Köp inte frukt på fruktmarknaden!

Här har vi den pampiga saluhallen i Sao Paulo, Mercado Municipal, byggd någon gång på 1910-talet. Här kan man köpa kött, korv, ost, kryddor, frukt och en hel del annat som jag inte har en aning om vad det är. Väl värd ett besök.

mercado

Inuti liknar den en kyrka med sina stora målade glasfönster med motiv från jordbruk och trädgård.

trädgårdfruktstånd

Men här kan en liten varning vara på plats, i alla fall om man kommer från Sverige. Vi föreställer oss ju att frukten är billig i ett land som Brasilien. Mycket kommer ju härifrån, eller hur? Men på marknaden i Sao Paulo är frukten fruktansvärt dyr.

Försäljningsmetoderna påminner dessutom om dem som skildrar i filmen Wolf of the Wall Street. Inte så att de är påträngande från början, men har man väl intresserat sig för en aktie, jag menar frukt, är det inte meningen att man ska kunna säga nej. Man får smaka på allt möjligt, man får förslag om att kanske bara köpa lite lite grann till, för att jämföra, det läggs i katonger innan man varken hinner säga ja eller nej.

Till sist säger man uppgivet STOPP. Jag ska inte ha mer. Vad kostar det? Beloppet fick mig att undra om försäljaren menade någon annan valuta, typ  den zimbabwiska dollarn. Jag protesterade, frågade igen efter priser i brasilianska real. Samma siffra. Sex hundra spänn för lite frukt!! I Brasilien? No way!

OK, jag hade smakat på en hel del av hans frukt. Något borde jag köpa, så jag bad honom ta bort allt utom två mangos och tre passionsfrukter. Då hamnade priset hamnade på tre hundra svenska kronor…

fruktköp

Det började bli bråttom, det hade samlats några kompisar till frukthandlaren i en liten halvcirkel kring oss och jag ville bara därifrån. Förbannat dyrt myttrade jag på svenska och då prutade han trettio kronor. Fortfarande förbannat dyrt för denna lilla hög med frukt. Men när jag kollade priserna  i de andra stånden kunde jag konstatera att kilopriset på mango ligger kring 200 kronor, på Mercado Municipal. I vanliga matvaruaffärer är det en tiondel!

Så nu har jag skrivit en arg kommentar i Sao Paulos Time Out, för att varna andra turister. Och jag hittar kommentarer på nätet med samma innebörd: Köp inte frukt på fruktmarknaden!

Uppdatering: Detta är ett rimligare pris, tre mangos för ungefär femton kronor.

tre för femton

Det här inlägget postades i Att resa. Bokmärk permalänken.

8 svar på Köp inte frukt på fruktmarknaden!

 1. Skogsgurra skriver:

  Men det är OK att betala 300 eller 600 eller 2200 för att se en fotbollsmatch? OK, vet att du inte skulle göra det. Men många andra.
  Det är ju inte gratis att hålla den där pampiga byggnaden i skick. Och de intrikata displayerna av frukt och andra produkter ger förmodligen ett rejält svinn.
  Allt detta gör att det någonstans måste kosta.
  Man kan ju också misstänka att du råkade ut för en taxiliknande situation.

  • Karin Englund skriver:

   Ja, lite taxiliknande, kanske om du menar Stockholmstaxi (dock inte taxi Stockholm, eller Taxikurir, som är bra). Men diverse andra bolag tar vilka fantasipriser som helst. Medan taxichaufförerna här i Brasilien är ärligheten personifierad. Frukhandlarna på Mercado Municipal däremot…

 2. Eva skriver:

  Du är ju bara för underbar! Kastar dig in i den lokala fruktdebatten, engagerad som alltid. Du ska se att du skapar riktiga protestgrupper just innan du packar väskan och drar hemåt!

 3. Kicki skriver:

  Njae, det är en råtta i kalebassen. Priserna är ju orimliga men betalar verkligen folk det? Var handlar SP-borna och vad är det som säljs egentligen på den där marknaden? För det kan ju inte bli mycket frukt sålt med såna priser.

  • Karin Englund skriver:

   Jag har undersökt saken och Sao Paulo-borna köper frukt på de stadsdels-lokala fruktmarknaderna.Ska jag också göra nästa gång – se uppdatering. Stora fina marknaden lever nog på aningslösa turister, som är förstagångs- (och endagångs-) besökare.

   Kalebass?

 4. Musikanta skriver:

  Jag lär väl aldrig komma till Sao Paolo, men OM så ska jag verkligen akta mig för att gå till Mercado Municipal!
  Ingrid

Kommentarer är stängda.