Träna

När jag föreslog T-teman för februari tyckte jag att jag var listig som lade ”Träna” sist i raden. Då skulle jag ju kanske komma igång igen, med den träning som blivit en smula försummad nu under vintern. För som Magnus säger i detta nostalgiinslag, jag har ju börjat träna lite. Ingen vurm eller så, men lite lagom.

Nej tennis är inte aktuellt, ingen annan sport på T heller egentligen, men just att se till att hålla formen så pass att det är kul att cykla, simma, gå i skogen, leka med barnbarnen och – förstås – kunna ta en ridtur när tillfälle ges, det är liksom poängen med träningen.

Det lilla vänliga gym som jag går på har ett vettigt träningsprogram med snabba byten mellan maskinerna, så man hinner inte bli utråkad. Och maskinerna är lättanvända saker som inte bygger på att man först måste lyfta bort ett halvt ton skrot, som någon hulk som hade maskinen före mig, lassade på. De bygger på något slags hydrauliskt motstånd (nej, jag förstår inte heller vad det betyder) som gör att ju mer man tar i, desto mer måste man ta i.

Det ingår träffar också där man får lite råd och kan tala ut om hur det går. Och om målbilder. Eller inte. För målet är inte att uppnå något och bli klar. Lika lite som man ”klarar av” andra levnadsregler. (Jaha, nu har jag älskat min nästa – vad ska jag ta itu med då?) Det är bara att hålla på, om man vill vara i någorlunda god form. Så jag borde nog försöka hinna dit innan de stänger i dag klockan ett!

Här kan man läsa om hur övriga lördagsbloggare har det med träningen:

Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Malin Olgakatt, Pysseliten och så en ny lördagsbloggare från och med denna vecka: Tove. Välkommen!

Och här har vi våra marsteman som Karin på Pettas bjuder på:

1 mars    Kvarn/KVARN
8 mars    Kvinna
15 mars  Katt
22 mars  Kruka
29 mars  Klocka

Det här inlägget postades i Lördagstema och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

28 svar på Träna

 1. Gnuttan skriver:

  Fantastiskt, visst är det så; det är inte något man bara ska klara av. Verkligen ett bra exempel med att älska sin nästa! Tack igen för roliga t-teman! Vem tar över i mars?

 2. Karin på Pettas skriver:

  Det är just precis så som jag tänker på träning när det gäller mig själv.
  Jag tränar inte utan håller igång för att orka leka litet mera desto äldre jag blir. Ungefär
  Tack Karin för trevliga teman under februari. Ett har jag fortfarande ogjort så mitt i allt skriver jag någonting om Tåg.

  • Karin skriver:

   Tåg kan man aldrig få för mycket av! Ska bli kul att läsa om dina tågerfarenheter.

   Marstemana blir en utmaning. Först tänkte jag att du skrivit fel på det första (Kvarn/KVARN), men så tänkte jag att Pettas-Karin är klurigare än så. Men riktigt vad det skulle kunna vara förkortning eller akronym för har jag inte listat ut.

 3. Skogsgurra skriver:

  Träna. De har varit till problem ganska länge. Vår ståtliga granhäck, som planterades cirka 1890 (vi har fortfarande kvitto på betalningen) blev till slut så ståtlig att den hindrade trafiken på vår lilla väg. Visserligen skymde den också fasaddefekterna men totalt sett blev det ändå obra att ha den kvar. Framför allt som den omöjliggjorde grustransport när vi skulle återställa den forna grusplanen, sedermera gräsplanen, till grusplan igen.
  Det kostade 17 kSEK att fälla den. Vi hoppades att vi skulle få igen pengarna genom att sälja den som flis till värmeverket. Det stämde nästan. Plötsligt dök det upp en betalning på 16 800 SEK och eftersom vi egentligen aldrig trott att vi skulle få något betalt betraktar vi det som en gåva von Oben.
  Strax efteråt hittade vi en trivsam utflykt till NYC där Erik Fernström från Solna/Västerås tydligen tänker avsluta sin multiårslånga avskedsturné och tycker att det kunde vara smutt med lite svenskar i publiken. Där går häckpeng väck och cirkeln är sluten.
  Ny häck? Vi hoppas på frösådd sådan.

  • Karin skriver:

   Bra betalt! Om man jämför med vad vi fick för ett stort antal ungefär lika gamla björkar måste det vara så att era granar var väldigt många fler, eller att gamla ruttna björkar har ett sämre marknadsvärde än 120-åriga granar, eller att ni är bättre på att förhandla, eller alltihop och kanske något annat dessutom. Kvittot kanske? Med den fina proveniensen måste ju värmeverket betala extra mycket!

  • Pysseliten skriver:

   Underbar lördagstolkning! Jag blev nästan lite matt i armarna när jag tänkte på hur trädfällarna måste ha fått jobba för dom pengarna! Trevligt ändå att det blev återbäring. Här har vi det omvända förhållandet, så snart det trillar in en extra summa går något sönder som kostar ganska på pricken lika mycket att åtgärda!

   • Skogsgurra skriver:

    Jag kom att tänka på att jag faktiskt har bidragit aktivt till ett gyms tillkomst och fortlevnad. Jag ställde upp för en bild som i varnande syfte visar hur det kan gå om man inte blir årsmedlem i Küngs Gym ( https://www.facebook.com/KungsGym ). Alla attribut fanns med; liten (nersvarvad 1 kg) hantel i högra handen, ölburk i vänstra, klädsel i oordning, hängande bukfläsk, ovårdat hår och allmänt slitet utseende.
    Jag tror att bilden hade avsedd effekt eftersom den inte längre ingår i gymmets reklammaterial.

    För säkerhets skull ligger Küngs Gym i Södra Åby i södra Skåne. Jag kan därför med gott samvete avstå från alltför täta träningspass. Och när jag vid enstaka tillfällen besöker anläggningen finns det så mycket att göra i mangårdsbyggnaden att träningen inte riktigt hinns med.

 4. Olgakatt skriver:

  Att åka till Stockholm på några dagar brukar bli som ett träningsläger med allt knatande, för att inte tala om mina besök i NYC.
  Fram för vardagsmotion!

  • Karin skriver:

   Jamen oj vad jag är opedagogisk! Promenader är ett viktigt inslag i träningsrutinerna. Om man tänker sig vardagsmotion (promenader, städning) som en stor bas i träningspyramiden, och så lite konditionsträning (trappor, cykling, skidåkning, t.ex.) som ett lager en bit upp, så kommer så kallad ”omklädd träning” som en liten gräddklick på några procent högst upp. Och då handlar det mycket om att hålla igång muskelgrupper som hjälper till när man gör allt det där andra. Så, visst har du rätt: vardagsmotion rules!

  • Pysseliten skriver:

   Så rätt! Just den biten har jag hittat hem till igen. Bilen är farlig på det viset, tur att det är sådant miljöfokus nu så det blir jobbigt att ta bilen istället.

 5. Kicki skriver:

  Ok för ett vänligt gym och en förstående människa, det skulle nog vara bra… skulle det nog, kanske.
  Tre-fyra yogapass i veckan ger ju inte mycket kondition. Men nu vet jag, om jag väver en meter och sedan promenerar i rask takt till ett gym och hem igen så har jag ju gjort ett träningspass. Om jag handlar på vägen så blir det lite styrketräning också.

  • Karin skriver:

   Precis så! Glöm inte att flytta om lite böcker högst upp i någon bokhylla också, eller något annat som ger axlarna en omgång. Om gymmet inte är roligt ska man inte gå in.

 6. Tove Olberg skriver:

  Så roligt med T- filmen, fem myror en favorit hos mig då det begav sig. Träna och älska sin nästa pågår hela tiden :) Vad gäller flytta om böcker för att hålla i gång så har jag mina upp under taket, en del klättrande upp o ner blir det :) Träna som i skog ?- hur tänkte du här? Hoppa över stockar o kvistar? Blir spännande med nästa lördagstema. Tack igen att du frågade mig!

 7. Tove Olberg skriver:

  Träna i skog kan ju vara klättra i träd, fälla träd kom jag på.

  • Karin skriver:

   Och orientera eller jogga eller leta svamp eller lingon eller springa jättefort om man blir jagad av en älg; japp, det är mycket man kan ha skogen till i träningsväg!

 8. Pysseliten skriver:

  Kul inlägg! Bra att du har ett så fint gym, med lite ordning och reda på (och ansvar för) sina klienter, det gillar jag.

 9. hyttfogden skriver:

  Träningsprogram:
  Damma i bokhyllor och flytta om böcker (klättra på stege)
  Återställa gårdsplanen i nybegrusat skick medelst kratta
  Bonden lade både snö och grus i drivor
  Hämta posten varje dag 350 meter enkel resa
  Städa på vinden – 36 trappsteg från nedre botten
  Sticka strumpor – bra träning för artrosangripna händer.
  Ta bort riset som blev över efter granhäcken.

 10. Musikanta skriver:

  Jag tränar också ofta med annat än musik t.ex. städar jag då och då. Det frestar på att böja sig långt ner och dammsuga under skåp och sängar och sedan vaska golven. Även att bära möbler fram och tillbaka för att riktigt komma åt golvet, det är ofta tyngdlyftning också. Att hänga tvätt ute när den tiden kommer (snart f.ö.) är bra motion för armar och axlar. Annars händer det att jag tar en (kortare) promenad när andan faller på. Om jag känner att jag börjar soffa igen behöver jag bara åka upp till Mälarhöjden några dar…
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Ja, hänga tvätt ute är ju väldigt trevlig träning. För att inte tala om hur gott det luktar om vindtorkad tvätt.

   Städpassen blir ju lite roligare om man ser dem som träning. Jag försöker göra det lite varierat och inte för snabbt. Och inte för ofta…

Kommentarer är stängda.