Alla har nog lite ont i magen… eller reklamens makt

vingrdhStockholm Water Front har haft fler turer än jag mindes. Först ritade Gert Wingårdh ett förslag till kongresscenter på den tomt där Klara postterminal tidigare låg. Det var kring år 2000; byggnaden höll sig någorlunda i nivå med kringliggande hus och skulle ha passat bra till Stadshuset med sitt tegel.

Här är förslaget på lite närmre håll. Ser ju riktigt trevligt ut! Möjligen kan man invända att trafiklederna vid Tegelbacken på något mystiskt sätt har trollats bort på denna skiss. wgrdh

Men detta förslag underkändes alltså eftersom man ansåg att det var för stort på den platsen. Föga anade man då!

År 2006 togs det nya tag och nu gick uppdraget att rita ett kongresscenter till White arkitekter.  Skönhetsråden avrådde i sitt remissvar:  Efter att ha tagit del av det välbearbetade remissmaterial som föreligger kan rådet, trots att projektet i ett flertal punkter förbättrats från tidigare alternativ, ändock inte acceptera förslaget till detaljplan.

Men man körde på och resultatet överraskade många. ”Alla har nog lite ont i magen över att det blev som det blev”, säger Teres Lindberg, som då var vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden i en intervju i Svenska Dagbladet den 20 juni 2910.

”Vi är ju lekmän och måste lite på de beslutsunderlag vi får se. Men där är bara de fördelaktiga vinklarna med.”

Alla hade dock inte ont i magen. Dåvarande stadsbyggnadsborgarrådet Mikael Söderlund till exempel, var inte alls orolig för att att anläggningen skulle bli för stor. Sedan lämnade han politiken för att bli PR-konsult och uttalar sig inte längre om Water Front.

Så det finns anledning att engagera sig i stadsbyggnadsfrågor, verkar det som. Och den där skissen som utgjorde underlag för beslutet om Stockholm Water Front, den skulle jag väldigt gärna vilja se. Det kanske blir en utflykt till stadsarkivet, vid tillfälle.

Halloj, lördagsbloggare: Jag kom lite från ämnet, men ändå inte, eftersom poängen är att säljande broschyrer som gör reklam för sina byggprojekt är ett slags reklammaterial, vilket ställer extremt höga krav på att beslutsfattare granskar dem kritiskt.

Kanske blir det lite mer om reklam i morgon. Här finns övriga lördagstemabloggare, som nog håller sig till ämnet lite bättre än jag: Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Malin Olgakatt, Pysseliten och Tove.

Det här inlägget postades i Debatt, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Alla har nog lite ont i magen… eller reklamens makt

 1. HeLena skriver:

  Ofta tycker jag att ”beslutsfattarna” ser till att få igenom sina idéer till varje pris, utan att tänka på konsekvenserna. Och ja, jag är dålig på att engagera mig och säga ifrån…

  • Karin skriver:

   Just i stadsbyggnadsfrågor undrar man ibland hur beslutsgången går till. Hur pass mycket inflytande skaffar sig byggindustrin? Hur ser tjänstemännens egna agendor ut. Hur stor chans har en stressad politiker att sätta sig in i olika byggärenden tillräckligt grundligt?

 2. Tove Olberg skriver:

  I från ämnet … en variant på ämnet! Så går du händelserna i förväg 2910 …. , men det gör ju inget … arkitektur, politik, vatten,avlopp, biltrafik, parkering, det är många trådar i en stadsplanering förstår jag. Här i stan ska nu uppföras ett höghus mitt i , ….. bostäder åt…, – det är ju bra säger VD för det kommunala bostadsbolaget, det skapar flyttkedjor, aha tänker jag, ett sätt att lösa bostadsbristen – för de som kan betala en högre hyra byggs nytt och det som som lämnas blir inflyttningsklart för de med något mindre inkomst som finns i kö. Som naturens näringskedja!? Reklam? Vettigt eller tokigt? Visst tycker jag att tak över huvudet är det primära!?

  • Karin skriver:

   Oj då, 2910 – undrars hur det kommer att se ut då. Kanske Slussenfrågan äntligen är löst:)

   Skyskrapa i Oslo? Låter som det skulle kunna vara lite kontroversiellt, men görs det snyggt kan det nog funka.

   • Tove Olberg skriver:

    Karin, jag bor i Skellefteå ;) men Oslo är också ..nej var min stad en gång i tiden… min mor föddes där, mormor bodde der och jag jobbade och bodde där en tid, även släkt och vänner finns där som jag hälsar på.

 3. Gnuttan skriver:

  Vi borde alla lära oss läxan; att alltid ta reklam och flashiga broschyrer med en nya salt.

Kommentarer är stängda.