Lördagstema: 50 nyanser av rosa

döda kvistarRosa – vad kan vara mer intensivt rosa än körsbärsblom? Jag hade hoppats kunna rapportera om körsbärsblommorna i Kungsträdgården idag.

Men när jag gör en utflykt till Kungsan för att undersöka blomningsläget ser det ut så här. Inte så lovande. Det verkar rentav vara färre knoppar nu än i mars när jag kollade. De här kvistarna ser inte ut att vilja leverera några blommor i vår.

Men då kanske jag ska skriva om Rosa Luxemburg i stället, tänkte jag. En spännande person under en spännande period. Men jag kan inte tillräckligt om henne och den tid hon levde i, så det känns lite äventyrligt. Det får bli 50 nyanser av rosa i stället.

Många rosa himlar. Den rosenfingrade – rhododaktylos – gryningsgudinnan…

rosa himmel

Och ännu fler rosa blommor. Höstanemon, äppelblom, paradisbuske, löjtnantshjärta, nyponros, rhododendron, okänd klocka, stjärnflocka och pion.

rosa1

Och här ska det bli en sådan rabatt som jag tror att min mamma ville ha. Hon gillade milda färger, malva, rosa, gråblått, bleklila. En sån rabatt tänkte jag mig här. Jag hann börja på den i somras men i år ska det bli lite till. Ni får försöka föreställa er den så länge. rosarabattOch tipsa gärna om lämpliga perenner som trivs i mycket väldränerad (snudd på torr) jord med sol från ungefär 12 och resten av dagen.

Övriga lördagstemabloggare finns här:  Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Malin Olgakatt, Pysseliten och Tove. Musikanta står för aprilförslagen och nästa vecka är det Rim och ramsor

Det här inlägget postades i Att odla, färg, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Lördagstema: 50 nyanser av rosa

 1. Kicki skriver:

  Det är nog snudd på öken i den där rabatten utmed väggen. Taket hindrar allt regn att nå dit. Sparris, testa med sparris, det funkar ju här så då borde det väl gå där också. Det tar några år men det kan det vara värt. Färg? tja grönt är väl fint.

  • Karin skriver:

   Grönt är min favoritfärg, absolut! Men det skulle ju bli en Hommage a ma mère, en mammarabatt, som hon hade velat ha haft den om hon orkat ge sig på vildvuxenheten.

 2. Karin på Pettas skriver:

  Rosa stockrosor borde också fungera.
  Malva klarar också torka rätt bra.

  Du tänkte också skriva om Rosa Luxemburg.
  Två tankar och ingen handling med andra ord, för så tänkte jag också.
  Rosa körsbärsblomning lyckades Musikanta få till på sin blogg idag:).

  • Karin skriver:

   Jag håller tummarna för att stockrosorna från Pettas ska ta sig – och gärna vara rosa, dessutom, men alla färger är välkomna när det gäller stockrosor. De är planterade närmast verandan, på en egen liten hylla. Malva är en bra idé och alldeles rätt färg dessutom.

 3. Tove Olberg skriver:

  Fint nyanserat Rosa inlägg!

 4. Olgakatt skriver:

  Lavendel står sig bra mot rosa, har långa rötter, gillar sol och klarar torka bra.

  • Karin skriver:

   Låter lovande. Jag satte lite lavendel i kanten på försök i höstas. Kan vara i kallaste laget för lavendel, men å andra sidan har det ju varit en rätt mild vinter. Å tredje sidan har det inte varit något skyddande snötäcke… Vi får se hur det artar sig.

 5. Eva skriver:

  Måtte blomningen i Kungsan vänta på mig. Jag är snart tillbaka och har lovat Milton att när de blommar så får man äta glass, spelar ingen roll vad det är för dag!

  • Karin skriver:

   Det lär dröja, Eva. I värsta fall ända till nästa år, eftersom många knoppar verkar ha startat för tidigt och sedan frystorkats under kalla nätter. Men då får vi väl ta med de unga männen till Rosendals trädgårdar, eller något annat som blomstrar!

 6. Gnuttan skriver:

  Det är inte alltid det blir som man tänkt sig, men jag hoppas nu att körsbärsblommorna kommer på andra tankar och tittar fram även i år. De är ju så fina! Här, längre söderut, har de i all fall så smått kommit igång.

  • Karin skriver:

   Ja, några eftersläntrare borde ju kunna klara sig, tycker jag! Ibland är det bra att inte ha för bråttom.

 7. Musikanta skriver:

  Så fint inlägg om rosa – trots att du som jag fick nöja dig med körsbärsblom från förra året. Underbara himlabilder och utsikten från bostaden som jag är så avundsjuk på som du vet.
  Vad gäller Kungsan har jag väl för mig att det inte blommar där förrän i maj, eller? Det har ju varit rätt så kallt sista tiden också. De kommer säkert i alla fall, de rosa körsbärsblommorna så småningom.
  Stjärnflocka är en av mina absoluta favoritblommor. Hade många i vår förra trädgård i Söderköping. Till och med en ståtlig buskpion. Det var en sån där gammaldags uppvuxen trädgård med rabatter och massor av perenner. Här i Mogata växer det ingenting i trädgården (mer än mossa och lite gräs), dels beroende på mitt bristande trädgårdsintresse, dels för att det är styv lerjord överallt.

  • Karin skriver:

   Vilken lyckad kombination: ditt trädgårdsointresse och den hopplösa lerjorden! Tänk vad du skulle vara frustrerad om du vore odlarentusiast!

   Kungsträdgårdsblommorna har blommat alltifrån tidigt i april tilll mitten på maj, men den officiella körsbärsblomhögtiden hålls kring den 27 april. Hoppas det blir några blommor alls i år. I värsta fall har alla knoppar frusit bort.

Kommentarer är stängda.