Liten skanningsskola

scannerJo, det var det här med att skanna, som jag lovade berätta hur jag gör, särskilt med diabilder och negativ.

Skanningsskola är kanske lite missvisande, för det fungerar lite olika på olika skanners. Dessutom återstår en del problem att lösa.

Men i alla fall: Man tager en vanlig kombinerad skrivare/skanner. Om man har tur är skannern också avsedd för negativ och dior. Det finns lite olika sorter.

lockets undersidaOm man kollar på lockats undersida, till höger anar man något svart. Det är en plastram, som man kan ta loss och lägga på glasskivan där man brukar lägga bilder. Den behövs för negativ- och dia-skanningen. Lockats vita undersida behövs däremot inte, för det döljer den ljuskälla som  genomlyser neg och dior. Den plockar man bara bort och lägger på något bra ställe så att man hittar den igen, sedan.

diaramar

Sidådär. Här till höger ser man ljuskällan i locket och ramen ligger på glasskivan. Då är det bara att pilla dit bilderna, helst med pincett eller någon smidig tång så att det inte blir fingeravtryck på dem. Ramen har fyra rutor (den fjärde är mörk för det verkar ligga ett neg där) och borde alltså kunna ta fyra bilder åt gången, men det vill den inte. Max två, sedan vägrar den. Ramens andra del, närmast kameran, är en långsmal historia där man troligen kan skjuta in 35 mm-film. Någon sådan har jag inte här, så jag vet inte om det går Jag testade med den endal lilla bild jag har, men enstaka bilder fungerar tydligen inte.

MEN, problemet är att inget är anpassat till 6o x 60 mm, som är det format som jag har. Så mitt glada utrop häromdagen att det funkar måste nog devalveras med ungefär en fjärdedel. Bara 75 % av bilden kommer med. Mycket frustrerande, nu när jag  plockat fram lite bilder som jag väldigt gärna vill se vad det är för något!

Jag har letat på nätet efter en vettig skanner för både 35 mm och 60 x 60 mm, men den enda jag hittar verkar inte ha någon USB-koppling. Går väl ändå, men det vore ju smidigt med USB. Så om någon råkar känna till en bra skanner som är snabb och klarar lite olika format och inte kostar en förmögenhet, är jag tacksam för tips!

Det här inlägget postades i film och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Liten skanningsskola

 1. Pysseliten skriver:

  Trots att jag i ett tidigare liv kunde titulera mig scanneroperatör, kan jag inte hjälpa dej det minsta! På den tiden fanns det ett stående skämt bland oss scanneroperatörer som jag tyckte var kul (gissa varför?): ”If you don’t like Crossfield, go to HELL”.

  • Karin skriver:

   Jag misstänker att jag förr eller senare kommer att hamna i händerna på någon entusiastisk försäljare som inser att han har att göra med ett lättfångat byte.

   Crossfieldskämtet blev jag ju tvungen att googla lite på och det ledde till många intressanta ställen, men inte blev jag klokare för det! Så lite skanneroperatör är jag.

   • Skogsgurra skriver:

    Vill inte väcka några förhoppningar. Men vi hade en skanner med just ett sådant attachment. Vi använde det några gånger till svart/vita negativ och jag har inget minne av om den klarade färg. Det var en ganska stor AGFA-skanner och den står under en massa bråte uppe på vinden. Innan du låter en entusiastisk säljare lura dig kan du väl låta oss försöka lura dig?

   • Pysseliten skriver:

    HELL var märket på de scannrar jag kunde ”köra” (ja, det var stora rackare, man stod vid dem och de tog upp ett några kvadratmeter golv), Crossfield var konkurrerande märket, Amerikanskt om jag inte minns fel. HELL var tyskt tror jag och jag körde helst 360’n.

 2. margaretha skriver:

  Eftersom ovan nämnda vind, ligger utom räckhåll för mig, väntar jag otåligt på det perfekta tipset. (Varför i hela friden enstaka goda råd fått en pluralform, är svårt att förstå. Tack och lov har oskicket att säga en jumpers (nästan) dött ut).
  Margaretha
  nästan drunknad
  under såväl negativ
  som positiv

  • Karin skriver:

   Rådet? Ett gott råd? You lost me there…

   Ibland funderar jag på om det kan vara en bättre affär att lämna bort rubbet för skanning till någon professionell firma. Det kan nog gå på ett ut, jämfört med att köpa en bra skanner. Men å andra sidan är det bra att skanna själv, för man kan ju välja bort en del som man inser är rena dubbleringar, man upptäcker saker som man kanske inte upptäcker när man väl får tusen färdigskannade bilder, man kan bildbehandla vartefter. Å tredje sidan tar det väldigt lång tid.

 3. Agneta skriver:

  Scanneroperatörsskämtet hamnar här: http://www.hell-kiel.de/inventions.htm

  • Karin skriver:

   Intressant teknikhistoria! Ack dessa faxar, höjden av modernitet. Jag hade en kompis vars bror sade upp sig från sitt jobb och startade en faxeria. Folk skulle komma dit och uträtta alla sina faxrelaterade ärenden mot en rimlig avgift. Det gick inte så bra, för de flesta använde de faxar som fanns på jobbet och allmänhetens faxbehov avtog dramatiskt så snart e-post och skanner dök upp.

  • Pysseliten skriver:

   Men jisses, vilken spännande sida! Och, ja tyskt dårå. Ingen bild på 360’n, men chromagraph DC 300 var ganska lik.

 4. Skogsgurra skriver:

  Den nya vinjettbilden! Oj!

Kommentarer är stängda.