Utflyktstips i sommar

Utflyktstips i sommar är Olgakatts förslag till lördagstema. Gotland kanske, där jag är just nu? På sätt och vis är det ännu bättre så här års än mitt i sommaren, för mycket är på gång, men turistträngseln har inte börjat än. Men visst finns det mycket att se och göra på sommaren också, gott om plats utanför Visby och många olika landskap att upptäcka. Eller som turistbyrån säger: Jorden runt på en ö. cl

Ett annat trevligt spår är att hälsa på hos någon författare eller konstnär. Var man än befinner sig i landet kan man leta upp ett hem i grannskapet där det bott någon kreativ person. Som de mest kända, Carl Larssons Lilla Hyttnäs, eller Zorngården i Mora, Ellen Keys Strand och Elin Wägners Lilla Björka.

Om man vill botanisera bland mindre kända kreativa hem kan man gå in på De Litterära Sällskapens (DELS) gemensamma hemsida och leta upp författarhem och evenemang. Som till exempel den 22 maj klockan 18.00 då Ingmar Karlsson berättar om sin nya bok, Arvet från Bagdad,  i Wendelas Hus i Södertälje. Eller besök den stuga i Dalsland  Värmland som Almquist bodde i när han under 1800-talets gröna våg skulle bli bonde. Den 13 juli från klockan 12 firas 30-årsjubileet av stugans återinvigning. Johan Svedjedal berättar. Leta på DELS hemsida, där dyker upp nya tips vartefter.

Och här kan man läsa om det andra lörddagstemabloggarnas utflyktstips i sommar: Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Malin Olgakatt, Pysseliten och Tove.

Det här inlägget postades i Att resa, Böcker, historia, konst. Bokmärk permalänken.

24 svar på Utflyktstips i sommar

 1. Tove Olberg skriver:

  Finns hur mycket som helst att flykta ut till.
  Almqviststugan ligger inte i Dalsland utan i Västra Värmland, Graf i Åmotfors i Köla socken.
  I dessa trakter bodde jag en del av min värmländska tid, så jag har varit där. Dock bara utomhus. För att citera Almqvist: Det går an – !

  • Karin skriver:

   Tack! Jag tvekade mellan Värmland och Dalsland och kollade för säkerhets skull på nätet, som inte alltid är så tillförlitligt. Jag litar mer på dig:-) och rättar i texten!

 2. Tove Olberg skriver:

  Återkommer för att ändra min e-post. Jag finns alltså på ny blogg om du inte fått med dig det. Välkommen dit :)

 3. LupusLupus99 skriver:

  Jag kan ju då tipsa om Sundbyholm med Slott och Sigurdsristning.

  Ängsö nationalpark verkar också vara ett trevligt utflyktsmål.
  Ängsö når man med egen båt eller med båtresa med Blidösundsbolaget.

  Eller varför inte en båttur på Mälaren?

  • Karin skriver:

   Bra tips de också! Hur ska man hinna när sommaren är så kort?

   • LupusLupus99 skriver:

    Allt behöver man ju inte göra på sommaren, det finns ju
    även vår och höst. Dessutom så kommer det fler somrar.

 4. LupusLupus99 skriver:

  Länken till Blidösundsbolaget fungerade visst inte.

  Blidösundsbolaget har även fredagskvällsmatkryssningar till Blidö med s/s Blidösund.

  • Karin skriver:

   Tack för korrigerad länk – då slipper jag leta.

   He, he, gamla välkända trakter för mig. Och jag håller med. Väldigt trevliga trakter dessutom.

   I min grönaste ungdom fungerade jag som någon slags turistguide på Waxholmsbolagets båtar. Det var inte så lätt, för min uppgift var främst att guida utländska turister, som – till skillnad från svenskarna – inte alltid förstod poängen med en skärgårdsutflykt. ”Just a hell of a lot of islands!”, klagade de. Och jag berättade stolt att man brukar räkna med 24 000 öar i Stockholms skärgård. Det blev de inte alls gladare för, tvärtom!

 5. Pysseliten skriver:

  Dom där utflyktstipsen är så bra att ha på semestern om man drabbas av lappsjuka, hemma eller i sommarstugan! I Östergötland finns bla Ellen Keys Strand och Verner von Heidenstams Övralid Jag har bara besökt det senare, och det var ett förstkalssigt utflyktsmål! Vacker omgivning, bra guidning och trevligt mat- och fikaställe. Möjligen var toaletten lite avlägsen, då den låg vid garaget – en bit bort från hus och fik, men nära parkeringen.

  • Karin skriver:

   Det är alltid intressant och oftast roligt med dessa platser som sköts och visas av kunniga människor. Och det vimlar av dem! Mer eller mindre kända som sagt.

   Jag utgår från att den Store Skalden inte behövde gå ända till garaget med sina behov, utan att det är mer för sentida besökare?

 6. LupusLupus99 skriver:

  Pyss, jag personligen är mer förtjust i von Heidestam d.ä. skapelser.

 7. olgakatt skriver:

  Tack allihop ovan för fina tips! Några ställen har jag varit på men det är måånga jag inte sett.

  • Karin skriver:

   Det är lite som med alla böcker man vill läsa. Jag har kommit fram till att även om det vore möjligt att prioritera fram de allra viktigaste, bästa, mest oumbärliga, så skulle man ändå behöva åtskilliga livstider för att hinna med. Så det får bli lite som det blir, både med böcker och besöksmål: sånt som kompisar tipsar om och sånt som råkar komma i min väg. Och det blir för det mesta väldigt bra.

 8. Musikanta skriver:

  Skäms över att jag inte besökt Ellen Keys Stran, östgöte som jag är. Men det kan ju bli en utflykt dit i sommar. Kent brukar alltid vilja resa till Vadstena och det ligger väl inte så långt därifrån.
  Ingrid

 9. Gnuttan skriver:

  Tack för spännande tips! Några av dem kommer helt klart klämmas in i en framtida Värmland-Dalarna-semester. I år är det dock Småland och Östergötland som gäller med danska svärföräldrarna, och Bohuslän såklart; svårt att undvika för min del. Verkligen roligt att kunna presentera andra delar av Sverige för familjen än bara norra Bohuslän dock. Något som började med Stockholmsresan med Sonen under februaris sportlov, sedan får vi kryssa av område för område. Gotland ska vi så klart också besöka – hade lyxen att vara där sju gånger på en och samma sommar (”sommarluffade” med fraktfartyg med hemmahamn i Skite), för omkring 25 år sedan, sedan dess har jag inte varit tillbaka.

  • Karin skriver:

   Om du ska till Småland-Östergötland finns det ju gott om författarbostäder, Ellen Key och Elin Wägner till exempel. Och Gotland är ju så fint! Det blir nog någon Gotlands-vecka för mig i sommar också.

Kommentarer är stängda.