Geväret på väggen

gevär på väggen”Om det hänger ett gevär på väggen i början av berättelsen”, skrev författaren Anton Tjechov ”då måste det avfyras innan berättelsen är slut”. (Ja, det var förr i tiden och han hade nog inte hört talas om att man bör låsa in gevär i säkerhetsskåp.)

Tjechovs gevär är väl det mest kända exemplet på den sorts berättarteknisk planering som kallas plantering. Jag brukar inte tänka på mina blogginlägg i berättartekniska termer, men det borde jag kanske göra. Lotten påpekar lite försynt i en kommentar att jag glömt avfyra geväret i skildringen av mina nya kaffevanor, för någon vecka sedan.

Först berättar jag hur jag hittar ett gott kaffe i de brasilianska bergen och hur de kvinnor som tillagat kaffet tipsar både om kafferosteri och tillagningsmetod: ”Brygg, men använd tygfilter, inte pappersfilter!” Och så berättar jag vidare om hur vi lyckades leta upp det där kafferosteriet med vedeldad rostugn, köpa och hemföra riktigt gott kaffe. Och nu undrar Lotten, med all rätt: ”Men har du tygfilter också? (Jag har läst och letat i hela texten, men kan inte hitta just den meningen som handlar om hur du letar upp ett tygfilter i en skum affär och hur du virkar en ljusblå kant på och förkokar det i lite kaffeblask.)” Ja, Lotten, så gick det nästan till!

filtro

Jag letade upp tygfilter, i en mataffär…

och så kokade jag det i lite kaffeblask. resultatet blev så här.

…sedan kokade jag det i lite  kaffeblask.

 

 

102Men fortsättningen blev inte så lätt som jag trodde. Lite övermodigt lät jag bli att köpa filterhållare. Ha, sååå korkat att släpa Melitta-filterhållare över Atlanten! Tänkte jag. DET har jag ju hemma. Men med Melitta är det så att det finns oräkneliga modeller och just denna tygmodell heter 103 och någon sådan hållare har jag inte. Jag har en 102:a, men det blir inte riktigt bra. Lite för mycket tyg för den modellen, så det tjofsar till sig i botten. Helst ska man hålla upp filtret lite från hållaren när man brygger för att det ska bli lagom genomrinning.

Är det någon som vet var man kan få tag i 103:or?  De affärer jag kollat i har hållare som heter 1:4 och annat konstigt.

Det här inlägget postades i Att resa och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

28 svar på Geväret på väggen

 1. Olgakatt skriver:

  Tant Hilma, salig i åminnelse, köpte äkta shantungsiden i metervara och sydde sina kaffefilter! Något annat var otänkbart.

 2. Mia skriver:

  Jag har en filterhållare som reser en hel del till Norge! Inge många filterhållare som är beresta gissar jag. Den här gången har jag användning för den, inte alltid… ;-)

 3. hyttfogden skriver:

  Har du googlat på 103? Jag försökte men söket envisades med 102 hela tiden.
  Kan du inte sy och klippa bort lite i ”tuten” på filtret så det passar din hållare? De filterhållare som finns i affärn är ju anpassade till pappersfilter 1:4 eller 1:2. Nej jag har ingen på vinden!

 4. Storfiskaren skriver:

  Melittafilterbehållare kan medföra mer än man tror. Ska den vara i porslin eller plast? För något år sedan var jag och en kompis på auktion i en grannby, där fanns mycket intressanta saker. Allt efter som dagen fortskred undrade jag varför kompisen var så intresserad av några lådor inne i en del av uthuset. Jo, sa han. Det är en melittafilterbehållare i porslin i en låda som jag vill ha sa han. Nåväl, när det blev dags för den avdelningen hade auktionisten blivit lite trött och ville få slut på auktionen. Lådan med filterbehållaren köpte kompisen för en 50-lapp och inte nog med det auktionisten skickade med allt det övriga som var kvar inne i ladan. Det var en hel del bl.a en del större jordbruksredskap som slåttermaskin m.m. Kompisen lyckades hitta en äldre man som ville köpa en del av sakerna så vi hjälpte honom att lasta släpvagnen full för att själva slippa släpa hem grejorna. Jag kan vid nästa auktion bevaka eventuella filterbehållare åt dig om du är beredd på att få en del saker på köpet. Ska melittabehållaren vara porslin eller plast?

 5. Kulturchefen skriver:

  Alltså, kan någon vänligen förklara siffrorna? Det är en hittepåstandard, och blir det fel kan det bli väldigt fel.

  Har faktiskt några överblivna saris som ligger och skrotar, men tänker inte offra dem på kaffe, även om det nu var ovanligt gott.

 6. Storfiskaren skriver:

  När det gäller siffrorna så tror jag det är olika vinklar på tratten. Det får ju inte vara för enkelt med en standard som passar alla filter. Jag kommer att tänka på en av Alf Henrikssons dikter.

  ”En sak som nationernas samliv förbuttrar
  är olika gängor på skruvar och muttrar.
  Men en sak som nationernas möte förljuvar
  är standardisering av muttrar och skruvar.”

 7. Malin skriver:

  Frågan är om det är NYTTIGT med kaffe bryggt genom shantung-siden? Siden behandlas ju med allehanda mineralsalter. Det är bl a därför siden inte håller i århundranden, det äter sig självt, sa min mor.

  • Karin skriver:

   Aj då. Så det är därför fina silkestyger (som man lägger in försiktigt i silkespapper, för säkerhets skull) liksom faller sönder när man plockar fram dem efter tillräckligt många år.

   Då blir det ju liksom mera engångs- (fågångs-) filter av siden. Kanske lite onyttigt, men det kan ingå i det som vi brukar kalla vardagsedge.

 8. Kulturchefen skriver:

  Men, ingen mer bestämd utredning av siffrorna? Jag hade helt klart förväntat mig en upplysning i detta bås!

  • Karin skriver:

   Eller hur? Var finns Skogsgurra, den vandrande encyklopedin?

   • Skogsgurra skriver:

    Ojojoj! Jag drivs in i båset av en pliktkännande hustru. Tämligen matt efter en flammande appell i nykterhetsfrågan.

    Historien bakom Melittafiltrens storleksbeteckningar kan i viss mån liknas vid AWG, dvs American Wire Gauge. Där betcknar AWG 15 en vardagsgrov (ca 1,5 mm diameter) ledare medan AWG 40 är en mycket klen (0,08 mm diameter) tamp.
    Så långt kanske man hänger med, men när det handlar om grövre kablar gäller att AWG0 är 8,3 mm och AWG0000 är 11,7 mm i diameter.

    Det är troligt att fru Bentz hade ett likartat numreringssystem i tankarna när hon skapade produktserien.

    Se för övrigt ”Flotte Lotte” – där finns det också ett antal storlekar och ett beteckningssystem, men där är det kanske mera tillbehörens beteckningar som är intressanta.

    Hoffe damit gedient zu haben.

  • Karin skriver:

   PS. Nu har jag tagit tag i detta och skrivit till Melitta och frågat. Deras hemsida lämnar inte heller några klara besked i detta ämne.

 9. Lotten Bergman skriver:

  VERSALA PUKOR OCH TRUMPETER!

  Sällan har jag känt mig så hedrad över ett så klargörande blogginlägg! Och heja Tjechov!

  Nu måste jag bara lära mig att dricka kaffe som normalt folk.

Kommentarer är stängda.