans Pettersson skriver:

  Jaha ja, där hade vi kallstenen och Bondepraktian. Är inte så inläst på den. Tror nog man kan bada hela augusti här i landet. I själva verket är först nu sjöarna börjar bli varma, åtminstone söder om Dalälven.

  • Karin skriver:

   Klart det ska badas i augusti och gärna i september också! Förra året körde vi en badutmaning på FB, några stycken. ”Bada varje dag under sommaren”, var fältropet. Det gällde alltså att hitta ett vattendrag oavsett var man befann sig och det gick förvånansvärt bra. Sedan fortsatte vi av bara farten hela september också och några tog till och med vinterdopp, dock inte jag.

 2. Agneta skriver:

  Apropå dagen i dag:

  Om det regnar Petri Fäng blir det regn hela månaden. Efter den dagen växer potatisen i ett fläng! Sades i Västergötland.

  Petri fängelse – Denna benämning på dagens datum fanns där, till minne av att aposteln Petrus ska ha blivit fri från sin fängelsevistelse denna dag, på dagens datum före 1901, då det utgick. Den har även funnits i den förkortade versionen Petri fäng. och den latinska Petrus in vinculis, vilket har lett till att dagen i folkmun i Norge kallades Per vinkel. Av Peter fäng tog man ett väderleksmärke: Regnar det Peter fäng, blir det värre med regn. Sörmländska bönder sade: Regnar det Peter fäng, blir det söte i säa och mjölet blir dåligt.

  Här nere i Skåne skiner solen än så länge.

  • Karin skriver:

   Intressant! (Ack, vilken okunnig hedning jag är – visste inte ens att Petrus hade suttit i fängelse…)

   Här regnar det i dag, så då vet vi vad vi har att vänta resten av månaden.

 3. Pysseliten skriver:

  Aha! Vem kastar sista kallstenen? Jag heter förresten Anna också, namnsdag den 9:e december. Det kanske kan vara något att sikta på! (Minst)

Kommentarer är stängda.