Dagens bräda

rötterBegreppet ”dagens bräda” har jag nog redogjort för tidigare. Pappa snickaren myntade det när han blev pensionär och det innebär att man gör något lite mer bestående, helst varje dag. Som att hyvla en bräda. Eller laga något, eller sortera foton och sätta in i album. Att slänga en påse sopor i soptunnan är ingen bräda. Men att åka till soptippen med bilen full med slängsaker är definitivt en bräda. Att rensa land är nog ingen riktig bräda, men att gräva upp ett nytt land är det. Kolla kärran! Fyra sådana kärror blev det. Plus en massa gräs-  ogrässvål som hamnade på komposten. Bräda! Den uppmärksamma iakttagaren kankse utbrister: ”Men mänscha, ska du slänga en finfin planta med spansk körvel?!” Ja det ska jag, vi har nog och övernog. Någon som vill ha?lupinbön

Och nu blommar lupinerna för fullt – lite tidigt tycker jag – och dom längtar efter regn. När det blir för torrt för dem böjer de ner nacken lite till och det ser ut som om alla står försjunkna i kollektiv bön. Så gärna fler solskensdagar, men först en rejäl rotblöta!

Det här inlägget postades i Att odla och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Dagens bräda

 1. Kulturchefen skriver:

  Dagens bräda … jag har tjuvsått bovete och honungsfacelia på tomten bredvid min. Den är obebyggd och tillhör allmännyttan, så jag känner mig inte så skurkaktig för det, men det ska bli kul att se resultatet så småningom. Gjorde små lerbollar med frön i som jag pluttade ut över några kvadratmeter. Guerrilla gardening kallas det i stora världen.

  Vad ska det bli i nya landet?

  • Karin skriver:

   Vilket fiffigt sätt att så! Och fint med honungsfacelia – då blir bina glada!

   Sallad, sallad och mera sallad blir det.

 2. Kulturchefen skriver:

  Men, har jag inte gått och lagt mig än?!

 3. Karin på Pettas skriver:

  Undrar om gårdagens knog, att städa bagerilagret, kan räknas till en bräda?
  Tvivelaktigt….Att röja ny odlingsmark är definitivt en bräda
  Spansk körvel saknar vi hos oss. De är vackra och doftar gott men jag vet att de
  blir som ogräs med tiden. Fröna användes till att göra möbelpolish av förr i världen då vi inte ens var påtänkta….kommer dessvärre inte ihåg på vilket sätt, annars kanske du kunde dryga ut pensionen lite grann med att börja tillverkning av dylikt. Ett gott råd bara så där i allmänhet:).
  Nu ska jag se om jag kan göra dagens bräda. Det fungerar inte alla gånger att få iväg kommentarerna så få se hur det gå

  • Karin skriver:

   Joo, städa bagerilager gör man väl inte så ofta! Bräda tycker jag.

   Möbelpolish, säger du. Kanske skulle pröva lite för egen del. Oj vad möblerna skulle bli förvånade!

 4. Pysseliten skriver:

  Fira en student är ingen bräda, men rackarns vad mycket jobb det kan bli! Om man inte har varit så noga med altanstädningen, vägrar köpa halvfabrikat och helst vill tillverka grattiskort och presenter själv.
  Planerar en hel brädhög till semestern. Ska börja med att sätta klinker i källarförrådet.

 5. Pysseliten skriver:

  Just det! Fira studenten är ju mer av en skiva.

 6. hyttfogden skriver:

  Dagens bräda kan vara
  att frosta av frysen efter två års nedisning
  att städa i en klädkista på vinden där tidningarna i botten kom ut i april 2006
  ta ut några innanfönster och göra sommar
  att damma i vitrinskåpen som vi köpte på IKEA för fem år sedan
  och ja, en hel del annat …

  • Karin skriver:

   Jösses, här står brädorna som spön i backen! Frosta av frysen=bräda. Städa åtta års avlagringar i klädkista=bräda. Ta ut innanfönster=bräda. Damma vitrinskåp skulle jag nog däremot vilja definiera som ett gränsfall. Ribba, kanske?

 7. Kicki skriver:

  Vårstäda fäbodstugan och elda upp fula träljusstakar som redan var halvbrunna, en liten brädstump som tog hela dagen.

  • Karin skriver:

   Allt eldande har jag sedan länge fört in under kategorin bräda, eftersom det känns i hela kroppen att det är det. Fäbodstädning känns nog också i hela kroppen, skulle jag tro, så det kvalar också in.

 8. Skogsgurra skriver:

  Veckans bräda. Det tror jag att jag fixade idag. Hamnade hos TetraPak i Budapest och fick till allas (inklusive min) förvåning fart på en maskin som stått still lite för länge.
  Nu blir det lite tvångsledighet på plats innan flyget går hem på fredag eftermiddag.
  Verkligt hett är det här nere.

  • Karin skriver:

   Wow! Sparka igång TetraPakmaskiner gör man inte varje dag. Och det är ju själva bräd-essensen att det ska vara sällangrejer av bestående värde.

   Och vad gör man i Budapest en ledig torsdag? Konstmuseet kanske?

Kommentarer är stängda.