I stället för reklam

På allmän begäran (hallå Hyttfogden!) kommer här några bilder på klotter/graffiti/ gatukonst i Sao Paulo. I denna reklamfria stad finns det många tomma ytor, som kan fyllas med graffiti. Eller som får vara tomma, vilken kan vara väldigt vilsamt. Jag inte sett många exempel på den tristare sortens klotter. Det är som om klotternivån är så hög att det är lite pinsamt att klottra på det missprydande lite håglösa sättet, som man ofta ser här i Stockholm. När det förekommer försvinner det liksom i den större bilden.

Varsågoda!gr15 gr14 gr 13 gr12 gr11gr10gr9gr7

stationsmur

Reklamfri mur vid centralstationen

gr6

gr1 gr2 gr3

Det här inlägget postades i Att resa, färg, konst och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

23 svar på I stället för reklam

 1. Anna Toss skriver:

  Fantastiska! Nästan som i Valparaiso. Jag älskar gatukonst, och det finns mycket i Stockholm som inte är håglöst utan piggt och uppfriskande. Men med stadens löjliga policy om nolltolerans är det inte konstigt om artisterna blir håglösa: även de finaste konstverken tvättas genast bort.

  Här finns en Flickr-grupp för svensk graffiti: http://www.flickr.com/groups/gatukonst/

  • Karin skriver:

   Fantastisk länk! Som inbiten klottrare (på papper dock) känner jag igen ett maniskt eller mekaniskt klotter när jag ser det. Och det är klart att med klottersanerare hack i häl blir det inte alltid de mest inspirerande konstverken… Vår garagedörr, till exempel, ser för det mesta bara trist ut. Man måste nog ge sig ut på mer medveten klotterspaning här i stan om man ska hitta godbitarna.

 2. Pysseliten skriver:

  Ja, ibland är det vackert och fint och inland tycker jag att husen blir förstörda. Jag är helt enkelt kluven. Det handlar egentligen inte om att konstverken inte är vackra, jag gillar dina bilder tex., men ibland tycker jag att husen varit vackrare utan. I vissa miljöer är lugnet det vackra, en ren yta. Hmm. Och så är det med all konst, jag måste inte gilla allt, men jag tänker ju att arkitekt och stadsplanerare med sina visioner om hur miljön ska se ut och upplevas också måste respekteras. Tänker jag fel?
  Som sagt, kluven.

  • Karin skriver:

   Jag tyckte Sao Paulo hade tittat en bra balans mellan den lugna reklamfriheten och den livliga graffitikonsten. Misstänker dock att det är mer reglerat än man anar: på paradgatornas skinande skyskrapor fanns inget klotter. Men som sagt, heller ingen reklam!

 3. Pysseliten skriver:

  MEN! Jag har åsikter om reklam på husen också, samma resonemang som ovan! Och tänk: ”vad skönt med en reklamfri stad” , då finns ju utrymme för konst!

 4. hyttfogden skriver:

  Nao måste väl betyda nej? I så fall är det väl en protest mot tjurfäkningar som framförs på en bild? Det är inte konst, det är inte kultur, det är tortyr.

 5. Karin på Pettas skriver:

  Wow!
  Men märkligt nog så tycker jag att tegelmuren utan varken det ena eller andra på är sällsamt vilsam att titta på efter all konstnärlig frihet uppåt väggarna. Men jag tycker om graffiti när den är väl gjord

 6. Kulturchefen skriver:

  Vi har väl blivit lite okänsliga för visuella intryck, kanske? Karin, förresten, om en skulle befinna sig i trakterna av Slussen på fredag eller lördag, bjur du på vedrostat kaffe då?

 7. Olgakatt skriver:

  Tjusiga bilder! Själv gillar jag också brandgavelmålningarna man någon gång kan se i svenska städer, för det mesta gammal, numera inaktuell reklam, ibland nyare konstverk, ofta humoristisk. Graffiti av god kvalitet på rätt plats ska vi ha; ingen Stockholmsk nolltolerans!

  • Karin skriver:

   Nu vet jag vad jag ska göra! Jag ska föreslå vår hyresvärd att han bjuder in graffitikonstnärer för utsmyckning av garagedörren. Det vore väl kul med en eller fler fina graffitimålningar i stället för detta.
   garageport

 8. Musikanta skriver:

  Jag tycker att ditt sista förslag är alldeles utmärkt. Fantastiska konstnärer som har gjort målningarna på många av bilderna du visar. Tyckte muren såg lite tråkig ut efter all färg!
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Ska faktiskt göra det. För en snygg graffitimålning respekteras troligen av andra, medan en garagedörr som just har klottersanerats mer är en inbjudan att sätta igång igan.

 9. Tove Olberg skriver:

  Tänk så många som har en skapande förmåga och visar upp sig se mig, min konst; mycket är tilltalande att se. Dessa bilder visar ju det!

Kommentarer är stängda.