Katharines kompis Erika

Nu blir det fiskgjusar igen. När hon flög söderut i höstas stannade vår fiskgjusemamma Katherine (dvs Piret) strax söder om Kairo så länge att jag började bli orolig. Men på samma ställe stannade också den mer resvana Erika, en fiskgjuse som hade många Afrikaresor bakom sig och som verkade mycket erfaren och kunnig. Kanske behövde de äta upp sig lite inför flygturen över Sahara? Och mycket riktigt, efter ett tag gav sig båda iväg söderut, Erika till Sudan och Piret till det nya landet Södra Sudan.

piret och ErikaDär har de sedan levt i olika naturreservat under vintern och för ett tag sedan var det dags att dra norrut. Piret flyger lite krokigt, medan Erika flyger spiktakt dit hon ska. Så var det på nervägen också. Ingen tvekan, raka spåret.

Båda tog sig till tillbaka till det där området söder om Kairo där de tillbringade ett par veckor tillsammans i höstas. Kanske kom de överens då att ses där igen på hemresan?

Men häromdagen kom den trista nyheten att Erika flugit in i en kraftledning och dött. Tack vare en hängiven fågelälskare i Egypten, som sökte upp henne med vägledning av hennes radiosändare, vet vi att det är en olyckshändelse och inte någon som gjort henne illa med vilje.

erika i nildeltatHär kan man se henne efter olyckan och nu har hon tagits om hand, så att hon inte bli mat åt hyenor och gamar. Piret får klara sig själv nu, utan sin erfarna kompis och vi får hålla tummarna för att hon ska ta sig hela vägen hem, till sitt bo i Kalakotkas. Under tiden får vi följa henne på kartan.

Det här inlägget postades i fiskgjusarna och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Katharines kompis Erika

 1. Örjan skriver:

  Zooma in Piret/Katharine på kartan. Kolla in alla cirklar längre österut. Intressant.
  Konstbevattnade (Nilenvatten?) åkrar. Högsta upplösningen visar att vattenarmen har 11 segment. Radie ca 450 m enl min beräkning. (Skala nedtill på kartan).

  • Karin skriver:

   Hon fiskar och laddar för de nästa etapp, tror jag. På nervägen höll hon till där väldigt länge, tillsammans med Erika, så det är säkert en bra rastplats.

 2. Pysseliten skriver:

  Oj, vilken tragedi. En kraftledning! Tack för uppdateringen, det är verkligen spännande med fåglarna!

  • Karin skriver:

   Hoppas hon hittar hem till sitt bo i Kalakotkas. Kameran vid boet ska komma upp i april, sägs det. Och stackars Erika, som var en så erfaren Afrikafarare. Men imponerande att någon tar sig tid att åka och leta rätt på henne och ta hand om kroppen.

   • Skogsgurra skriver:

    Sådant händer hela tiden. Men jag blev väldigt ledsen av den där bilden på Erika. Slog direkt, rakt in i själen.

    • Karin skriver:

     Jag hade tänkt mig att Erika som var så duktig på att hitta skulle slå följe med Piret norrut, men nu blir det inte så.

 3. Karin på Pettas skriver:

  Så sorgligt för Erikas del!
  Nu får vi alla hålla tummarna för Katharine och att hon hittar hem välbehållen.
  Vi såg och hörde de två fiskgjusarna igen, de som kom flygandes för drygt en vecka sedan. De kan ju inte ha varit så särskilt långt borta under vintern? Känner du till om de far någon annanstans också och inte endast till Afrika

  • Karin skriver:

   Nu önskar jag bara att Katharine/Piret kunde flyga norrut i stället för att flyga av och av vid den där kraftledningen. Man blir ju nervös.

   I just det här projektet med fåglar som fått radiosändare finns fyra (numera tre) fiskgjusar och de har alla flugit till Afrika under vintern. Jag har försökt kolla lite om alla fiskgjusar flyger dit men jag tror inte man vet riktigt. ”Kanske även Medelhavet” hittade jag någonstans. Forskning pågår.

 4. Musikanta skriver:

  Är det bara honor som flyttar? Katherine kunde väl skaffa sig en manlig kompis att flyga med annars…
  Naturen är bra fantastisk som har utrustat fåglarna med så sinnrika instrument för att flyga tillbaka till samma plats och sen hem till boet igen. Konstigt!

  En glad och trevlig påsk önskar jag dig och redaktörn. Mirrfamiljen kommer hit några dagar så då blir det liv i luckan. Har köpt tre små påskägg idag och laddat dem med EXAKT lika många och likadana godisbitar. Bra träning i matematik eftersom pojkarna räknar varje bit så att ingen har fått en mer än den andra.

  • Karin skriver:

   Jodå, killarna flyttar också. Det finns två fiskgjusehannar i projektet som fått radiosändare och båda har flugit till Västafrika, Eriks långt ner till södra Angola. Alla texter om hur fiskgjusar migrerar uppger att de flyger till Västafrika på vintern, men Piret och Katharine har visat att mittersta Afrika, på östsidan går lika bra. Så här ser deras flyttvägar ut. Till vänster har vi Eriks och Ilmar, uppe till höger Piret och Katharine. Och så från södra Afrika och uppåt, den där mindre skrikörnen Karin, som verkar ha lika dåligt lokalsinne som jag.
   flyttväg

Kommentarer är stängda.