Rättelser, tillägg, frågor och klarlägganden

Uppdatering: Oj vad jag lär mig av alla kunniga kommentarer! Jag tar det blomma för blomma.

Det är olika bud om gårdagens blommor. Orange näva eller nejlikrot? Cessi N föreslår nejlikrot och det verkar stämma om man kollar runt lite.

röd blomma

nejlikrot2Uppdatering: Cecilia får instämmanden från sakkunnigt håll. Jag tror vi vågar slå fast att det är nejlikrot.

Och så har vi de där blå klockorna som inte är blåklockor och inte heller knölklockor (för knölklockor kommer senare, de har inte ens några knoppar ännu). Men vad är det då?

inte knöl inte knölklocka

 

 

Uppdatering: Klockhyacint säger Olgakatt (som har dem i både blått och rosa) och Annika.

Ja så var det dillpionerna då, som vill ha ett klarläggande. Det är inte så att det finns bara en primadonna. Det är ett helt primadonnagäng. Jag har fotograferat dem vid solnedgången och de ser kanske lite trötta ut, men de vill i alla fall vara med på bild.piondivor

Uppdatering: Det ÄR kanske inte dillpion trots allt. Annika lanserar tanken att det är herrgårdspion, eftersom dillpionen ska vara ännu ”dilligare. Så här skriver Odla.nu:Det är inte helt enkelt alla gånger att veta vilken man har. Dillpionen, Paeonia tenuifolia, blandas allt som oftast ihop med herrgårdspionen, Paeonia x hybrida, som är en korsning mellan den sibiriska pionen Paeonia anomala och dillpionen och kan ha mer eller mindre finflikiga blad.

Javisstja, fotbladingen. LL99 och SG var lite undrande inför namnet, med all rätt: Den heter inte fotblading utan fotblad, eller Podophyllum hexandrum och under det namnet finns den avbildad på nätet i olika stadier, med sin lilla vita blomma till huvud och med sin kraftiga orange frukt.

smörbollDen här lilla godingen kallar jag helt enkelt för smörboll, men jag misstänker att det kan finnas andra namn på den också. Någon som vet?

Uppdatering:Detta kära barn har många namn; daldocka (ranunkel) säger SG och bullerblomster säger Hyttis.

Annars tror jag nästan att jag har koll på det mesta. (Ja, ja, jag hör fnittrandet från rabatten där man förbereder nya överraskningar varje dag. Men jag överlistar er nog vad det lider!)

Den här lilla anspråkslösa blomman till exempel som plötsligt bara stod där idag och såg söt ut. Nog är väl det en spetsmössa?

spetsmössaUppdatering: Annika instämmer och kompletterar med vit spetsmössa (tiarella cordifolia).

Och den där lönnplantan i bakgrunden har definitivt satt sin sista potatis. I morgon bor den inte längre i perennrabatten!

Det här inlägget postades i Att odla och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Rättelser, tillägg, frågor och klarlägganden

 1. Olgakatt skriver:

  De blå klockorna är klockhyacinter. Jag har dem litet här och där i både blått och rosa. Jag gillar dem för att de är vackra och så blommar de när alla andra lökväxter är slut.

  • Karin skriver:

   Tack, perfekt, då vet jag vad jag ska fråga efter för jag vill gärna ha fler. En lökväxt, säger du. Då måste de ha legat och vilat sig i jorden i många år, för jag har inte lagt märke till dem förrän nu. Och jag har garanterat inte satt några lökväxter i perennrabatten.

 2. Skogsgurra skriver:

  Den lätta! (gulblomman). Att det är en ranunkel är ju alldeles klart. Jag tror att den kallas ”daldocka”. Det var åtminstone vad jag hörde i min avlägsna ungdom.

  • Karin skriver:

   Ja, daldocka! Och när jag googlar på det namnet hamnar jag på smörboll. Där ser man. Jag googlar tydligen alldeles för lite.

 3. hyttfogden skriver:

  Daldocka även kallad bullerblomster. Det sistnämnda brukade min morfar säga.

 4. ”Smörbollarna” är Trollius. Engelsk klockhyacint (Blue bells), Herrgårdspion (förväxlas ofta med dillpionen men en äkta dillpion har ännu dilligare blad), Nejlikrot och vit spetsmössa (tiarella cordifolia).

  • Karin skriver:

   Tack Annika – imponerad av dina kunskaper! Och här jag jag gått och trott i hela livet att det är dillpion. Min trädgårdskunnige farbror trodde det också och berättade när jag var barn och så har jag bara fortsatt att tro det. Men visst är det herrgårdspion. Jösses, inte vågar jag berätta det för pionerna – då blir de väl ännu malligare och kräver att jag ska skaffa herrgård också!

 5. Karin på Pettas skriver:

  Jag har försökt sända kommentarer på din blogg några gånger den senaste veckan, men si det har inte gått som jag har velat…
  Men jag ger inte upp, jag försöker och försöker…. ha det gott i alla fall och hälsa den fina dillpionen så mycket att de liknar en primadonna:)
  /Karin på Pettas

  för 3 timmar sedan
  Fortfarande problem? Vad händer när du försöker? Blir det något meddelande eller ingenting?
  PS: Dillpionen är numera upphöjd till herrgårdspion och malligare än någonsin!/Karin

  för ungefär en timme sedan
  Nu har jag testat och jag kan skriva kommentaren, men jag får inte iväg den. Allt är dödare än dött. Vill inte …
  Jag håller med om allt!:), fast pionen skulle jag ha gått bet på:)
  /Karin på Pettas

  • Karin skriver:

   Jag lade in kommentaren från facebook här med din adress för att se om det funkar och det gör det ju. Men jag gissar att det inte löser problement, för det är ju min ip-adress som jag skickar från och då blir det ju inger riktigt fullskalig test på varför det inte fungerar. Mystiskt.

   Hoppas det löser sig för det är alltid så trevligt med dina kommentarer!

 6. Kulturchefen skriver:

  Det får gärna vara nejlikrot, men den ser ut som en näva. :) Med åkerbärsblad därtill! Klockhyacint hade jag aldrig knäckt, jag tänkte på nåt helt annat. Fina är de alla oavsett.

  • Karin skriver:

   Det vittnar om ett öppet och generöst sinnelag, Kulturchefen, att neklikroten (rötterna?) slipper byta identitet en gång till. Åkerbärsblad är det ju helt klart!

Kommentarer är stängda.