Fågelskådardags

Fiskgjusarna då? Hur går det för dem? Ack, det är tomt och öde i Pirets och Madis gamla hem. Någon har lagt en kraftig bom tvärs över boet som för att meddela att det är stängt. Men båda har setts där som hastigast i vår. Jag tror att dom bestämde sig att börja på nytt i ett annat bo. Det blev ju så mycket tråkigheter förra våren med den där Doris.

ilmar och piretMen Irma och Ilmar hänger ihop och har hunnit få ägg. Jag är lite osäker på hur många ägg det är, Irma ruvar mycket plikttroget och reser sig aldrig upp när jag tittar in i boet. Ilmar kommer flaxande då och då med en fisk, eller bara för att kolla läget. Som på bilden. Precis efter att han satt sig bredvid Irma, lutade han sig fram som om han lyssnade på hennes hjärta (där var jag för långsam med avbildningen) och så flög han iväg igen.

fisk!Och så finns det ett tredje bo, i Lettland, tror jag (eventuellt i Litauen). Jag har inte lärt känna fåglarna så bra och vet inte ens vad de heter, men de har i alla fall hunnit få minst en unge, som man ser till vänster, bredvid äggen.

Uppdatering: Nu är alla tre ungarna kläckta i tredje boet. Bilden är från kameralänken i går. tre

Skulle man i stället vilja studera svart stork eller skrikörn går det också bra. På looduskalender.ee finns mycket att ägna sig åt. Men jag tror att jag nöjer mig med Irma och Ilmar, annars blir det inget annat gjort i sommar.

Det här inlägget postades i fiskgjusarna, Livet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Fågelskådardags

 1. LupusLupus99 skriver:

  De Lettiska gjusarna heter Lauma (mamman) och Perkons (pappan).
  Namnen kommer ifrån den Baltiska/Lettiska mytologin.
  Perkons är deras motsvarighet till Tor i den Nordiska mytologin,
  Lauma är en skogsfe enligt samma mytologi.

  Det har konstaterats att Perkons är en riktig hejare på att fiska och
  kommer alltid med stora stora fiskar. T.ex. Gäddor.

  Det tyder ju på att fisktillgången är god och att det förhoppningsvis
  samtliga ungar kommer att klara sig. De är dessutom kläckta med ganska
  kort mellanrum så storleksskillnaden är inte så stor heller.

  • Karin skriver:

   Tack! Var hittar du info om dem? Jag letade lite men hittade bara en länk med mycket sparsamt innehåll.

 2. LupusLupus99 skriver:

  Jag glömde säga att Madis och eller Pirets har synts till vid kameraboet några
  enstaka gånger, dock ej tillsammans utan det verkar mest som om de vid de
  tillfällena har jagat bort någon inkräktare. Så de kanske finns i närheten ändå.

  • Karin skriver:

   Jag är övertygad om att de slagit sig ner på något mysigt ställe i närheten, där de får lite mer privatliv. Det var nog inte så kul att vara TV-kändis trots allt. Och så hoppas jag innerligt att någon plockat bort den där otympliga trasiga sändaren på Pirets rygg!

 3. LupusLupus99 skriver:

  Allt jag vet om dem kommer ifrån diskussionstråden.

Kommentarer är stängda.