Tjocksmock, utedasslock!

havetlugnt

Så här lugnt och fint var havet igår när jag åkte till Gotland och tur var det, för jag blir alldeles för lätt sjösjuk. Jag tar inte ens Djurgårdsfärjan frivilligt om det blåser.

stunget kHär på Gotland har jag bland annat studerat runor. På bilden till vänster kan man se ett stunget k. Om det är utan prick – alltså ostunget – uttalas det som k. Men här är det alltså ett ”g” som i gutamål. Det är också loggan för föreningen Gutamålsgillet, här taturerad på  tecknaren och textförfattaren Bosse Carlgrens vänstra arm.

På en affisch för föreningen Gutamåsgilletl, sitter samma logga på någons rumpa, med texten ”Engagemang inpå bra skinnet.”

Bosse Carlgren? Ja, just den Bosse Carlgren, som ritat denna logga och som skrivit texter åt Lill Lindfors, Magnus och Brasse och många andra. Till exempel smurfarnas sånger på svenska. Och svordomsvisan.

I en presentation på Arkivcentrum i Visby fick vi  veta att Bosse Carlgrens arkiv är på väg att lämnas över till arkivet. Han berättade lite om vad som finns i det och det är – mycket! Skisser från arbetet som illustratör, loggakonstruktör, textare och från textskrivandet. Väldokunenterade arbetsprocesser, utkast, ändringar, färdiga produkter. Rena rama önskearkivet för en arkivinstitution, ett arkiv i gränslandet mellan personarkiv och företagsarkiv. Och där finns också en fortsättning på svordomsvisan. Hemligstämplad förstås, men jag avslöjar ändå några rader:

svordomsvisan

Det här inlägget postades i Att rita, Att skriva, konst, Ord och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Tjocksmock, utedasslock!

 1. Musikanta skriver:

  Vilka äventyr du är med om! Bara att åka till Gotland si så där…
  På tiden att jag fick lyssna till svordomsvisan – Caspar, 4,5 år skulle gillat den skarpt!

  • Karin skriver:

   Japp, bara sådär:-) Fast det var förstås ett årsmöte som var inplanerat sedan ett tag tillbaka så helt spontant var det ju inte. Men väldigt lyckat och jag blir så otroligt imponerad av alla dessa fantastiska arkivinstitutioner som vi har runtom i landet.

 2. Olgakatt skriver:

  Jag bara gottar mig i visan…..

  • Karin skriver:

   Det finns en spännande tillkomsthistoria, som bygger på Barbershop-förebilder, med komplicerade rimflätningar. Allt det ingår, steg för steg i arkivmaterialet.

  • Karin skriver:

   Förebilden är barbershoplåten Zuckermanns fantastiska gris, eller vad den nu kan heta på svenska.

 3. Kicki skriver:

  Bra tips, SD var här och pratade till ryggar idag. Jag tar upp visan på fb med anledning av besöket.

 4. Lotten Bergman skriver:

  UTEDASSLOCK! Oh, nu måste jag få svära åt något!

Kommentarer är stängda.