Världens äldsta maraton

Den 19 april, för hundrasexton år sedan, gick det första Boston Maraton, som därmed är det äldsta årliga maratonloppet i världen.

Det första gick enligt Herodotos 490 fKr och handlade Phelippidesom ett avvärja en persisk landsstigning i Athen. Längden har varierat från det där första loppet, mellan slagfältet vid Maraton och Athen, en sträcka på drygt 35 kilometer. När loppen inkluderades i de olymiska spelen på slutet av 1800-talet hölls de kring 40 kilometer eller 25 miles.

Den nuvarande sträckan kom till vid olympiska spelen i London 1908. Den vanliga längden på 25 miles, innebar nämligen att det fattades några hundra yard för att löparna skulle gå i mål vid den kungliga logen. Något måste göras. Flytta startlinjen? Nej. Flytta den kungliga logen? Nej, Gud förbjude! Man förlängde helt enkelt loppet till 42 195 meter. Sedan 1924 är det den maratonlängd som gäller vid OS. 

Boston Maraton var en manlig affär fram till 1967 då en sportig katharine switzerung kvinna registrerade sig som K. V. Switzer. Hon fick startnummer 261 och sprang tillsammans med sin pojkvän (en biffig fotbollsspelare) och sin coach.

Folk tyckte det var kul med en tjej i loppet och hejade längs vägen. Då kom en servicebil med kamerateam och den saktade ner för att fotografera henne.

Med i bilen fanns också maratongeneralen Jock Semple, som blev rasande. Han hoppade ur bilen och sprang fram till Kathrine Switzer och skrek att hon måste lämna tillbaka sina nummerlappar:

get the hell out of my race and give me thise numbers - version 2”Get out of my race! Give me those numbers back!”

När Semple började slita och dra i henne kom hennes pojkvän farande som en kanonkula och skickade iväg Semper ut från banan. Kathrine har sagt i intervjuer att hon aldrig sett en människas ansikte så förvridet av vrede. Hon tvekade om hon skulle fortsätta, men insåg att om hon bröt loppet skulle det bara tas som bevis för att kvinnor inte passar att springa maratonlopp.

Så hon fortsatte till mål och några år senare, 1972, öppnades loppet även officiellt för kvinnliga maratonlöpare.

Uppdatering: Och kolla gärna på den här filmsnutten om kvinnliga åkare i Vasaloppet som syrran skickade.

Det här inlägget postades i historia och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Världens äldsta maraton

 1. Kicki skriver:

  Tänk att det är så ömtåligt, det var ju kontroversiellt med kvinnor i Vasaloppet också. Numera är det män beklagar sig över att de inte kan åka alla Vasalopp för de är ju utestängda från Tjejvasan. Veti17 om inte någon har försökt klä ut sig för att åka det också.

  • Karin skriver:

   Vet du när kvinnor släpptes in officiellt i Vasaloppet? Eller var de aldrig formellt förbjudna att delta?

   Och apropå skidåkning är jag i Tvåbo och förra gången jag var här, för inte så värst länge sedan gick det fint att åka skidor. Det gör det inte idag.

   • Kicki skriver:

    Såhär skriver Vikipedia: Första kvinnan att delta i Vasaloppet var Margit Nordin, som 1923 fullföljde loppet på 10:09:42. Året efter förbjöds kvinnor att delta i loppet, eftersom det ansågs vara ”för jobbigt” för kvinnor att åka. Detta förbud upphörde 1981, sedan en kvinna utklädd till man blivit intervjuad i TV och avslöjad 1978.
    Och aa href=”http://www.svtplay.se/klipp/1128071/maskerade-kvinnor-akte-vasaloppet”>här är en filmsnutt som är lite rolig, man pratar bl a om katter bland hermelinterna. Suck

     • Karin skriver:

      Jag la in finlänk i ditt ”Attans”, så nu funkar det. Samt i uppdatering i inlägget. Intressant med all denna manliga omsorg om kvinnors välmående. I Boston var man övertygad att kvinnokroppen inte skulle klara att springa så långt. Livmodern kunde till exempel ramla ut. Jag bodde ju nästgårds 1972 och kunde följa de upphetsade diskussionerna på nära håll.

    • Karin skriver:

     PS Här finns en mycket bra lektion i finlänkandets svåra och ädla konst.

 2. Karin på Pettas skriver:

  Vilket intressant inlägg som jag har missat! Tur att man kan upptäcka saker i efterhand…man får ju bara säga heja, heja åt de kvinnor som har gått i första ledet!

  • Karin skriver:

   Såg du tjejen i Vasaloppsfilmen? Hon som säger lite avmätt att de kan hälsa Mora-Nisse att det där med sanitära anordningar inte är något hinder för tjejer att åka Vasaloppet. ”Man behöver inte kissa, man svettas i stället!”

Kommentarer är stängda.