Just nu

Galleri Fredag handlar i dag om Just nu. Och just nu stillnar staden. Studenternas vagnarna som hördes långväga omkring under eftermiddagen har lämnat av sin last.bagis t-bana

Vi tunnelbanan står cyklarna och väntar på dem ska hemåt till fredagskvällen.

bagis2

Körsbärsblommorna fäller sina blad i rosa drivor

körsbär i bagis

och rhododendron har slagit ut.rhododendron

Övriga fredagsgallerister finns hos Annika i Reston.

Det här inlägget postades i fredagstema och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Just nu

 1. olgakatt skriver:

  Visst förstår jag – och minns tydligt – att det är skönt att gå ut skolan men måste man skräna så förskräckligt och in absurdum vråla den trista versen man numera ägna sig åt? ”Sjungom studentens lyckliga dag” måste de ha på en lapp och läsa innantill om de öht pliktskyldigast ens sjunger den.
  Själv glömmer jag aldrig den maj för (hjälp!) 48 år sedan när den ljusnande framtid var min! Grönskan och blommorna påminner mig alltid om den våren när vi om nätterna sakta gick genom stan – som inte var Stockholm.

  • Karin skriver:

   Någon skönsång är det knappast idag. Låter mest som fotbollsfansen ÖÖÖööööÖÖÖÖÖöööÖÖÖÖ…

 2. Karin på Pettas skriver:

  Pragmatiska jag, funderar förstås på cyklarna…får de verkligen stå ifred där de står? Då finns det ju hopp för framtiden:)
  Och här står rhododendron bara i knopp ännu. Den som spar den har

  • Karin skriver:

   Ja, det verkar vara få cykelstölder just i denna förort, Bagarmossen. Inne i stan är det värre. Efter fem stula cyklar på lika många år har jag för närvarande cykelpaus här, men cyklar desto mer på landet.

   Just denna rhododendronbuske står i ett skyddat hörn i en inhägnad, södervänd trädgård. Det lär dröja innan dess kompisar i mer utsatta lägen slår ut.

 3. Annika skriver:

  JUST det, många studenter idag. Det har jag förstått via Facebook och bloggar.
  Jag hoppas också att cyklarna får stå i fred. Jag vet ju tyvärr att det är lite si och så med den saken hemma. Trist nog.
  Trevlig helg!

 4. Musikanta skriver:

  Underbart foto på rhododendronblomman! När jag tog studenten var det de gamla sångerna som gällde – Studentsången, O du gamla klang och jubeltid med refrängen O jerum, jerum jerum … quae mutatio rerum, Riddare av det runda bordet och många andra. Eftersom det var så få som tog studenten på den tiden var alla föräldrarnas vänner och bekanta också inbjudna till studentfesten. De äldre som hade tagit studenten hade studentmössor på sig och presenterade sig med årtal. Jag kommer ihåg en farbror som jag trodde hette Tjotta Ingvar. Det visade sig att han hade tagit studenten 1928…
  Kul med ditt inlägg eftersom så många minnen poppar upp!
  Ingrid som inte har någon student att fira detta år.

  • Karin skriver:

   Så sent som på nittiotalet stötte jag på en farbror som presenterade sig med det år han tagit studenten (och det var så länge sedan att det nästan lika gärna kunde ha varit födelseår). Jag hade hört talas om denna vana så jag fann mig snabbt och svarade med mitt studentexamensår. Han såg mycket nöjd ut över detta!

 5. Vilka härliga försommarbilder :D
  Här i Piteå vet jag inte riktigt vilken dag det är som är studentdag i år, men jag skulle gissa att det är på fredag. Vi tog studenten den fredagen den 6:e juni, så det brukar vara fredagen runt det datumet.
  För mig är det i år 10år (!) sedan min student, så jag gissar att det räknas nästan som ”nu för tiden”? Även om det ibland känns som hundra år sedan ;)
  Minns att det skreks rätt hårt på flaket, så det var nog många som hade det lite sisådär med rösten dagen efter ;) Minns också att våran klass skrev en egen ”sång” att gasta på flaket… Den typen av sång som vi skrev hade nog inte sjungits ”förr i tiden”, då den innehöll en del pikar mot t.ex. lärare och rektor… ;P
  Men jag minns det som en härlig stämning den dagen, trots en temperatur på typ 5-10 plusgrader, mulet, blåsigt och överhängande regn…

  Hoppas du får en fin helg! :D

  • Karin skriver:

   5-10 grader plus är ju i alla fall plusgrader, eller hur! Egenskrivna texter om lärarna låter mycket avancerat. Det fanns inte på ”min tid”. Låter ändå som om ni hade jobbat lite med ert firande, vilket jag undrar ibland om man gjort i huvudkommunen där det blivit lite åka-på-flak-industri av det hela.

   Fin helg du med, det som är kvar av den!

 6. Ja, det är verkligen så försommaren i stan känns!
  Trevlig sommar!

Kommentarer är stängda.