Från sjö till ö

Dags för en utflykt. Lite svårt att lämna sjön, nu när den är som simvänligast.  rossen mot sandvika

urvgr 17 juli 14Tröstar mig med en sjöglimt vid nästa mellanlandning. Värmen skapar märkliga effekter. Ett rosa moln av duggregn dras åt sidan, som om det vore ett lätt draperi av tyll och bakom det bildar avlägsnare moln effektfulla kulisser.

dimma gotland

Och när jag vaknar upp på nästa destination, mitt på Gotland, är världen ett milt dis, där bara de närmaste träden kan urskiljas.

Men sedan klarnar det och det badas, dyks och simmas för fullt överallt. Om någon betraktade ön uppifrån, från luften, skulle det se ut som om befolkningen bara ramlar av den lilla öplätten, ner i vattnet åt alla håll. badförbud

Till och med där det råder badförbud badas det friskt. Det gäller bara att hålla undan för båten till/från Stora Karlsö.

Det här inlägget postades i Att resa och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

30 svar på Från sjö till ö

 1. Karin på Pettas skriver:

  Jag gissar att även den här ön ser ut på samma sätt idag…
  här ramlas det också av öplätten…och alla som inte ramlar i går som om de vore
  vandrande pinnar. Nu kan vi vinka till varandra från ö till ö!
  Vink,vink…

  • Karin skriver:

   Halloj, där på andra sidan vattnet. Här äts det också saffranspannkaka. Gott. Även om de jag fått hittills varit mycket plattare än den åländska. (Dvs den Pettska.)

   • Skogsgurra skriver:

    Intressant!

    En Karin på Åland och en på Öland. Nej, visst, nej. Gotland var det.

    Då behöver vi inte ta upp den gamla minnesregeln att mellan Öland och Åland ligger Äland. Men nu gjorde jag det i alla fall.

    • Karin skriver:

     Åh! Äh? Öh…

     • Skogsgurra skriver:

      En passande och uttömmande kommentar!

     • Karin skriver:

      Men den FINNS ju! Äland. Fast då måste man ta landvägen, tror jag. Och det blir svårt när det i övrigt handlar om öar. Men vem har sagt att livet ska vara lätt?!

      • Skogsgurra skriver:

       Äland passerar man när man åker norrut mot Kramfors. Det är en raksträcka med 50-skyltar där jag ett flertal gånger räddats av att det även finns en korvmoj så att jag saktat in och därmed undgått strålningen från polisens radarutrustning. Strålning av alla slag är ju, som bekant, mycket farlig.

       Kan för övrigt meddela att morafolk är på ingående för att besiktiga Ekströms nyponsoppssked i användning.

 2. Kulturchefen skriver:

  Åh, alltså, vad skönt att få dela ett lyxproblem med någon! Jag ska ta en fjälltur och har bokat in mig på övernattning ikväll, halvvägs dit. Lilla mor ansluter på onsdag. Allt är trevligt och behagligt och det är ju inte alla som (tillsammans med sin bank) har en egen ägandes stuga i fjällen, men – jag vill inte åka hemifrån! Det är ju så fantastiskt fint ovh strängt taget bor jag ju i en sommarstuga, så vafanken ska jag åka bort för nu?

  OBS – JAG VET ATT DET ÄR ETT JÄMRANS LYXPROBLEM OCH ATT JAG ÄR LÖJLIGT PRIVILIGIERAD MEN ÄNDÅ.

  (Förlåt att jag skriker.)

 3. Kulturchefen skriver:

  och, såklart. Inte ovh, det betyder nåt annat det.

 4. hyttfogden skriver:

  Och så måste du vara hemma och vänta på nyckeln till lien.

  • Karin skriver:

   Hyttis, säg inte att du hittat en sådan också!
   PS. Kollade just på Kulturchefens hemsida och av kommentarerna att döma är det på väg att lösa sig med lienyckeln.

   • hyttfogden skriver:

    Nej, nej ingen nyckel i sikte.

    • Skogsgurra skriver:

     Annars känns nyckelprojektet lagom ostort. Bra anledning att låta det som blev ogjort förra sommaren bli ogjort igen. Säg till om det behövs en lienyckel.

     Pensionären/storfiskaren passerade just för snabbfika med knalligt bröd. Vi glömde diskutera nyckelprojektets status.

    • Karin skriver:

     Storfiskarn ser problemet som lösbart, meddelar han vid en mellanlandning i Karlshem. Lite svårare är att få ut den gamla oljetanken i källeren genom källardörren, som eventuellt sattes dit efter att oljetanken installerades på 50-talet. Men det ska nog gå det också!

 5. Hans Pettersson skriver:

  Härlig sommar! Kan meddela att Vättern idag har en badtemperatur på 22 grader. Det hör sannerligen inte till vanligheterna.

  • Skogsgurra skriver:

   På tal om Vättern och Göta kanal så läser jag just nu Folke Dahlberg. Väl värd att ta till sig.

  • Karin skriver:

   Vättern är DJUP och kall har jag förstått. 22 grader låter perfekt. Där jag badar nu är det 24 grader, så det är snart ingen idé. I alla fall inte om man är ute efer lite svalka och det är man ju.

 6. Agneta skriver:

  Är det Vättern du läser? Den håller än!

  • Skogsgurra skriver:

   Både Vättern, med fantastiska bilder av Dahlberg, och Göta kanal, med en uppbyggnad (boken alltså) som är alldeles spontan, fantastisk, poetisk, faktaspäckad.

   När jag var färdig med den började jag om.

   Det är Martinson, F. G. Bengtsson och lite Hemingway i den. Plus Dahlberg. Sällan har jag blivit så förtjust i en bok.

   Vättern är mera poetiskt hållen. Men det gör inte alls ont att läsa den. Sakta.

   • Karin skriver:

    En bok till på läslistan. Härligt, den kommer att räcka hela vintern!

    • Skogsgurra skriver:

     Blev lite fel. Det är ’Vattenår’ av Dahlberg, inte Vättern. Men den finns också i hyllorna. DEN är poetisk. Hörde ett citat (möjligen Djuna Barnes) häromdagen. ”Att hoppa från ett ord till ett annat utan att tappa balansen och i bästa fall förstå vad man menade när man läser texten om ett år” – det är lite av detta som Dahlberg sysslar med i Vattenår.

 7. Kulturchefen skriver:

  Jag har gjort nåt som man inte kan göra hemma för att undkomma lyxproblematiken; badat i Mittån. Vattenfall, stenhällar, varmt, varmt och magiskt. Så det var värt trippen! Nyckel eller ej, livet är otroligt. Vad man kan få njuta av.

 8. Musikanta skriver:

  Härliga bilder. Stockholmsbilden är särskilt fin. Även din header – är det paradisbuske?
  Vad gör du på Gotland?
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Tack! Paradis buske är det, ja. Den har sett lite sorglig ut några år, men efter att jag klippte ner den rätt brutalt förra året har den tätat till sig lite.

   På Gotland hälsade jag på dottern med familj och lägligt nog har min sjuåriga dotterdotter just lärt sig simma så hon var lika pigg på att åka och bada som jag alltid är.

   Det var fullt program och dessutom lite knackig uppkoppling, så det har blivit lite glest med nätaktiviteter. Men nu är jag tillbaka i Horndal till en någorlunda fungerande uppkoppling.

 9. Kulturchefen skriver:

  Åh, så trevligt att hoppa in här efter 48 timmar på andra sidan gränsen! Om oljetanken vill jag minnas att man fick betala ca 3000 för att få en gammal sanerad och nerskuren/bortforslad för några år sedan. Säkert och återvunnet.

  • Karin skriver:

   Välkommen tillbaka efter utflykten till andra sidan!

   Idag var kanske inte bästa dagen att tackla oljetanksproblemet, men så blev det och nu står den härutanför, stor och svart och imponerande. Lägger såklart upp den på Loppishörnan: ”Oljetank bortskänkes.” Om ingen vill ha den får jag väl knuffa ikull den och odla mynta i hålet som blev när Storfiskarn sågade bort inspektionsluckan.

Kommentarer är stängda.